Sivu 1/2

Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Su 24.11.2019 21:34
Kirjoittaja Metsäsika
Tervehdys sotavasara!

Pelailin ja maalailin 40k-örkkejä nuorena joskus 90-luvulla, mutta harrastus jäi. Joitain vuosia sitten innostuin taas maalaamaan pienen kasan figuja, mutta jälleen touhu jäi. Palasin hiljattain taas maalailemaan, ja nyt tavoitteena on kehittyä maalaamisessa mahdollisimman paljon. Motivaation säilymisen sekä palautteen saamisen vuoksi päätin aloittaa tänne tämän blogin. Pyrin maalaamaan ukkelit kutakuinkin niin hyviksi kuin osaan, joten parannusehdotukset ovat tervetulleita. Tyylissäni tosin vaikuttaa inspiraationi lähde, eli rogue trader -ajan örkkimeininki. Tämän vuoksi esim. värivalinnoissa tulee välillä tehtyä kompromisseja estetiikan ja rogue traderin örkkifiktion välillä.

Alla pitäisi näkyä kuvia lopulta valmistuneesta moposta, joka on vasta toinen valmistunut figu uuden pensseliintarttumisen jälkeen (ensimmäinen oli gretchin, jolla palautin mieleen miten päin sitä pensseliä pidetään kädessä). Valitettavasti kuvat on pitänyt ottaa kännykällä, eikä niiden laatu ole hyvä. Kriittinen rakentava palaute on silti tervetullutta, jos kuvista erottaa mitään kommentoitavaa.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: To 28.11.2019 13:17
Kirjoittaja Metsäsika
Punainen alkoi vähän kyllästyttämään, joten maalasin väliin bad moon kaverin. Siitä piti tulla ihan perusukkeli, mutta harhauduin ensin yrittämään tehdä kulunutta nahkaa vyöhön ja remmeihin ja sen jälkeen taas päätin yrittää ylhäältä suuntautunutta valoa luomaan varjoja. Varsinkin lihasten varjostaminen suunnatun valon näkökulmasta oli paljon tavallista hitaampaa. Monimutkaisten seutujen, kuten kyynärpään, ympärillä sai välillä kartan ja kompassin kanssa tuskailla, että missä päin se ylös nyt edes onkaan. Moni alue piti maalata parikin kertaa uusiksi, kun tajusin tehneeni ihan vääränasteisen varjon. Jos olisin etukäteen tajunnut paljon aikaa menee tähän, niin olisin muovaillut hatusta paremman, joka vähän harmitti, mutta menköön näin. Nahka onnistui mielestäni ihan ok vyössä ja remmeissä, vaikka selvästi siinä on vielä harjoiteltavaa. Kengät taas eivät oikein miellytä minua, ehkä mustaan sama tekniikkä ei toimi yhtä helposti kuin ruskeaan.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: To 28.11.2019 17:56
Kirjoittaja Terminator Sergeant
Tervetuloa takaisin harrasteen pariin, hyvä retromeininki :)

Tuossa prätkäjäbässä näkyy reunatyöhön panostamisen kannattavuus, kun etuosan keltaisen korostus tuo siihen eloa joka tuntuu vähän puuttuvan takaosan tasaisesta punaisesta. Kulumia maaliin, samanlaista likaa kuin pakoputkissa pinnoille? Jotain yksityiskohtaa kannattaa harkita sinne, niin tulos nousee heti aika pienellä vaivalla siistimmän näköiseksi. Lippu on kyllä jo täyttä kultaa!

Keltahatussa vähän samaa, nahka on onnistunut mielestäni erinomaisen hyvin joten samanlaista eloa sitten vaan keltaisiin kohtiin ja nätti siitä tulee.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Pe 29.11.2019 22:06
Kirjoittaja Metsäsika
Kiitos palautteesta TS!

