[Sturmovik commander] Kuolema taivaalta!

Voit lähettää oman kertomuksesi omista sotakokemuksistasi. Kuvat taistoista ovat raporteissa aina ehdottoman suotavia.
Second Stringer
Viestit: 67
Liittynyt: Su 22.11.2009 14:39
Paikkakunta: Lappeenranta

[Sturmovik commander] Kuolema taivaalta!

Viesti Kirjoittaja Second Stringer » Su 25.10.2015 19:26

Kuva
Neuvostoliiton kesän 1944 suurhyökkäys on tuonut puna-armeijan Riianlahden rannikolle. Pohjoinen armeijaryhmä on eristetty muusta itärintamasta. Wehrmacht aloittaa raivokkaan vastahyökkäyksen, ”Unternehmen Doppelkopf”, yhteyden palauttamiseksi. Keihäänkärkenä etenevät panssarikrenatööridivisioona Grossdeutschlandin Panzerit.
Neuvostoliiton maataistelukoneet saavat tehtävän iskeä saksalaisten panssarikärkeä vastaan. ”Fasistien maavoimat ovat saaneet sisäänmurron linjoihimme. Tuhotkaa vihollinen! Stalinin ja isänmaan puolesta!”


Skenaario: Interdiction.
Neuvostoliitto hyökkää, Luftwaffe puolustaa
Points level: 185

Neuvostoliiton ilmavoimat: (212-я штурмовая авиационная дивизия, (212. ilmarynnäkködivisioona))
3 x Il-2m Sturmovik + 4 x RS-82 raketit, PTAB pommit (46 pts / kpl)
2 x Yak-9 (22 pts / kpl)
NL yhteensä = 182 pts

Luftwaffe: (Gefechtsverband Steiner)
4 x FW-190A (32 pts / kpl)
2 x Bf-109G (21 pts / kpl)
= 170 pts

Saksalaisten saattue: (Panzergrenadier-Division Grossdeutschland)
1 x Raskas panssarivaunu (Panzer VI Tiger) (26 pts)
6 x Keskiraskas panssarivaunu (Panzer IV) (20 pts)
2 x Puolitelavaunu (SdKfz 251) (9 pts)
Kaikilla ilmatorjuntakonekiväärit +9 pts hinta laskettu mukaan yllä ja joka lasketaan mukaan saksalaisten pisteisiin.

Saksalaiset yhteensä 179 pts

Voittopisteet:
NL:
Tuhotut maakohteet 100% pisteistä
Tuhotut saksalaiset lentokoneet 75% (50% jos lentäjä pelastuu), vaurioitetut 25% pisteistä

Saksa:
Tuhotut neuvostoliittolaiset lentokoneet 100% (50% jos lentäjä pelastuu), vaurioitetut 25% pisteistä

Ilmataistelu tapahtuu saksalaisten hallitsemalla alueella.

Myrsky lähestyy mereltä:
Kuva
Luutnantti Alisa Fedosova silmäisi nopeasti Il-2m maataistelukoneen mittarinäyttöä. Kaikki kunnossa. Raskas kuorma PTAB-panssarintorjuntapommeja ja RS-82 raketteja tekivät voimakkaasta maataistelukoneestakin kömpelön lentää. Mutta Fedosova ei ollut päässyt tehtäväänsä yhtenä divisioonan harvoista naislentäjistä pelkällä ulkonäöllään.
”Vera, kaksi minuuttia kohteeseen. Pidä kiinni.”
”Selvä”, vastasi ohjaamon takaosassa istuva tähystäjä ja taka-ampuja. Tarkkaillessaan taivasta 12,7mm konekiväärinsä takaa hän näki vain kaksi muuta Sturmovikia ja kauempana kaksi saattavaa Yak-hävittäjää. Mutta tilanne saattaisi muuttua sekunneissa…

Luftwaffe saapuu!
Kuva
Hauptmann (kapteeni) Lindemann seisoi hitaasti maastossa etenevän raskaan tiikeri-panssarivaununsa tornissa ja kiikaroi taivaalle. Taivaanrantaan oli ilmestynyt viisi nopeasti suurenevaa pistettä.
”Achtung! Torjuntahälytys! Viisi vihollisen lentokonetta kello yhdentoista suunnassa.”
Tiikerin takana ajavien Panzer IV panssarivaunujen ja puolitelavaunujen miehistöt käänsivät jo ilmatorjuntakonekivääreitään kohti uhkaa.
Äkkiä panssarivaunujen moottorien melu hukkui voimakkaiden BMW:n lentokonemoottorien jylinään. Kaksi saksalaista Focke Wulf hävittäjää lensi kovalla vauhdilla kohti hyökkääjiä ja vielä kolmas näkyi kauempana.
”Luftwaffe! Kerrankin oikeassa paikassa oikeaan aikaan!”


