Apua perussääntöihin aloittelijoille

Tällä palstalla keskustellaan eri sääntöjen toteutuksesta, tulkinnoista sekä mahdollisista ongelmatilanteista.
Vala
Viestit: 352
Liittynyt: Ti 26.11.2002 14:45
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vala »

En ole The Hobbit sääntöihin tutustunut, mutta olettaisin ettei perusmekaniikka tässä ole muuttunut. Eli vastaukseni LotR sääntöjen pohjalta. Esimerkkisi kuvailun perusteella näyttäisi hieman pelin perusmekaniikka olevan hukassa. Peli järjestys etenee:

1. Kaikki liikkuvat, mikäli eivät ole sidottuja käsikähmään (se jolla priority liikuttaa kaikkia ukkojaan ensin). Kun kaikki liikkuneet siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
2. Kaikki ampuvat, jos pystyvät (se jolla priority ampuu kaikilla ukoillaan ensin). Kun kaikki ampuneet siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
3. Taistelu, se jolla on priority jakaa taistelut osiin sääntöjen mukaan ja päättää missä järjestyksessä taistellaan.
4. -> uusi pelivuoro, lähtee priorityn heitosta. Yhden vuoron aikana ei siis palata taaksepäin vaiheissa.

Heroic -toiminnoilla pääset toimimaan ensimmäisenä kyseisessä alakohdassa esim. Heroic movella pääset liikuttamaan ukkoasi (+mukana liikkuvat) ennen kuin muut liikkuvat priorityn mukaisessa järjestyksessä. Et kuitenkaan pysty siirtämään Heroic toiminnolla taistelu aiemmanksi kuin liikkuminen.

Eli esimerkkisi mukaisesti jos vihollisen miekkamies chargettaa kiinni lohikäärmeeseen ei se voi vuorollaan liikkua, koska on sidottuna taisteluun miekkamiehen kanssa. Jos spectre chargettaa kiinni miekkamieheen, ei se vapauta lohikäärmettä taistelusta, vaan se on sitten 2 (lohis+spectre) vs. 1 (miekkamies) taistelu. Heitätä noppia spectrelle ja lohikäärmelle sekä kerran miekkamiehelle, se kumpi saa suuremman luvun (mahdollinen mightin käyttö/tasatilanteessa Fight avon vertailu) saa lyödä haavoittaakseen. Kaikki voittaneella puolella taistelleet heittävät haavoittaakseen. Eli kumpikaan vaihtoehdoistasi a) tai b) ei ole mielestäni oikea.

Jos lohis tekee heroic fightin tämä taistelu taistellaan ensimmäisenä taistelu vuorossa ja esimerkkisi mukaisesti mikäli lohikäärme ja spectre saavat miekkamiehen tapettua saavat ne liikkua ja liittyä mukaan johonkin toiseen taisteluun samalla vuorolla, eli lohis mahdollisesti sinne Gandalfin kimppuun mikäli liike riittää.

Tuo lisä kysymyksesi monimutkaistamisesta ei myöskään toimi noin. Hahmo ei voi liikkua jos se base to base kontaktissa vihollisen kanssa. Tämän takia priorityn voittaminen/heroic move on tärkeää. Jos voitat priorityn voit "syöttää" koville ukoille (esim. peikko, lohis, entti jne.) yhden halvan ukon per vuoro sitomalla ne taisteluun ja siten estää niitä itse valitsemasta ratkaisevia taisteluja missä ne pääsisivät tekemään paljon tuhoa.
"The board is set. The pieces are moving"

Carmantos
Viestit: 54
Liittynyt: Pe 15.06.2012 00:44

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Carmantos »

Ööh sori jos puhuin epäselvästi tarkotin kyllä ihan LOTR-peliä.

Ja siis spectren tarkoitus ei ole chargeta, vaan käyttää "taikaansa" fell light in them" elikkä jos vihollinen ei läpäise rohkeustestiä 28cm säteellä, se voi liikuttaa vihollista täyden matkan, jopa jos se on liikkunut. Ei voi kuitenkaan aiheuttaa suoraa harmia esim jyrkänne tai hyökkäys.

Spectre on siis se 15 pistettä maksava mordorin tai misty mountain unitti.

