Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Varo, ettei Sauron saa vallattua Keski-maata! Vai onko se kenties juuri se, minkä haluat tapahtuvan?
Nimetön
Viestit: 6
Liittynyt: To 04.02.2021 14:23

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Nimetön »

Kiitos! Kyselen sitten varmaan myöhemmin enemmän asioita täällä, jos jotain on jäänyt epäselväksi! Pystyyköhän tätä peliä pelaamaan myös 9-vuotias?
Vader
Viestit: 756
Liittynyt: To 13.03.2003 21:21
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vader »

Nimetön kirjoitti: Pe 05.02.2021 12:33 Kiitos! Kyselen sitten varmaan myöhemmin enemmän asioita täällä, jos jotain on jäänyt epäselväksi! Pystyyköhän tätä peliä pelaamaan myös 9-vuotias?
Kyllä mä uskoisin, toki riippuu yhdeksänvuotiaasta. Ehkä on hyvä valkata figut vähän sen mukaan, joillakin on enemmän erikossääntöjä, joillakin vähemmän. Varsinkin narratiivipuolen skenuissa on paljon sellaisia, joissa pieni joukko sankareita taistelee (tai välttelee) isompaa porukkaa, nämä voi olla ihan hyviä pelattavaksi aikuisen ja 9-vuotiaan kanssa. Yleisesti ottaen tämä sopii varmaan paremmin kuin saman valmistajan AoS tai 40k, koska figumäärä on yleensä pienempi, ja vaikka sääntökirjalla onkin pituutta, niin kaikkia sääntöjä ei tarvita kerralla ja ne ovat poikkeuksellisen hyvin kirjoitettu. Lisäksi pelimekaniikka on osallistuttavampi, sinä liikut, minä liikun, sinä ammut, minä ammun, taistellaan, jolloin odotusaikaa on vähemmän kerralla kuin noissa kahdessa ja sankaritoimintojen avulla sitäkin pystyy mukavasti sotkemaan.

Aloituspakkauksessahan tulee 4 narratiivista taistelua Pelennorin kentiltä, joissa käytettävien figujen määrä kasvaa kutakuinkin skenaarioiden edetessä. En ole itse pelannut, mutta on pitänyt kyllä. Ne pelaamalla pärjää aika vähillä säännöillä, oppii tuntemaan ne aloituslaatikon figut ja taisteluissa on juoni, jota seurata. Ne eivät välttämättä ole tasapainoisia, jos ajattelee turnauspelaamista, mutta aina sitä voi kisata siitä, että pärjäänkö tällä puolella paremmin kuin iskä/äiskä. Ei välttämättä tarvitse keskittyä siihen, että kuka voittaa ja kuka pelasi parhaiten, vaan että minkälaisen tarinan saa pelistä luotua yhdessä.

Siitä sitten vaan vielä lisävinkkiä sen aloituslaatikon ostamiseen. ;)
Omat mietelmät ja muistelmat, tai ihan vaan figupäiväkirja: http://vainvader.wordpress.com/
Nimetön
Viestit: 6
Liittynyt: To 04.02.2021 14:23

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Nimetön »

Tuli taas uusi kysymys mieleen. Tuleeko pakkausten mukana maalit figuille, vai pitääkö ne ostaa erikseen?
Vader
Viestit: 756
Liittynyt: To 13.03.2003 21:21
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vader »

Maalit pitää ostaa erikseen. Toki sitten on olemassa sellaisia maalipaketteja, joissa on useampi purkki, mutta pelin mukana ei maaleja tule.
Omat mietelmät ja muistelmat, tai ihan vaan figupäiväkirja: http://vainvader.wordpress.com/
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5209
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

suurimmassa osassa paketteja ei tule muuta kun miniatyyrit, alustat miniatyyreille, kasausohje-lappunen ja mahdollisesti siirtokuvia esim lippuihin tjsp, jälkimmäinen ei aina kaikissa mukana.

Jos paketissa tulee mukana maalit ja muut niin niistä on erillismaininta, nämä tavallisesti 'opettele maalaamaan' paketteja joissa 1-5 miniatyyriä ja pieni lajitelma pikkupurkki-maaleja. Näissä siis tosi selkeäti että sisältää maalit. Jos epäilyttää niin kaikissa bokseissa on sisällyslista jossa sanotaan mitä kaikkea siellä on, ja esim 'we recommend using citadel paints' meinaa että paketissa ei ole maaleja sisällä. Ihan perusaloittelijoille niistä 'opettele maalaamaan' paketeista saattaa olla hyötyä, mutta yleisesti ottaen maalit ja pensselit kannattaa ostaa erikseen. Enemmän valinnanvaraa ja määrät suurempia.

