Maalien säilytys

Miniatyyrien maalaukseen, konvertoimiseen sekä maastontekoon liittyvät kinkkiset kysymykset ja ongelmat.
Avatar
Eleandelus
Viestit: 2
Liittynyt: Ke 01.08.2018 13:53
Paikkakunta: Kuopio

Maalien säilytys

Viesti Kirjoittaja Eleandelus » Ke 01.08.2018 14:18

Missä porukka säilyttää maalejaan? Itsehän en näin 10 vuoden tauon jälkeen ole vielä edes ostanut uusia, mutta mietin kannattaako miniatyyrimaaleja säilyttää jääkaapissa (esim. ylhäällä ovessa), vai menevätkö turhan jähmeiksi. Silloin kun viimeksi harrastin maaleilla oli tapana kuivua graniitiksi melko nopeasti vaikka kuinka yritti sulkea tiiviisti ja pitää valolta suojattuna.

Also, mitkä on nykyään laadukkaita maaleja? 😁

Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3293
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Maalien säilytys

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan » Ke 01.08.2018 22:14

Laatikon pohjalla ja Vallejoa lähinnä. Muutaman Army Painterin erehtynyt ostamaan, niillä voi lähinnä heittää vesilintua. Käytän tosin sen verran ahkerasti maaleja, ettei kovin usein kerkiä maalit vanhenemaan. Pari GW foundation maalia kuivu purkkiin parissa vuodessa, muuten ei ole ollut ongelmaa.

Avatar
Dolmot
Valvoja
Viestit: 3402
Liittynyt: Su 04.08.2002 23:10
Paikkakunta: HenkisESti tamperelAinen

Re: Maalien säilytys

Viesti Kirjoittaja Dolmot » To 02.08.2018 12:58

Enpä muista kuulleeni kenenkään harrastaneen maalien kohdalla jääkaappia tai vastaavia kikkoja. Suurin vaikuttava tekijä lienee ihan vain purkin malli. Moni pitkän linjan harrastaja tietää kertoa, että jopa 80-luvulta kotoisin olevat pitkulaisemmat Citadel-purkit (pyöreät tai kuusikulmaiset) ovat yhä kunnossa. Samaa designia edustavat myös Foundry, Coat d'arms ja P3. Muutamia tällaisia on kyllä jämähtänyt, jos jokin osa pääsee hapertumaan. Korkki on luonnollisesti heikoin lenkki, eikä enää vuosikymmenten jälkeen taivu kunnolla vaan meinaa mennä silpuksi.

Myöhemmän ajan matalat Citadelit taas olivat tunnetusti ihan kauheita. Etenkin ruuvattavat mallit kuivuivat aivan järjestään, ellei niitä huoltanut suorastaan aktiivisesti. Tällaisia minulla ei liene enää yhtäkään käyttökunnossa, vaikka monta ostin.

Tippanokat kestävät aika hyvin. Vallejon model color on tietysti aika paksua kamaa ja vielä paksumpaa jos kaataa erottunutta nestettä pois. Lopputökötti voi lopulta jämähtää. Nykyään pistän näihin sekoituskuulat ja alan huolestua, jos ravistuksen jälkeenkin ääni on tervainen tai puuttuu tyystin. Silloin on korkea aika lisätä vettä.

Enpä osaa suositella juuri muuta kuin pois auringonvalosta pitämistä ja mieluusti ajoittaista tarkistamista ja vedellä jatkamista. Etenkin pitkän säilytyksen alla olisi hyvä putsata saumat ja varmistaa että purkki on kunnossa. Hapertuneista voi kaataa maalin vaikka ylimääräisiin tippanokkiin. Jotkut säilyttävät joitain tyyppejä ylösalaisin. Voi auttaa tai sitten ei.

Merkkien suhteen käytän vähän kaikkea, pitkälti sävyn perusteella. Useimmat pelaavat ihan hyvin. Huonommin peittävien ekaan seokseen voi pistää jotain hyväksi havaittua valkoista tai muuta asianmukaista kirkasta sävyä. Kun sen jälkeen varjostaa takaisin, hienovaraisempi peitto voi olla jopa plussaa. Tiettyjä luottovärejä löytyy melkein joka sarjasta, joten valikoiden mennään, ei yhden valmistajan mukaan.
Peikkojen äly on hitaanlainen ja ne epäilevät kovasti kaikkea mikä on niille uutta.

Avatar
Eleandelus
Viestit: 2
Liittynyt: Ke 01.08.2018 13:53
Paikkakunta: Kuopio

Re: Maalien säilytys

Viesti Kirjoittaja Eleandelus » Pe 03.08.2018 18:09

Joo, ne Citadelit mitkä ostin 90-luvulla kesti hyvin, niitä tosin oli välillä aika hardcore saada auki. Ne "uudet" mitkä tuli niiden jälkeen oli ihan hanurista, kuivahti heti graniitiksi.

Pitää testaa Vallejoa.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maalaus, konverttaus ja maiseman teko”