Ideana oli siis periaatteessa se, että spectre liikuttaa taiallaan esimerkiksi gondorin warriorin pois lohikäärmeen control zonelta, niin onko lohikäärme vielä sidottu siihen viholliseen, kun se ei voi sitä tappaakaan. Jos se on sidottu kuten voisi olettaa, se varmaan silti poistaisi option heroic combat? Olis vaan mukavan mehukasta jos pari spectreä estäis vihollisten yrityksen tuhlata loharin vuoronj ohku warrioo mut olis ehk liian juusto?

Straight copy from GW mordor army book:

"A Fell light is in them: At any point in its move, a Spectre can choose a single enemy model anywhere within 12"//28cm of the Spectre. This target must pass a Courage test or it will make a full move under the control of the Evil player, even if it has already moved. THis move cannot be used to enter another model's control zone, or perform an action that would cause harm to the target (such as jumping down a cliff, etc). Affected models may not move further that turn."

Vala
Viestit: 352
Liittynyt: Ti 26.11.2002 14:45
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vala »

Aa, olisit heti sanonut että käyttää käyttää fell lightiä liikuttamaan miekkamiehen pois b2b kontaktista. =)

Eli lohikäärme ei ole enään sidottu taisteluun jos spectre liikuttaa miekkamiehen taiallaan. Eli lohikäärme voi liikkua ja chargettaa normaalisti.
"The board is set. The pieces are moving"

Carmantos
Viestit: 54
Liittynyt: Pe 15.06.2012 00:44

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Carmantos »

Vala ootko siis varma että esim tilanne A menisi seuraavasti: Priority Hyviksillä, ja feedaa 2 warrioria lohikäärmeeseen. Sitten tulee pahiksien liikkumisvuoro, ja nämä 2 solttua on jo chargannu kiinni lohikäärmeeseen. Nyt 2 pahan spectreä saavat taiallaam fell light in them soltut pois. Lohari voi tämän jälkeen jatkaa normisti vaikka oli jo taistelussa?!? Taidan rakastua spectreihin. Ps tuu kans comment army listoja tai kuka vaa active!!! Kiitos vastauksista!

Vala
Viestit: 352
Liittynyt: Ti 26.11.2002 14:45
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vala »

Pahoittelut virheestäni muistin tämän väärin. Sääntö oli tarkennettu GW:n FAQ:issa.

Q. Can the A Fell Light is in Them rule be used to move an enemy model out of engagement with a friendly model?
A. No

Eli taistelussa olevaa vihollista ei saa targetoida tämän kyvyn kohteeksi. Eli ei voi ottaa vihuja pois taistelusta omien ukkojen kanssa.
"The board is set. The pieces are moving"

Carmantos
Viestit: 54
Liittynyt: Pe 15.06.2012 00:44

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Carmantos »

1. Jousiammunnasta pieni varmistus: Esimerkissä A) mordor troll on örkkien takana ja örkit tiiviissä monen kerroksen rivistössä. Maasto tasaista, ja itse haluan ampua peikkoa. Itse olen siis pelannut niin että ne 1-2 kerrosta mitä örkkejä tässä skenaariossa voisi olla örkin jalan ja ampujan pään välissä laskettaisiin in-the-way, ei tietenkään kaikkia edessä olevia olisi aika brutaalia?

2. Voiko lohikäärmeen kaataa velhon wizard blastilla? Entä monstrous mountilla kuten nazgul. Entä kaataako monstrous mount peikot ja entit?

3. Toimiiko nimetyn Ringwraithin Tainted kyky Seeping Decay vain Taintedin ollessa taistelussa, vai riittääkö esimerkiksi seisominen örkkien vieressä? Ja toisaalta, eikös shamaanin fury-taika kumoa Broken tilanteessa Taintedin kyvyn Miasmatic Presence aiheuttamat haitat, siis stand fastin osalta?

4. Onko Volley sääntö poistettu joku sano ulkomaisella foorumilla niin? Aah löyty, hobitti kirjassa kait tällainen? Kai pelit silti perustuu enempi SBG kuin hobitti vai?

Avatar
Garoth
Valvoja
Viestit: 3965
Liittynyt: Ke 17.07.2002 02:59
Paikkakunta: Kuopio

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Garoth »

Carmantos kirjoitti: 4. Onko Volley sääntö poistettu joku sano ulkomaisella foorumilla niin? Aah löyty, hobitti kirjassa kait tällainen? Kai pelit silti perustuu enempi SBG kuin hobitti vai?
Kyseessä on saman pelin kaksi eri edikkaa. FOTR-leffan aikaan tuli 1. sääntis, TTT-leffan aikaan toinen, ROTK-leffan aikaan kolmas, ja kolmisen vuotta sen jälkeen 4. sääntis, se "tumman sininen, iso sormus keskellä" -kirja. Itse ajattelen sen tämän pelin 4. edikaksi.