Sekä keltainen että punainen ovat olleet minulle aika haastavia saada hyvin varjostettua (tuppaa menemään laikukkaaksi, sotkuisaksi, tms), joten yritin mopossa vähän laiskasti varjostaa vain taitokset ja pohjat ja korostaa kulmat (koska vaikeiden ja työläiden asioiden välttely on tietysti paras tapa kehittyä...). Keltaisessa taas sekoitin keltaiseen aavistuksen mustaa, joka tuotti tuon kevyen harmaan varjostuksen. Molemmissa vasta kommenttisi jälkeen tajusin, kuinka selkeitä heikkouksia ne ovat, joten kiitos kovasti huomautuksesta! Palasin hiomaan näitä tyyppejä uudella innolla, katsotaan saanko parannettua lopputulosta :).

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: La 30.11.2019 04:35
Kirjoittaja Dr. Icchan
Keltaista ei kannata tummentaa mustalla. Sekoita ruskean tai käytä punaista. Saat tummemman värin menettämättä kylläisyyttä hirveästi.

Suosittelisin myös väreillesi käyttämään vaaleata pohjamaalia. Esim. Mastonin tai Motonetin vaaleanharmaa spray pohjalle, helpottaa punaisen tai keltaisen maalaamista huomattavasti.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: La 30.11.2019 13:59
Kirjoittaja Metsäsika
Kiitos palautteesta Dr. I!
Huomasin tuon harmaan varjostuksen ongelman maalatessa, mutta en silloin enää jaksanut yrittää uudestaan. Olin ollut aiemmin tyytyväinen lämpimän tummemman keltaisen varjostamiseen oranssin ja ruskean sävyillä, mutta jotenkin päädyin harhaluuloon, että kirkas sitruunankeltainen ei varjostuisi samalla tavalla luonnollisesti. Päädyin lopulta googlailemaan kuvia ja maalauksia sitruunoista, joista näin, että kyllähän nekin varjostuvat ruskeaan eivätkä harmaaseen. Uusi versio keltaisesta on vielä työn alla.
Valkoinen pohjamaali mulla on käytössä, mutta maalin käsittelyssä on vielä harjoiteltavaa, ehkä paljonkin. Mulla on usein ollut taipumus ohentaa sitä liikaa, jolloin esim. keltaista pitää valkoisenkin päälle maalata tolkuttoman monta kerrosta ennekuin väri on tasainen. Tässä ei varmaan muu auta kuin kokemus.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: La 30.11.2019 14:33
Kirjoittaja Dr. Icchan
Metsäsika kirjoitti:
La 30.11.2019 13:59
Mulla on usein ollut taipumus ohentaa sitä liikaa, jolloin esim. keltaista pitää valkoisenkin päälle maalata tolkuttoman monta kerrosta ennekuin väri on tasainen. Tässä ei varmaan muu auta kuin kokemus.
Ei oikeastaan, keltainen vain on sellainen. Vaatii kärsivällisyyttä tai kynäruiskua.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: La 30.11.2019 14:36
Kirjoittaja Metsäsika
Noniin, nyt on mopon punaista työstetty. Valitettavasti sotkuisia rajapintoja jäi näkyviin ainakin tuossa eturenkaan etusuojajutussa, mutta tässäkin meni jo niin tolkuttoman pitkään huonon tekniikkataidon vuoksi (ja kun pintoja on tässä mopossa niin maan peevelisti), että en taida jaksaa enää korjailla. Tajusin myös vasta näistä kuvista, että varjo liukuu joillain pinnoilla vähän hassun näköiseen suuntaan, sivuun kun alas näyttäisi paremmalta. Pääasia, että oppii jotain ja lopulta tässä jonkinlainen ymmärrys punaisesta alkoikin syntyä (vähintäänkin parantua huomattavasti), joten erinomaisen hyvä kokemus. Liukuvien varjojen lisäksi voimistin ja lisäilin kiiltopintoja pyöreille esineille. Mietin vielä lähdenkö tähän mopoon tekemään taisteluvahinkoa ym.