Tulta taivaalla:
Kuva
Kovalla nopeudella saksalaiset ja neuvostoliittolaiset hävittäjät lähestyivät toisiaan. Muutamissa sekunneissa koneet olivat aseiden kantamalla ja raskaiden tykkien ja konekiväärien valojuovat risteilivät taivaalla. Suoraan edestä osumien saaminen on vaikeaa, mutta luutnantti Ozerovin Yak-9 ja vääpeli Hilgersin Fw-190A saivat muutamia osumia toisiinsa. Kevyempirakenteiseen Yakiin osumat vaikuttivat pahemmin kuin vankkarakenteiseen Focke Wulfiin.


Törmäys!
Kuva
Vääpeli Hilgers käänsi konettaan voimakkaasti oikealle kääntyäkseen uuteen hyökkäykseen. Yhtäkkiä suoraan Focke Wulfin eteen ilmestyi myös voimakasta käännöstä tekevä kersantti Bazinin Yak-9. Hilgers ehti vain ähkäistä hämmästyksestä kun koneet rysähtivät yhteen ja hajosivat tulipallona taivaalle


Meren pintaa hipoen:
Kuva
Luutnantti Steinmann saavutti nopeasti matalalla aaltoja hipoen lentävät neuvostoliittolaiset maataistelukoneet. Steinmann oli kuitenkin Sturmovikeja korkeammalla ja nopeasti liikkuvat koneet olivat vaikeita kohteita. Kaasu täysillä lentävät neuvostokoneet välttyivät osumilta.

Saksalaiset vahvistukset:
Kuva
Kaksi Messerschmidt Bf-109G konetta kiisi matalalla saksalaisten panssareiden yli kohti neuvostoliittolaisia. Pitkältä matkalta ammutut sarjat menivät ohi puolin ja toisin. Meren yläpuolella taisteluun liittyi vielä vääpeli Bauerin Fw-190A.

Kaarto oikealle:
Kuva
Vääpeli Bauer oli arvioinut lähestymisensä huonosti ja lähestyi Sturmovikeja liian kovalla vauhdilla. Hän ei ehtinyt laskea korkeutta tarpeeksi ennen kuin loivaa käännöstä tekevät maataistelukoneet ohittivat hänet alapuolelta.
”Ach! Donnerwetter!”
Samassa Bauerin ohi vilisti 20mm ja 12,7mm valojuovia – luutanantti Ozerov oli päässyt hyvään paikkaan ampumaan, mutta saksalaisen onneksi sarjat pujottelivat koneen ohi.

Kattoja hipoen:
Kuva
Latvialaisen rantakaupungin kattoja hipoen Luutnantti Ozerov kamppaili vaurioituneen Yakinsa ohjaimissa. Kaikki vaativammat ohjausliikkeet tuntuivat mahdottomilta. Äkkiä koneen nokan eteen nousi saksalainen hävittäjä. Lentäjät painoivat suunnilleen samalla hetkellä aseidensa laukaisunappia. Kahden sekunnin ajan kaupungin taivas täyttyi valojuovista ja satoja hylsyjä ropisi kaduille ja katoille. Koneet ohittivat toisensa läheltä. Kumpikaan ei ollut saanut osumia.


