Maalausaiheinen artikkeli: Dipping for Dummies

Miniatyyrien maalaukseen, konvertoimiseen sekä maastontekoon liittyvät kinkkiset kysymykset ja ongelmat.
Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Maalausaiheinen artikkeli: Dipping for Dummies

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » Ti 31.01.2006 19:13

Mistä oikeastaan on kysymys?

Dippaaminen on alunperin mallaripiireissä käytetty tekniikka dioraamojen ja mallien yksityiskohtien syventämiseen, käyttämällä polyuretaanipohjaista lakkaa. Tekniikassa dipattava kappale upotetaan kauttaaltaan lakkaan, ja ylimääräinen lakka ravistetaan pois, jättäen jäljelle kohtuuhienon varjostusefektin. Kuivuttuaan jälki on kestävää, mutta jokseenkin kiiltävää (kiillon saa helposti syötyä pois esim. Talensin mattalakalla). Tekniikka on erityisen hyvä suuriin armeijaprojekteihin myös lyhyellä varoitusajalla, varsinkin maanläheisiä sävyjä sisältäville figuille. Innokkaiden dippaajien toimesta on kuitenkin tullut todettua, että tietty ruskeansävyinen lakka varjostaa lähes mitä tahansa värejä ja sävyjä - lopputulos on kuitenkin tummempi.

Mistä sitä saa?


Hyvinvarustetuista maalikaupoista kannattaa kysellä Liberon Bistrot Lakka- nimistä tuotetta. Sitä on saatavilla sekä kahden desin että puolen litran purkeissa; suurempaa tuskin tarvitset, ellet sitten aio dipata jotain suurikokoista. Lakka on hyvin riittoisaa, ja pienemmästä purkista pitäisi riittää parin kolmen armeijan tarpeiksi. Hintaa pienemmällä putelilla on yleensä 10-13 €.
Kun maalikaupan setä tai täti näyttää sinulle hyllyn, jossa lakat ovat, niin etsi joukosta sävyltään Vaalea Saksanpähkinä lakka. Kyseinen sävy on todettu ns. jokapaikan höyläksi, joka ei jätä lopputulosta liian tummaksi mutta varjostaa myös hyvin. Jos hyllyssä ei ole em. sävyä, kysy maalikaupan sedältä tai tädiltä että olisiko heillä sitä varaston puolella. Jos ei ole, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Voit joko pyytää heitä tilaamaan haluamaasi sävyä seuraavassa tilauksessaan, tai mennä toiseen kauppaan. Ensimmäinen vaihtoehto on yleensä aikaavievä, ellei kauppias ole juuri seuraavana päivänä tekemässä tilausta (allekirjoittaneella odotus kesti n. 6 viikkoa).

Minulla on lakka, mitä nyt?

Seuraavaksi on vuorossa itse dippausprosessi. Ennen kuin aloitat, on parasta tehdä hieman apuvälineitä. Tarvitset:
- GW:n flying baseja (niitä isompia, joita käyttävät esim. Necron Destroyerit)
- Varrastikkuja
- Pikaliimaa

Valmistus sujuu näin: Levitä hieman pikaliimaa varrastikun toiseen päähän ja iske tikku flying basen reikään, niin että flying base on kupera puoli tikkuun päin. Odota kuivumista. Valmis.
Tällainen ns. dippaushyrrä (myös dipstick tai dippikeppi) mahdollistaa ylimääräisen lakan kivuttoman poisravistamisen. Jos et käyttäisi tällaista, niin lakka täytyisi ravistaa pois paljain käsin, ja tenniskyynärpään riski on suuri.

Ennen dippausprosessia varmista dipattavista figuista seuraavat asiat:
- Figu on pohjamaalattu valkoisella
- Figu on pölyvapaa.
- Figu on maalattu perussävyillä, jotka tarvitsevat enää varjostuksen (poikkeus on necroneilla, jotka yksinkertaisimmillaan tarvitsevat vain metallinvärisen pohjamaalin dipin lisäksi).