Ps. pahoittelut sormikuvista. Piti liikutella mopoa aika paljon, että sain kovan kiillon enimmäkseen pois kuvasta

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: La 30.11.2019 16:35
Kirjoittaja Dr. Icchan
Näyttää kyllä suoraan tehtaalta ulos ajetulta, kaipais kovasti sääistämistä ja kulumisjälkiä. Örkit ei oo kauheen huolehtivaisia kalustonsa kanssa.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Su 01.12.2019 01:19
Kirjoittaja Nikodemus
Metsäsika kirjoitti:
La 30.11.2019 13:59
Valkoinen pohjamaali mulla on käytössä, mutta maalin käsittelyssä on vielä harjoiteltavaa, ehkä paljonkin. Mulla on usein ollut taipumus ohentaa sitä liikaa, jolloin esim. keltaista pitää valkoisenkin päälle maalata tolkuttoman monta kerrosta ennekuin väri on tasainen. Tässä ei varmaan muu auta kuin kokemus.
Keltaisen kanssa ite tykkään maalata ensin korostukset esim. okran ja valkoisen sekoituksella. Okralla saa nopeasti peittävyyttä. Voi rauhassa pistää korostukset minne haluaa. Ja ihan valkoiseen asti. Varjot tykkään usein tehdä (ohuen ohuella) liilalla mutta kait se menee pikkurillipystyssä hifistelyn puolelle. Ruskeakin toimii. Lopuksi sitten päälle keltainen ink (Vallejo myy, taidekaupat myy, Scale75 myy). Inkillä saa helposti kaiken peittävän keltaisen värifiltterin tuhoamatta jo maalattuja valoja ja varjoja. Erisävyisiä keltaisia saa mm. säätelemällä kuinka laajalla alueella on puhdasta okraa vs. okra+valkoinen sekoitusta.
Monta tietä onneen ja sillai.

Mitä ohentamiseen tulee niin kyllähän kokemus auttaa. Mutta voi sitä treenatakin. Pistä paletille ohentamatonta maalia, ja maalaa vähän figulle, paperilla tai mihin vaan. Ohenna hieman, maalaa taas, ohenna hieman lisää, maalaa taas. Saa jatkaa siihen asti että maalaat käytännössä vedellä. Tärkeää on että seuraat ja "tunnustelet" miltä mikäkin ohentamismäärä tuntuu. Menee ehkä vartti, en muista. Koin itse ainakin ihan hyödylliseksi harjoitteeksi. Kerran taisin tehdä. Ei se ohentamismestariksi tehnyt mutta helpotti kummasti kun jatkossa maalasin figuja. Antoi työkalut myöhempään osaamiseen.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ti 03.12.2019 13:09
Kirjoittaja Metsäsika
Kiitos Nikodemus vinkeistä, testaan ehdottamasti jossain vaiheessa! Pikkusormihifistely kuulostaa varsin houkuttelevalta, mutta ehkä ensin yritän vahvistaa vähän perusteita ennen kuin lähden sille tielle. Tuota treenaamista pitää yrittää eri maalien kanssa, mun maalit ainakin kun on niin eri laatuisia keskenään.

Päädyin hiomaan mopoa vielä pariksi päiväksi. Voimistin punaisen korostuksia ja korjailin kaikin puolin figua jonkin verran, mutta olennaisesti: Pyssyn piiput on nyt vähän noessa, joka toimii tosiaan paremmin valmiiksi nokisen pakoputken kanssa. Lisäsin naarmuja, maalin lohkeamisia ja pieniä kulmakolhuja ympäriinsä. Nämä olivat paljon vaikeampia kuin ajattelin. Sommittelu ja tekniikka oli aika tarkkaa puuhaa. Hinkkasin näitä kulumia pitkään, poistin huonoja, maalasin uusiksi ym. mutta silti en ole kovin tyytyväinen isoon osaan kulumista. Onneksi osa toimii mielestäni hyvin.

Likaisuutta, tomua ym. en halua tässä vaiheessa tehdä. Ne eivät vaan koskaan ole oikein istuneet mun tyyliin vaikka realistisia ovatkin.

ps. huomasin punaisen erottuvan kännykkäkamerallani paremmin mustaa taustaa vasten. Naarmut erottuvat vähän huonommin kuin luonnossa.