Laukaiskaa raketit!
Kuva
Il-2m Sturmovikit kaarsivat edelleen loivasti oikealle ja ylittivät Riianlahden rantaviivan tiukassa muodostelmassa. Saksalaiset hävittäjät olivat nyt kaukana takana, kääntymässä maataistelukoneiden perään.
Lentueenjohtajan, luutnantti Tereschenkon ääni räsähti kaikkien lentäjien kuulokkeista:
”Kohde edessä. Raketit. Tulta!”
Kaikki Sturmovikit vavahtelivat RS-82 rakettien irrotessa siivistä. Rakettien vanat etenivät saksalaisia panssareita kohti ja hetken kuluttua räjähdykset repivät maata.
Kärkivaununa etenevän tiikerin sisällä kapteeni Lindemann tunsi kuin panssarivaunua olisi lyöty jättiläisvasaralla. 82mm raketti oli räjähtänyt raskaan tankin etupanssarissa. Mutta panssari kesti. Muut raketit olivat menneet ohi. Saksalaiset panssarimiehet ja panssarikrenatöörit olivat järkyttyneitä ja puolikuuroja, mutta ehjiä. Vielä.


Kaikki tykit leimuten:
Kuva
Sturmovikit olivat nyt juuri siinä paikassa, jota saksalaisten näkökulmasta ei olisi pitänyt koskaan tapahtua. Kolonnan suuntaisesti, täydessä vahvuudessa, suurin osa saksalaishävittäjäjistä kaukana, tykit ja pommit viritettyinä.
Kokeneet Wehrmachtin vaununjohtajat avasivat tulen MG42 ilmatorjuntakonekivääreillään. Jotkut sarjoista osuivat, mutta neuvostoliittolaiset ”lentävät tankit” olivat melko tunnottomia kiväärikaliiperin aseille. Luutnantti Fedosovan Il-2m tärähti rungon ottaessa osumia pitkältä matkalta Fw-190A:n tykeistä samalla hetkellä kun taka-ampuja avasi tulen ohittavaa Bf-109G:ta kohti. Mutta Sturmovikille ne olivat vain pintavahinkoja.
Neuvostokoneet syöksyivät saksalaispanssareita kohti 23mm tykit nakuttaen. Tykkien kranaatit pyyhkivät rivistöä ja yksi saksalaistankki, Panzer IV, räjähti tulipallona ilmaan.

Pommit irti!
Kuva
Muutamia sekunteja myöhemmin luutnantti Fedosovan Il-2m pyyhkäisi saksalaisten panssarien yli. Alisa Fedosova painoi pommien laukaisinta ja ryppäät pienikokoisia mutta tappavan vaarallisia PTAB-ontelopanoksia irtosi koneen siipien ja rungon alapinnalta. Panssarikolonna peittyi räjähdyksiin ontelopanosten räjähdellessä panssaroiduissa ajoneuvoissa.
Kolme Panzer IV:ää ja yksi puolitelavaunu muuttuivat palaviksi romuiksi.
Hieman sivusta kononnaa lähestyvä kersantti Simonov pippuroi saksalaisia edelleen tykeillään. Vielä yksi Panzer IV tuhoutui osumista.
Luutnantti Steinmann ja vääpeli Bauer olivat mykkänä kauhusta nähdessään pommien ja tykinkranaattien räjähdykset saattueen panssarivaunuissa. Molemmat lentäjät avasivat tulen neuvostoliittolaisia maataistelukoneita kohti. Sturmovikien taka-ampujat vastasivat tuleen. Osa saksalaisten sarjoista osui Tereschenkon ja Simonovin koneisiin, mutta vahvarakenteisille koneille ne olivat vielä vain vähäisiä vahinkoja.

Ozerov suuntaa kentälle:
Kuva
Taistelualueen länsireunalla luutnantti Ozerov käänsi Yakinsa matkalle kohti kotikenttää. Räjähdykset ja savupilvet taivaanrannassa kertoivat että Sturmovikit olivat suorittaneet hyökkäyksensä. Vahingoittunut Yak-9 oli vaikea lennettävä ja oli vielä kerran riistäytyä lentäjän otteesta tiukan kaarroksen yhteydessä. Ozerov pyyhki hikeä silmistään. Tästä taistelulennosta ei tulisi mitalia, mutta ainakin hän oli kotimatkalla.

Noidankattila:
Kuva
Kersantti Simonov pudotti vielä PTAB-pomminsa saattueen viimeisten ajoneuvojen sekaan. Panzer IV ja puolitelavaunu katosivat räjähdysten sekaan. Muut Sturmovikit loittonivat jo nopeasti. Hyökkäys oli ohi. Lentueenkomentajalla, luutnantti Tereschenkolla, ei enää ollut pommitettavia kohteita mutta hänkin pudotti pomminsa keventääkseen konetta. Toiseen hyökkäykseen ei enää olisi tarvetta kaartaa.
Pois ponnistelevien Sturvovikien perassä kiisivät saksalaiset Fw-190A:t ja Bf-109G:t. Saksalaishävittäjien konekiväärit ja tykit piirsivät kuvioita taivaalle ja neuvostoliittolaiset taka-ampujat vastasivat tuleen tulella.