Perus-setti mikä on hyödyllinen alottelijalle olis:

-Musta maali
-Valkea maali
-Omavalintainen 'osapuolen' pääväri(t) (esim Rohanilla ruskea ja oliivinvihreä, haltijoilla lehtikulta ja kermanvaalea), näissä auttaa katella esim mitä bokseissa suositellaan käyttämään. Ne boksissa olevat väriehdotukset ovat siis just tätä varten, ehdottavat värejä joita vois käyttää. Tosin mikään ei estä maalaamasta figujas juuri niin kuin itse haluat. Monesti on samaa väriä monta sävyä kerrostusta varten, mutta niitä saa tehtyä nopsasti sekottamalla valkeata pääväriin, tästä ohjeita youtubessa nimellä 'layering for miniatures'
-Jonkinlainen shade, esim agralax earthshade tai nuln oil. Nää on värejä joilla saa tehtyä varjoja ja tuotua yksityiskohtia tosi helposti, youtubesta löytyy noilla kahdella nimellä paljon oppaita.
-Optio: metallimaali, esim teräsmetalli. Auttaa metallia tulemaan paremmin esille. Nämä siis ovat maaleja joissa on tosi hienojakoista glitteriä sisällä, auttavat maalia kimmeltämään kuin metalli. Pensselit kannattaa pestä tosi hyvin erillisessä vesiastiassa näitten käytön jälkeen kun glitterillä on paha tapa levitä ja leijua veden päällä.
--Maalit kannattaa olla miniatyyrejä varten valmistettuja vesiliukoisia akryylimaaleja. Nää toimii parhaiten aloittelijoiden ja kokeneiden näpeissä. Älä koske esim citymarkettien revell-öljymaaleihin, vaativat tosissaan taitoa, huolta, kestävät siveltimet ja tinneriä kun ovat öljypohjaisia. Hyvä akryylimaaleja saa esim GW'ltä, Army Paintterilta ja Vallejolta. EDIT: lisäksi monet maalit, varsinkin GW'n 'base' maalit tulee tosi, tosi paksuna tavarana mitä pitää ohentaa vedellä. Ohennussuhde tavallisesti 1:1 tai 2:1 maalia-vettä. Suoraan maalin laitto figulle on harvoin hyvä idea.

-Pensseli, esim koko 5, 3 ja 00, tyyppiä Round ja koko 5 flat. Nää pensselit on siis normaali, detaili ja fine detail koot, ja yks flat pensseli jolla laittaa esim alustoihin maalia tai maalata isoja pintoja tasaisesti ja nopeasti. GW'llä löytyy ihan ok pensselit, mutta henk koht kehottaisin etsimään arts&crafts tai taidemaalaus- liikkeen alueella, sieltä saa usein samoja pensselejä murto-osalla GW'n hinnoista.
Viimeksi muokannut Meganiikko, Ke 10.02.2021 11:02. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Nimetön
Viestit: 6
Liittynyt: To 04.02.2021 14:23

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Nimetön »

Kiitos kummallekkin! Varsinkin tuosta listasta tulee olemaan paljon hyötyä!
Avatar
tneva82
Viestit: 8715
Liittynyt: To 15.08.2002 11:51
Paikkakunta: Salo

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja tneva82 »

Meganiikko kirjoitti: Ti 09.02.2021 17:05 -Omavalintainen 'osapuolen' pääväri(t) (esim Rohanilla ruskea ja oliivinvihreä, haltijoilla lehtikulta ja kermanvaalea), näissä auttaa katella esim mitä bokseissa suositellaan käyttämään. Ne boksissa olevat väriehdotukset ovat siis just tätä varten, ehdottavat värejä joita vois käyttää. Tosin mikään ei estä maalaamasta figujas juuri niin kuin itse haluat. Monesti on samaa väriä monta sävyä kerrostusta varten, mutta niitä saa tehtyä nopsasti sekottamalla valkeata pääväriin, tästä ohjeita youtubessa nimellä 'layering for miniatures'
Mainittakoon muuten että GW:n citadel colour applikaatio android puhelimilla on ihan kätevä opas eri väreihin mitä käyttää tietyille väreille. Voi vähän katsoa mitä värejä tarvita. Niissä on yleensä "battle ready" ja "parade ready" joista ensimmäiseen menee vähemmän värejä. Myös pelkkä eka perusväri+wash riittää hyvin alkuun ja sitten kun alkaa haluta kokeilla parantaa lisää layereita.

GW:llä kun ei edes ole mitään "dark red", "medium red", "light red" auttaa maalien nimet jos GW maaleja haluaa käyttää(ja aloittelevalle voi olla helpompaa kun monet tutoriaalit käyttää noita).