Kritisoida saa :)

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ti 03.12.2019 15:29
Kirjoittaja Metsäsika
Ja vielä kuvat parannellusta bad moon-poitsusta. Keltainen on paljon parempi ruskeaan varjostettuna. Asekin on kolmiulotteisempi (ainakin luonnossa)kun tasaisissa pinnoissa on varjo. Turhan yksipuolinen tuo pyssyn keltainen on, mutta saa nyt kelvata. En tähän ukkeliin käytä enempää aikaa, kun on vain perusjamppa ja ehdin sitten tänä vuonna ehkä maalata enemmän kuin kaksi ukkelia :). Violetti ranneremmi oli pakko vaihtaa mustaksi. Se violetti teki mut hulluksi kun pisti silmään niin voimakkaasti aina kun vilkaisikin ukkelia.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ti 17.12.2019 15:44
Kirjoittaja Metsäsika
Alla oleva tarina kannattaa lukea, jos haluaa ymmärtää tätä konversiota/minidioraamaa paremmin. Tarinassa yritän jäljitellä vanhoja William Kingin tarinoita rogue trader ajan örkkikirjoista. Lienee siis parasta antaa myötähäpeävaroitus :)-Can yer make it go faster? I gots loadsa teef, Narglob asked hopefully.
-Yer in luck, got just da thing, mek Garglot replied. Kustommade squigoilinfused nitrofuelinjekter, guaranteed noones gonna catchup wiv yer!
-But Boss, isn't dat fer spacerokkits?
*WHACK*
-Whot have I told yer about not botherin customerz wiv unnecessary details Niblit? -Sorry boss, Niblit muttered, rubbing the throbbing lump rising at the back of his head. -Don mind 'im, he duznt unnerstand da teknikal stuff. Let me set it up fer yer while neb gives yer bike a new coat of red paint.

The next day Narglob was sitting on his bike in front of the meks workshop. -Jus flick da switch an da speshul fuel will make da bike go faster, the mek explained. Narglob flicked the switch experimentally. With a deafening roar, flames erupted out of the exhausts and the bike thundered off. The bike zoomed at a terrible speed over an unfortunate snotling, bumped off a rock and took off into the air. In the air it spun like a corksrew, trailing fire and thick smoky loops until it finally landed with a huge splash in the pond.
Mek Garglot was impressed, Narglob had managed to hold on for the whole ride.
-Bit of luck dere on da landing, remarked the mek.
-yer, coz 'is trouzers were on fire, Niblit replied.
The mek peered towards the bikes landing site. At the site of frantic splashing, he strolled off to a bench and tinkered for a bit. -Go put dis on da door niblit. It was a wooden plack with the words "NO REFFUNDZ". Niblit sighed, it was the third identical sign on the door.

Some time later, Niblit ran into the workshop. -boss, its da evil sunz bikeboyz, dey wants to 'ave a word wiv you about Narglob's kustommade squigoilinfused nitrofuelinjekter!
-wot, all of em? the mek asked, feeling a tingle of nervousness.
-yer boss, dey say dey all want one! Dey said Narglob wuz still grinnin on da painboy'z table, even wiv 'is arm an both legs broken!

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ti 17.12.2019 15:55
Kirjoittaja ile
Kreisin siisti modaus!

Maalaamisessa on vielä harjoittelemista, mutta hyvään suuntaan olet menossa. :)

-ile

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ti 17.12.2019 17:14
Kirjoittaja Laava
Ihon korostukset rupeaa jo sujumaan paremmin! Itse näen suurimpana ongelmana punaisen, se on kovin "flat". Kaipaisi rohkeampaa varjostusta, ehkä jopa mustalla shadella, tai sitten räväkämpää korostusta.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ke 18.12.2019 00:38
Kirjoittaja Metsäsika
ile kirjoitti:
Ti 17.12.2019 15:55
Kreisin siisti modaus!

Maalaamisessa on vielä harjoittelemista, mutta hyvään suuntaan olet menossa. :)

-ile
Kiitos! Näin on, et arvaakaan kuinka paljon harjoittelemista. Tämäkin tuotos on nimittäin tuntunut loputtomalta uudelleen maalaamiselta ja virheiden korjaamiselta. Olen aiemmin ollut aivan liian konservatiivinen maalari, en ole uskaltanut yrittää lähes mitään uutta. Nyt sitten olen muuttanut suuntaa toiseen äärilaitaan ja yritän lähes kaikkea mahdollista uutta yhdellä kerralla. Oppii toki paljon mutta tuskaisen hidasta maalaamista, kun maalaamistarkkuuskin on vielä kovin kehno.