Dippaus on parasta tehdä ulkona, lakan hajun vuoksi. Haju ei varsinaisesti ole mitenkään paha, mutta huomattava ja joskus myös häiritsevä. Liian kylmässä ei ole hyvä dipata, varsinkaan pakkasella.
Ennen dippausta liimaa figut parilla tipalla pikaliimaa alustastaan kiinni dippikeppiin (siis flying basen päälle. Jos teit dippikepin oikein, niin figun pitäisi olla flying basen tasaisella puolella). Älä levitä liimaa kauttaaltaan koko basen alareunaan, sillä silloin sen irrottaminen on vaikeaa.
Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla seuraavat tarvikkeet:
- Figuja kiinni dippikepeissä
- Kumihanskat
- Itse lakkapurkki
- Pahvilaatikko (täällä figuista ravistetaan lakat pois)
- Päällä jotkin hieman huonommat vaatteet (jos roiskeet lentävät yli pahvilaatikon laitojen)

Nyt itse prosessiin:

1. Avaa lakkapurkki pahvilaatikon viereen. Muista ravistaa kunnolla ennen avaamista!
2. Pidä tikkua kämmeniesi välissä figu alaspäin ja dippaa figu kauttaaltaan lakkaan. Vältä flying basen dippaantumista.
3. Anna suurimman lakkamäärän tihkua takaisin purkkiin ja vie sitten keppi figuineen (yhä kämmeniesi välissä) sisälle pahvilaatikkoon.
4. Laatikossa heilutat figua samalla tavalla kuin partiolaiset tekevät tulta ilman tikkuja (rautalanka: pyöritä keppiä kämmeniesi välissä). Jatka tätä yhtä mittaa n. 30-45 s (riippuen figusta ja halutusta lopputuloksesta ravistamista voi jatkaa kauemminkin. Kokemus on valttia tässäkin asiassa).
5. Anna figujen kuivua 24 tuntia pölyvapaassa ja huoneenlämpöisessä paikassa (itse pistin tikut kyljelleen pahvilaatikkoon, suljin laatikon ja peitin vielä sanomalehdellä. Hyvää tuli)

Mihin tämä sitten soveltuu?

Mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Materiaalina toimii parhaiten jalkaväki- kokoluokkaa olevat muovifigut. Väreistä lähes mikä tahansa käy, kunhan muistaa että käsittelyn jälkeen kirkkaat värit eivät ole enää yhtä kirkkaita. Purkkiin mahtumattomia figuja, kuten tankkeja, on joskus "dipattu" levittämällä lakka suurella pensselillä figun pintaan. Dippaaminen on figuilun saralla vielä melko uutta, ja kokeilemalla oppii.

--------

Semmoinen. Tuo ravistustapa on huomattu ranteille ystävälliseksi. Myös nopeampaa pyöritystä on tarjolla esim. sähköisten ruuvinvääntimien tjsp. muodossa, jolloin pyöritysaikaa voi vähentää.
Kommentteja.

edit:
Tässä hiukan esimerkkikuvia siitä, millaista jälkeä simpanssikin saisi dippaamalla aikaan.
- Necron Warrior hopeaspraylla pohjamaalattuna, dipin kuivuttua ja dipin kuivuttua hieman lisäväriä saaneena (sininen maali luonnollisesti ennen dippaamista).
- Beastmaneja pohjamaalissa ja dippaamisen jälkeen (testimalli, rankasti WIP).

Kurkatkaa myös norjalaisen Pertinaxin dippausalbumiin, jossa on joitakin erinomaisia figuja. Lisäksi joku on koonnut albumin kaikista Dysartesin dippausthreadissa julkaistuista kuvista, kaikki yhdessä paikassa. Löytyy tyranidia, kroottia, mariineja ja muuta.
Viimeksi muokannut pamp-pu, Su 28.05.2006 11:41. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
Teonanacatl
Viestit: 2035
Liittynyt: Su 26.01.2003 20:10
Paikkakunta: Joensuu, "fluffipelaajien luvattu karkkimaa"

Viesti Kirjoittaja Teonanacatl » Ti 31.01.2006 19:21

Tuohon voisi lisätä vielä jonkinmoiset "Before and after dipping"-kuvat.
"Kuunnelkaa lapset Teonanacatlia, joka tietää asiasta
hieman kauemmin pelanneena..."
- Illumina
"Teonanacatl ounaa."
- Usermaatra
"Något sagt i latin låter djupt."
-Trad.

Avatar
Nostra
Viestit: 1390
Liittynyt: Ma 10.11.2003 16:37
Paikkakunta: Kangasala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Nostra » Ti 31.01.2006 19:29

cool.

Suunnilleen tiesinkin, mistä oli kyse - jostain olen kuitenkin jokusen artikkelin aiheesta lukenut.