Vaikka pelin nimi vaihtui LOTR SBG --> Hobbit SBG, kyse on selkeästi edelleen samasta pelistä. Sääntöjä kehitettiin taas hieman eteenpäin, joten tämän voi ajatella pelin 5. edikaksi. Oma asia sitten, mitä peliversiota haluaa pelata. Kyllähän osa ihmisistä pelaa mielummin jotain FaBa:n tai 40K:n vanhempaa edikkaa kuin nykyistä.

Yksi LOTR SBG --> Hobbit SBG -sääntömuutoksista oli, että Volley-sääntö poistui.
Carmantos kirjoitti: 3. Toimiiko nimetyn Ringwraithin Tainted kyky Seeping Decay vain Taintedin ollessa taistelussa, vai riittääkö esimerkiksi seisominen örkkien vieressä?
Tapahtuu Fight-phasella, mutta säännössä ei vaadita, että pitää olla taistelussa. Eli ei kannata pitää omia kiinni Taintedin kanssa...
Carmantos kirjoitti:Ja toisaalta, eikös shamaanin fury-taika kumoa Broken tilanteessa Taintedin kyvyn Miasmatic Presence aiheuttamat haitat, siis stand fastin osalta?
Juu, se, että warrior ei voi käyttää heron Stand Fastia ei paljoa haittaa, jos sen oman courage-testin pääsee automaattisesti läpi.
Carmantos kirjoitti: 2. Voiko lohikäärmeen kaataa velhon wizard blastilla?
Ah, ihanan tulkinnanvarainen sääntö. Lopputulema taisi olla seuraavaa:

LOTR SBG: Voi pääkohteena. Ei "kimmokkeena".
Hobbit SBG; Voi pääkohteena. Kimmokkeena tulkinnanvarainen, RAW näyttäisi olevan, että voi.
Carmantos kirjoitti: Entä monstrous mountilla kuten nazgul.
LOTR SBG: Ei voi. S6 tai isompia ei voi kaataa Monsterous Mountilla.
Hobbit SBG; Ei voi. Monsterous Mountilla pitää olla isompi S kuin Monsterilla, että kaatuu.
Carmantos kirjoitti: Entä kaataako monstrous mount peikot ja entit?
LOTR SBG: Ei. S6 tai isompia ei voi kaataa Monsterous Mountilla.
Hobbit SBG; Mahdollisesti, riippuu S-arvoista. Monsterous Mountilla pitää olla siis isompi S kuin Monsterilla, että kaatuu.
Carmantos kirjoitti:1. Jousiammunnasta pieni varmistus: Esimerkissä A) mordor troll on örkkien takana ja örkit tiiviissä monen kerroksen rivistössä. Maasto tasaista, ja itse haluan ampua peikkoa. Itse olen siis pelannut niin että ne 1-2 kerrosta mitä örkkejä tässä skenaariossa voisi olla örkin jalan ja ampujan pään välissä laskettaisiin in-the-way
Noin ainakin itse olen pelaillut, ja tuolla tavalla oli myös turnauksissa tapana pelata (silloin joskus, kun tästä turnauksiakin oli...)
Phil Kelly says "No!"

Carmantos
Viestit: 54
Liittynyt: Pe 15.06.2012 00:44

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Carmantos »

1. Voiko lohikäärme siis liittoutua kaikkien pahiksien kanssa enää? Sourcebookeissa lohari on lähinnä mordorilla ja morialla. Noh pelaan niin kuin sourcebookeista ilmenee...

2. Villisudet lasketaan jalkaväeksi jos ratsuväki hyökkää niihin?

3. Kuvitellaan seuraava tilanne: Susiratsastaja saa priorityn ensin ja hyökkää gondorin sotilasta vastaan. Sen jälkeen Gondorin vihollisritari tulee vuorollaan tukemaan omaa gondorin sotilasta. Kirjassa sanotaan, että ratsu saa chargatessaan lisäattackin ja kaadon, vaikka lisää jalkaväkeä saapuisi myöhemmin tukemaan taistelua. Lisäksi sanotaan, että ratsut eivät saa keskenään näitä etuja. Joten oletan skenaarion etenevän näin: Susiratsun attack-etu pysyy. Lisäksi jos susiratsu voittaa se kaataa jalkasotilaan. Gondorin ritari ei tietenkään saa etuja. Oikein?