Kosto:
Kuva
Vimmatusta tulituksesta huolimatta neuvostoliittolaiset olivat pääsemässä karkuun. Tereschenkon ja Fedosovan Il-2m:t olivat avanneet kaasun täysille ja lastistaan vapautuneet koneet katosivat pilviin.
Vääpeli Bauer näki viimeisen Sturmovikin kiihdyttävän nopeuttaan. Bauer kallisti konettaan ja maali liukui tähtäimeen. Focke Wulf tärisi 20mm siipitykkien tyhjentäessä vyönsä Sturmovikia kohti.
”Tästä saat iivana…”
Kranaatit repivät neuvostokoneen pyrstöä ja siipiä. Kersantti Simonov menetti koneensa hallinnan ja silmänräpäystä myöhemmin matalalla lentänyt kone iskeytyi maahan.


Lopputulokset:

Neuvostoliiton voittopisteet:
5 x Panzer IV 21pts/kpl = 105 pts
2 x SdKfz 251 9 pts/kpl = 18 pts
1 x Fw-190A 32 pts x 75% = 24 pts
VP total = 147 pts

Saksalaisten voittopisteet:
1 x Il-2m 46 pts = 46 pts
1 x Yak-9 22pts = 22 pts
2 x Yak-9 (damaged) = 5,5 pts
VP total = 73,5 pts

Selvä voitto neuvostoliitolle.

Neukut kärsivät suhteessa suutemmat lentokonetappiot kuin saksalaiset. (viidestä koneesta kaksi pudotettu ja yksi vaurioitettu, saksalaisilla vain yksi kuudesta lentokoneesta tuhottu.) Maakohteen suunnilleen totaalinen tuhoutuminen kuitenkin merkitsi neuvostoliittolaisille selkeää voittoa.
Saksalaiset pelin alkupuolella ehkä lähtivät turhaan Yakien perään. Sturmovik Commanderissa uuteen hyökkäysasemaan pääseminen ottaa aina aikaa ja maataistelukoneita päästiin oikeastaan ampumaan vasta kun matalahyökkäys oli jo ohi. Se että kaikki kolme Sturmovikia pääsi hyökkäämään kohteen kimppuun oli kyllä todella paha juttu saksalaisten kannalta. Raketit menivät melkein kaikki ohi (mikä oli odotettavissakin), 23mm tykit tuhosivat 2 panssaria (mikä oli ihan hyvin) ja PTAB-pommit kunnioitettavat kuusi ajoneuvoa (!). Nuo PTAB-pommit ovat aivan kipeitä ajoneuvoja vastaan, mikä ilmeisesti on myös historiallisesti totta. Huomattavaa on myös että kestävät koneet (Il-2m:t ja Fw-190A:t) voivat ottaa pahaa kuritusta ennen kuin putoavat. Osin siksi varmaan oli tässä pelissä varsin vähän pudotuksia.


212. Ilmarynnäkködivisioonan kotikentällä:
Kuva
Luutnantti Fedosovan kone rullasi pysähdyksiin lentueenkomentajan koneen vierelle. Kentällä kolmannen lentueen Sturmovikit lämmittivät jo moottoreitaan. Kenttähenkilökuntaan kuuluva kersantti juoksi ensin lentueenjohtajan koneelle, sitten Fedosovan luo. Siivelle kiivennyt kersantti ojensi Fedosovalle kopion kartasta johon oli tehty merkintöjä.
”Toveri Luutnantti! Teidän lentueellanne on käsky tankata ja ottaa ampumatarviketäydennystä. Sitten liitytte kolmannen lentueen mukana uuteen hyökkäykseen. Kohteena panssareita ja jalkaväkeä Jurmalan kaupungin länsipuolella.”
Fedosova otti kartan. Kenttämiehet vetivät jo kärryissä lentokoneen vierelle raketteja ja sadan kilon miinapommeja.

Palaa sivulle “Taisteluraportit”