Varmasti kuitenkin auttava artikkeli monille laiskoille, keskinkertaisille ja nopeasti tyylikkään armeijan haluaville maalareille. Ja miksei kaikille muillekin.

Tosiaan juu kuvat auttais asiaa paljon; Ei varmaankaan ois kovin iso juttu näpsiä kuvia vaikka seuraavalla kertaa, kun jotain teet?

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » Ti 31.01.2006 20:14

Onhan minulla näitä kuvia. Päivitän ensimmäiseen viestiin. Kiitos suvaitsevasta vastaanotosta; monet kommentit ovat olleet lähinnä dippausta halveksivia.
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
gawd
Viestit: 1583
Liittynyt: Ma 08.03.2004 18:25
Paikkakunta: kangasala

Viesti Kirjoittaja gawd » Ti 31.01.2006 20:23

miten dippaus onnistuu eimaanläheisissä väreissä ,kun noita feraaleja ajatten kokeilla mutta teemani on että niillä on vaaleanpunaiset paidat niin toimiiko?
big or small,we loot it all.hmph..

Avatar
minisaarnaaja
Viestit: 428
Liittynyt: Pe 09.08.2002 11:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja minisaarnaaja » Ti 31.01.2006 20:25

Voiko dipin päälle vielä maalata ilman suurempia ongelmia? Eli jos haluaisikin tehdä vähän vaaleampia sävyjä tai korostuksia? Jos ei, siitä olisi kiva mainita. Jos kyllä, siitäkin olisi kiva mainita:)
Suomenkielinen maalausopas ja maalaus- ja konvertointiaiheisia artikkeleita - http://www.wellofminiatures.wordpress.com

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » Ti 31.01.2006 20:30

gawd kirjoitti:miten dippaus onnistuu eimaanläheisissä väreissä ,kun noita feraaleja ajatten kokeilla mutta teemani on että niillä on vaaleanpunaiset paidat niin toimiiko?
Tökötti toimii käytännössä ruskean periaatteiden mukaisesti - sillä voi varjostaa lähes kaikkia värejä, dipin tummentaessa yleisilmettä. Vaaleanpunaisesta esimerkki tässä (ei minun figujani). The-waagh.comin foorumeilta kannattaa hakea hakusanoilla dipping, dipped jne., sieltä löytyy kuvia dipatuista Greenskineistä.
minisaarnaaja kirjoitti:Voiko dipin päälle vielä maalata ilman suurempia ongelmia? Eli jos haluaisikin tehdä vähän vaaleampia sävyjä tai korostuksia? Jos ei, siitä olisi kiva mainita. Jos kyllä, siitäkin olisi kiva mainita:)
Itse en ole kokenut tarpeelliseksi omissa projekteissani, mutta lukuisten dippaajien kertoilemien mukaan homma sujuu ilman ongelmia.
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
Prkl
Viestit: 3695
Liittynyt: Pe 30.05.2003 13:05
Paikkakunta: Esboo

Viesti Kirjoittaja Prkl » Ke 01.02.2006 01:01

Miten arvioisit menetelmän soveltumista pienemmän mittakaavan figuihin? Esim. 15 mm?
“The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid.”

― Terry Pratchett, Monstrous Regiment

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » Ke 01.02.2006 08:06

petskules kirjoitti:Miten arvioisit menetelmän soveltumista pienemmän mittakaavan figuihin? Esim. 15 mm?
Hmm... Dippaaminenhan on alunperin pienoismallipiireissä käytetty tekniikka, josta se sitten on levinnyt figupelienkin piiriin. Tietääkseni pienoismalleissa voi olla pieniäkin osia, mutta toinen juttu on että käytetäänkö niihin sitten dippausta. En näe mitään estettä, miksi ei toimisi, mutta itse en ole kuullut kokemuksia.
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
Rutabaga
Valvoja
Viestit: 1044
Liittynyt: Ti 10.09.2002 18:20
Paikkakunta: Salo

Viesti Kirjoittaja Rutabaga » Ke 01.02.2006 11:51

pamp-pu kirjoitti:Kiitos suvaitsevasta vastaanotosta; monet kommentit ovat olleet lähinnä dippausta halveksivia.
Johtunee siitä, että artikkelisi on hyvin tehty.