Calawale
Viestit: 210
Liittynyt: Ke 27.11.2013 18:17

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Calawale »

Liittolaisuuskysymykseen en osaa vastata, mutta

2. sudet ilman ratsastajia ovat jalkaväkeä

3.Tulkintasi oikein. Ratsastaja saa haastettuaan cavalry-bonukset eikä menetä niitä vaikka tilanne eläisi, kunhan säilyy taistelussa sen alunperin haastamansa kanssa. (Ajattelen, että menettäisi jos Move phasen päätteeksi alkuperäisestä haastamistilanteesta olisi tullut monen osanottajan rytäkkä, jonka priorityn omaava pelaaja ovelasti jakaa siten, että alunperin haastanut ratsasusoturi päätyykin taistelemaan jonkin muun kuin alunperin haastamansa kanssa. Oma tulkinta.) Ja supportaaja tuo taisteluun vain yhden lisäattackin omalla fight value'llaa, vaikka olisi monsteri tai ratsumies.
Ja me muistaen sankariaikaa
Sadun tenhoon tunnemme taikaa
http://lansikairanhurmeinenblogi.blogspot.fi/

Eelo
Viestit: 171
Liittynyt: Ke 21.08.2013 01:02

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Eelo »

Kohta kolme meni väärin. Jos ratsumodeli on base contactissa minkä tahansa muun kuin kävelevän vihollisen kanssa, hän ei saa bonuksia. Eli jos wargilla ratsastava örkki chargee gondorin soturin ja gondorin ritari tulee soturin apuun chargeemalla wargratsastajan ei kumpikaan saa charge bonuksia. Tämä tilanne tottakai on eri jos gondorin jalkamiehen taakse tulee joku ratsumies keihäällä (näitä ei taida juurikaan olla, mutta vaikka forlong the fat..) supporttaamaan, tällöin wargi säilyttää bonuksensa. Merkittävä seikka tässä tapahtumaketjussa on se, ketä ratsastajan kanssa on base contactissa, jos siellä on ratsumies bonareita ei tule.

Iso sääntökirja sanoo näin sivulla 52:
"In order to claim these bonuses, mounted models must have charged only models on foot and be in base to base contact exclusively with models on foot when the Fight is resolved"

Avatar
King Éomer
Viestit: 82
Liittynyt: Su 21.06.2015 03:58

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja King Éomer »

Sääntöjä lukiessa tuli ongelma vastaan. Kumpi/kuka tämä controlling player on. Ja ei sitten tälläisiä vastauksia mieluusti: "Sehän on selvää englannin kieltä" tai "opi englantia, niin opit säännöt". Se raivostuttaa kaikkia.

Avatar
Eöl the Dark Elf
Viestit: 1051
Liittynyt: Ti 18.07.2006 20:38
Paikkakunta: Tampere

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Eöl the Dark Elf »

Controlling player viittaa mallia kontrolloivaan pelaajaan, ellei GW ole sotkenut termien kanssa myöhemmissä opuksissa. Missä kohdassa tämä tuli vastaan tässä tapauksessa?
Nomen Est Omen.

Avatar
King Éomer
Viestit: 82
Liittynyt: Su 21.06.2015 03:58

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja King Éomer »

wotr säännöt, shoot phase, remove casualties:
If there are no depleted companies in the formation, the next casualty is removed from a full-strenght company of the controlling player's choise in the rear rank.

Lotriin en nyt tähän hätään esimerkkiä keksinyt mutta kyllä niitäkin on.

Avatar
Eöl the Dark Elf
Viestit: 1051
Liittynyt: Ti 18.07.2006 20:38
Paikkakunta: Tampere

Re: Apua perussääntöihin aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Eöl the Dark Elf »

King Éomer kirjoitti:wotr säännöt, shoot phase, remove casualties:
If there are no depleted companies in the formation, the next casualty is removed from a full-strenght company of the controlling player's choise in the rear rank.

Lotriin en nyt tähän hätään esimerkkiä keksinyt mutta kyllä niitäkin on.
Eli controlling player on se joka kontrolloi figuja joihin lause viittaa, tässä tapauksessa ne jotka ottaa osumaa.
Nomen Est Omen.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “LOTR: Säännöt”