Ruohomatto pelipöydälle - ideoita ja vaihtoehtoja

Miniatyyrien maalaukseen, konvertoimiseen sekä maastontekoon liittyvät kinkkiset kysymykset ja ongelmat.
Avatar
Pyöveli
Kirjoitti miljoonannen viestin
Viestit: 484
Liittynyt: Pe 12.05.2006 11:04
Paikkakunta: Lappeenranta

Ruohomatto pelipöydälle - ideoita ja vaihtoehtoja

Viesti Kirjoittaja Pyöveli » Ke 11.10.2017 10:06

Etsiskelin aiheesta haulla ja löysin seuraavan topicin:

Citadel battlematin värjääminen. Kokemuksia?

Oma tarve olisi hieman samantapainen - Omistan kaksi Citadelin ruohomattoa - toisen sen kangaspohjaisen ja toisen paperipohjaisen. Nyt kun mietin uuden maaston rakenstamista vuosien jälkeen ja kaivelin matot esiin, niin häiritsi luvattoman paljon tuo kirkkaan vihreä väri mitä nuo Citadelin matot edustaa.

Eli onko joku kokeillut tuota Ukkosen aloittaman topicin ehdotuksia; Kahvia, drybrushausta yms? Toive olisi itse saada hieman sellainen realistisempi tummanvihreä/kellertävä/ruskeampi pohja - ilman että pitäisi alkaa kokonaan tekemään uusiksi. Varsinkin jos maastoa rakentaa ja reunat värjää hieman palaneella ruoholla/vihreällä, niin ei näyttäisi niin törkeän eriväriseltä golf-kentällä...

Toinen vaihtoehto olisi hankkia suoraan paremman värinen ruohomatto/pelialusta. Onko hyvistä ostamispaikoista ideoita? Miten nuo tuollaiset kumipohjaiset/printatut toimivat? Ovatko törkeän näköisiä?
Careful what you wish - You just might get it...

Blogia miniatyyrimaastojen ja figujen tuskaisesta valmistumisesta...

Avatar
Dolmot
Valvoja
Viestit: 3395
Liittynyt: Su 04.08.2002 23:10
Paikkakunta: HenkisESti tamperelAinen

Re: Ruohomatto pelipöydälle - ideoita ja vaihtoehtoja

Viesti Kirjoittaja Dolmot » To 12.10.2017 22:59

Olen kyllä värjännyt yhden pelimaton kauttaaltaan akryyleilla, mutta se matto oli tyystin erilaista ainetta - varmaan alkujaan jotain eristeeksi tarkoitettua superhuopaa. Onnistui, joskin oli sotkuista touhua ja maalia meni paljon.

Olen myös sävyttänyt hillitymmin Citadeleja, mutta niiden kanssa pitää olla paljon varovaisempi. Ainakin paperipohjainen oli...no, paperiin liimattua ruohoa. Vaikka operaatiosta on jo vuosia, muistini väittää, että vettymisen seurauksena siitä lähtee ruoho kokonaisuudessaan kaapimalla irti ilman suurempaa yrittämistä. Pelkkä kosketuskin saattoi riittää. En siis suosittele tuon mattotyypin kohdalla mitään metodia, johon liittyy runsas läträäminen ja samaan aikaan koskettelu. Sävytys vapaavalintaisella liemellä pitäisi onnistua kyllä, mutta silloin pitäisin näpit muuten erossa. Jos seokseen pistää vähän PVA:ta sekaan, noita mattoja vaivaava spontaani karvanlähtö vähenee. Kokeiltu sekin. Sivutuotteena taas tulee vähintään jonkin verran lakoamista ja puolikaoottista muotoilua, mikä ei välttämättä ole huono asia jos golfkenttämäisyyttä haluaa vähentää. Parempi vain tiedostaa asia etukäteen ja/tai testata ensin pienellä alalla.

Eräs legendaarinen tapaus kyllä todistaa, että punaviini toimii värjäysaineena ja sävykin on omalla tavallaan ihan uskottava...

Kuivaharjauksen kanssa on vastaavasti riskinä, että ruoho lähtee mukaan toisella tapaa. Sitähän noista klassisista matoista karisee jo ihan omalla painollaan. (Ks. edellinen kohta liimavahvistuksesta.) Tässä käyttäisin ehkä pitkä- ja sileäkarvaista sutia ja ohutta maalia, että mekaaninen rasitus minimoituu. Perinteinen "superkuiva"-metodi voi olla turhan kuluttava tähän hommaan.

Minua kiinnostaisi silti ajatuksena eniten ruiskumaalaus hyvin ohuilla akryyleilla tai jopa muilla ohenteilla. Se on vielä kokeilematta. Voisi olla ratkaisu edellä mainittujen läträyksen ja harjauksen varjopuoliin. Ennen kaikkea siinä saisi luultavasti irti parhaan hyötysuhteen millilitroistaan. Kai tätä nyt joku on kokeillut. Kokemuksia?
Peikkojen äly on hitaanlainen ja ne epäilevät kovasti kaikkea mikä on niille uutta.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maalaus, konverttaus ja maiseman teko”