Itselleni ainakin tuli heti kauhea himo dippailla joitain figuja. Varmaankin teen dipillä pohjan tulevaan Warmachine projektiini.
Kaverini haluisi maalata Doom-lautapelinsä figuurit, ja jos häntä ei kiilto haittaa (voi jopa sopia niihin mörköihin), niin helppohan niitä on sitten dippailla.

Lisäys: Tilailin paikallisesta Rautiasta tuota kyseistä tököttiä ja soittivat minulle, että tuon Vaalean saksanpähkinän värinen lakka on lopetettu. Tilalle pistivät Pähkinän väristä ja sitäkin sai vain neljäsosa litran kannuissa, katsellaan sitten että miten sillä hommat onnistuvat.
Viimeksi muokannut Rutabaga, Ke 01.02.2006 17:45. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Väitteesi on hyvä...mutta olet väärässä.
http://jarecsblog.blogspot.com Melko aktiivista seurantaa askarteluistani.

Avatar
Morhgoz
Peliporukkavalvoja
Viestit: 3305
Liittynyt: Ma 16.09.2002 14:01
Paikkakunta: Hiidensalmi (Iisalmi)

Viesti Kirjoittaja Morhgoz » Ke 01.02.2006 11:56

Pitääpä testata vaikka heroquestin ukkoihin näin ensi alkuun. The Waaagh -foorumilla mainttiin muitakin aineita, joista yksi oli saman tapainen kuin tuo sinun kuvaamasi, mutta aine oli vesiliukoista, eikä jättänyt malleja kiiltäviksi. Lisäksi useat aineet vaativat kuulemma vain levityksen pensselillä, eivät dippausta, mutta antavat saman efektin...
Warbands of Wastelands

Tärkeintä ei ole voitto, vaan kasa verisiä kalloja,
omia jos ei vihollisen....


I used to take an arrow to the knee, till I took an arrow to the knee....

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » To 02.02.2006 08:55

Kirjoitusvaiheessa oli sattunut pieni kämmi - dippikepissä on syytä käyttää niitä isompia flying baseja, ei niitä pieniä jotka eivät riitä mihinkään :). Virhe korjattu.
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
Hands_of_blue
Viestit: 1741
Liittynyt: To 25.08.2005 17:36
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Hands_of_blue » To 02.02.2006 19:19

Kiitokset loistavasta artikkelista olenkin ajatellut dipata necronini, kun en kuitenkaan mitään showcasea aijo tehdä niin saisi ainakin nopeasti valmiiksi.

Jäi vähän ihmetyttämään tuo kun sanoit, että figun tulee olla pohjamaalattu valkoisella, vaikuttaako tämä oikeasti johonkin jos tekee vaikkapa metallipohjan mustan sprayn päälle?

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » To 02.02.2006 19:47

Draven kirjoitti: Jäi vähän ihmetyttämään tuo kun sanoit, että figun tulee olla pohjamaalattu valkoisella, vaikuttaako tämä oikeasti johonkin jos tekee vaikkapa metallipohjan mustan sprayn päälle?
Noh, tuo maininta pohjamaalin värin ehdottomuudesta ei ole käsky, vaan kehotus. Dippi tummentaa värejä, ja tummentumista saa hieman hillittyä valkoisella pohjamaalilla. Necronien tapauksessa voi tosin dipata pohjamaalin päälle suoraan, kuten itse olen tehnyt (hopeapohjamaali --> maalaat haluamasi yksityiskohdat haluamillasi väreillä --> dippaat).
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
Pink Knight
Viestit: 166
Liittynyt: Ti 01.03.2005 16:42
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja Pink Knight » To 02.02.2006 20:32

Kuinkas iloisesti maalit sitten lähtevät irti? Ihan näin mielenkiinosta, kun ensimmäisen dippailuni kuitenkin mokaan. Muovifiguja varten ei enää luultavastikaan riitä mäntysuopa, vai olenko väärässä? Metallifiguthan kestävät melkein mitä vain, joten niiden kanssa tuskin tulee ongelmia kunhan oikean aineen löytää vai luoko tuo lakka semmoisen pinnan, että kun kerran olet dipannut niin se on siinä sitten eikä muuksi muutu?