Ruskeitakin esmes on monenlaista. Warm brown? Wood brown? Kumpaa tehdä riippuu mitä haluaa.

Huono puoli toki että jos oikein lähtee hifistelemään tulee maaleja helposti kymmeniä listaan...mutta tuotahan pystyy säätämään oman maun mukaan miettimällä palettia valmiiksi ja jos alkuun lähtee pohja+wash auttaa sekin kummasti.

Ja jos rohan tai mordor armeija kiinnostaa on aloitussetti ehdottomasti rahan väärtti. Muuten kannattaa katsoa vaikka etukäteen saisitko figut myytyä muualle. Jos et löydä tai jaksa myydä figuja eikä kumpikaan armeija kiinnosta ei aloitussetti niinkään kannata.Mutta jos esmes mordoria haluat figut itsessään maksaa enemmän kuin startterisetti itsessään...ja viellä jäisi rohanilaiset ja haamut yli...Ja sitten kirja...ja muu tilpehööri.
https://middleagedstrategybattlegamers.home.blog/ <- Turun suunnan LOTR pelaajien blogi
Vader
Viestit: 756
Liittynyt: To 13.03.2003 21:21
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Vader »

Maalauksessa kannattaa oikeasti vähän miettiä, että mitä itse haluaa ja kuinka paljon on valmis käyttämään siihen aikaa.

Pelkästään perusväri ilman washeja tai kuivaharjauksia näyttää yleensä hyvältä, kunhan se on vaan siististi oikealla alueellaan eivätkä eri värit sekoitu reunoilla (mene yli) tai pohjamaali tai muovi paista alta läpi. Mulla on läjäpäin vanhoja figuja, jotka olen maalannut juurikin näin, koska ei muutakaan ollut. Ne näyttävät edelleen ihan näteiltä, mutta ne toki näyttävät juurikin maalatuilta pikku-ukoilta, eivät todellista suuremmalta, mihin pyritään juuri washeilla, kuivaharjauksella, layereillä, blendeillä jne. On tietenkin hyvä kehittää aina itseään ja kaikkialla, mutta ei välttämättä kannata ottaa liikaa paineita tai asettaa odotuksia.

Kannattaa siis ihan ensi alkuun vaan "värittää" figu pohjaväreillä ja miettiä, että onko tämä nyt hyvä. Ja sitten laittaa metrin päähän ja miettiä, että onko se hyvä. Metri siksi, että se sopiva etäisyys, kun mietitään, että miltä se figu näyttää siellä pelilaudalla. Maalia saa kuitenkin figun pintaan aina lisää, ja kaiken maalin voi ottaa vaikka poiskin, mutta kuten taannoin toisaalla totesin, niin itse en maalaa enää niin hyvin kuin voisin, koska haluan myös päästä pelaamaan niillä maalatuilla figuilla.
Omat mietelmät ja muistelmat, tai ihan vaan figupäiväkirja: http://vainvader.wordpress.com/
Nimetön
Viestit: 6
Liittynyt: To 04.02.2021 14:23

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja Nimetön »

Huh, tulipa paljon ohjeita maalaamiseen, noilla pitäisi selvitä maalaamisesta aika hyvin :D Kiitos tietämyksestänne!
SmilingsSisyphos
Viestit: 2
Liittynyt: Pe 26.03.2021 13:54

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja SmilingsSisyphos »

Mikä olis hyvä semmonen high attack, low defense armeija? Sellanen missä nappia häviää pöydältä paljon ja kaikilla on hauskaa.
SmilingsSisyphos
Viestit: 2
Liittynyt: Pe 26.03.2021 13:54

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja SmilingsSisyphos »

Mikä olis hyvä semmonen high attack, low defense armeija? Sellanen missä nappia häviää pöydältä paljon ja kaikilla on hauskaa.
Avatar
tneva82
Viestit: 8715
Liittynyt: To 15.08.2002 11:51
Paikkakunta: Salo

Re: Apua armeijan valintaan ja kasaukseen aloittelijoille

Viesti Kirjoittaja tneva82 »

SmilingsSisyphos kirjoitti: Pe 26.03.2021 14:00 Mikä olis hyvä semmonen high attack, low defense armeija? Sellanen missä nappia häviää pöydältä paljon ja kaikilla on hauskaa.
Melee lothlorien ny voi olla moinen tosin en tieda miten hyvin tuolla parjaa.

Rohan tosin ne vaatii usein tovi jousilla pehmentamista.

Dunedain ranger tosin nekin alkuun haluaa pehmentaa jousilla.

Numenor tosin isommis peleissa listan yksipuolisuus nakyy.

Mordor.
https://middleagedstrategybattlegamers.home.blog/ <- Turun suunnan LOTR pelaajien blogi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “LOTR: Yleinen keskustelu”