Sitten asiasta artikkeliin. Oikein hyvää työtä *tapu tapu*. Itsellenikin tuli tuo em. ''himo'' päästä dippaamaan artikkelin luettuani. Aina kuitenkin pitää löytää jotain arvosanaa alentavaa, niin itse jäin kaipaamaan lisä tietoa tästä taikalakasta nimeltä Talens. Jonkin sortin viimeistely tms. alaotsakkeen olisit vielä voinut lisätä ja kertoa siinä miten maalaaminen onnistuu dipin päälle sekä tarkkoja tuotenimikkeitä hyväksihavaituille kiillontappajille (lue: mattalakoille). Nyt jouduin lukemaan tuon tiedotteen (lakata vaiko eikö lakata) löytääkseni tiedot tästä Talensin lakasta. Eihän se suuri vaiva ole kellekkään lukea tuota tiedotetta läpi, mutta vähentäisi laiskan keskivertokäyttäjän tekemän työn määrää. Kuten sanottua hyvää työtä ja tuokin oli tuo ''miinus'' ihan etsimällä etsitty juttu.
Bronzed flesh on vähän tummempi kuin suomalaisen väri, veikkaisin jotain thaimaalaista. Dwarf flesh on enemmän ihmisen värinen. --Jubee

Aco
Viestit: 2112
Liittynyt: La 13.03.2004 21:24
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Aco » To 02.02.2006 20:33

Jaa, itse aion maalata aluksi Nurglen demonit mustalla spraylla ja sitten perusvärien jälkeen dipata. Tumma teema tuntuisi vain sopivalta eikä valkoinen väri tuntuisi olevan kuin hidaste.

Pitää testiä niin voin kertoa toimiko ollenkaan ;)
lojuu kuin kotka, ampuu kuin eläintarha

Avatar
pamp-pu
Valvoja
Viestit: 2084
Liittynyt: Su 15.12.2002 14:39
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja pamp-pu » To 02.02.2006 21:59

Pink Knight kirjoitti:Kuinkas iloisesti maalit sitten lähtevät irti? Ihan näin mielenkiinosta, kun ensimmäisen dippailuni kuitenkin mokaan. Muovifiguja varten ei enää luultavastikaan riitä mäntysuopa, vai olenko väärässä? Metallifiguthan kestävät melkein mitä vain, joten niiden kanssa tuskin tulee ongelmia kunhan oikean aineen löytää vai luoko tuo lakka semmoisen pinnan, että kun kerran olet dipannut niin se on siinä sitten eikä muuksi muutu?
En ole kuullut kokemuksia dipattujen figujen maalinpoistosta, mutta Sotustakin pitäisi haulla löytyä tietoa sellaisesta tökötistä kuin Nitromors. On kuulemma niin tehokasta ainetta että räjäyttäisi hampaistakin paikat. Ja kuinkas sattuikaan, niin muistaakseni on muoviystävällistä (ironian kukkanen :)).
Wargamers do it on the table.
Maksan Lotrin High Elffien kilvistä ja Easterlingien keihäsmiehistä. Lähetä YV.

Avatar
jullevi
Valvoja
Viestit: 5725
Liittynyt: Ke 22.05.2002 15:38
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja jullevi » To 02.02.2006 22:02

pamp-pu kirjoitti:Sotustakin pitäisi haulla löytyä tietoa sellaisesta tökötistä kuin Nitromors. On kuulemma niin tehokasta ainetta että räjäyttäisi hampaistakin paikat. Ja kuinkas sattuikaan, niin muistaakseni on muoviystävällistä (ironian kukkanen :)).
Jos muoviystävällisellä tarkoitat että sulattaa figut alta aikayksikön, niin kai Nitromors on sitten muoviystävällistä.
"It's a great excuse to start collecting ANOTHER army. One can never have enough armies and starting a new one is always exciting."

Avatar
Rogue
Viestit: 567
Liittynyt: La 10.09.2005 15:22
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja Rogue » To 02.02.2006 23:29

Ihan tällainen pikkukysymys vaan, eli minkä valmistajan hopeasprayta käytit tohon necroniin?

Avatar
Karu
Viestit: 2875
Liittynyt: To 29.01.2004 18:13

Viesti Kirjoittaja Karu » To 02.02.2006 23:51

Aikas hyvä, vaikkakin välillä tuntui tosiaan siltä, että väännetään rautalangasta. Artikkelista sai hyvin selvää jne.

Rupesi minuakin himottamaan dippaaminen. Valkoista pohjamaalia siis kannattanee käyttää? Mitenkäs, kiiltävätkö nuo napit kauhiasti? Voisi tässä seuraavan armeijaprojektin hoitaa dippailemalla.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maalaus, konverttaus ja maiseman teko”