Tässä oli uutta mm. wetblend-kokeilut (eivät onnistuneet :D), kuluneella nahalla testailu istuimessa, uusi väritys ihossa ja alustakin oli vasta toinen tekemäni. Puhumattakaan osl-kokeilusta housujen liekeissä, g-stuffilla säheltämisestä ja savuefektistä. Onneksi nykyisin löytyy niin paljon hyviä ohjeita näihin.
Laava kirjoitti:
Ti 17.12.2019 17:14
Ihon korostukset rupeaa jo sujumaan paremmin! Itse näen suurimpana ongelmana punaisen, se on kovin "flat". Kaipaisi rohkeampaa varjostusta, ehkä jopa mustalla shadella, tai sitten räväkämpää korostusta.
Kiitos! kokeilin Emil Nyströmin kellansävyistä örkinnahkaa, joka vaalenee varjojen ruskeanvihreästä kellanvihreään. Pidän tästä varmaankin enemmän kuin aiemmasta enemmän neutraalinvihreästä. Pitää vielä testata figuilla, joilla varjot ovat vähän luonnollisemmasa asennossa kuin tällä. Pitää joskus yrittää huvikseen myös sinisävyistä nahkaa, voisi olla hauska kokeilu.

Punaisessa mulla on varmaan ainakin jäänyt korostukset liian vähille. Se ei ole helpottanut tilannetta, että tuosta irtoaa punainen maali, jos sitä edes katsoo. En ymmärrä miksi, valkoinen army painter spray siellä on alla. Kun en löytänyt hyvää tapaa kiinnittää tuohon rautalankaviritystä, niin maalasin sen kädessä pitämällä ja figu kaatuili jatkuvasti pöydällä. Maali on niin hemmetin usein lähtenyt kaikista nurkista, että en lopulta jaksanut tehdä kunnon korostuksia, mutta mulle on myös haastavaa tehdä niitä tarpeeksi rohkeasti.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: To 26.12.2019 13:06
Kirjoittaja Metsäsika
Vuorossa snakebite boarboy. Näitä vanhoja figuja on todellinen ilo maalata :). Uskaltauduin yrittämään nmm-tekniikkaa ja jouduin hinkkaamaan sitä todella pitkään ja katsomaan vinkkejä lukuisilta tubettajilta, kunnes loppputuloksessa tuntui olevan jotain tolkkua. Tässä tekniikassa, jos jossakin, on pitkä ja kivinen tie edessä. Pahoittelut huonoista kuvista, tänään on niukasti valoa tarjolla.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: To 26.12.2019 20:48
Kirjoittaja Mikke
Hyvän näköinen figu. Selkeä ja maltillinen maalaustyylisi pääsee mielestäni tällaisen ysärifigun kanssa tosi hyvin oikeuksiinsa.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Pe 27.12.2019 16:33
Kirjoittaja Metsäsika
Mikke kirjoitti:
To 26.12.2019 20:48
Hyvän näköinen figu. Selkeä ja maltillinen maalaustyylisi pääsee mielestäni tällaisen ysärifigun kanssa tosi hyvin oikeuksiinsa.
Kiitos :)

Minun perehtyminen sommitteluun ja värimaailmaan on vasta alkutaipaleella. Veikkaan silti, että mainitsemasi selkeys ja maltillisuus tulevat olemaan läsnä tulevaisuudessakin, jos tyyli kehittyy, kun olen luonteeltani hyvin varovainen kokeilemaan mitään villiä.

Re: Metsäsian maalausblogi

Lähetetty: Ke 15.01.2020 20:59
Kirjoittaja Metsäsika
Olen jo jonkin aikaa etsinyt maalauskilpailuja motivaattoreiksi, kun en nykyisin pelaile figuilla. Sopivasti heti kun liityin eavier metal fb-ryhmään, oli siellä kilpailu alkanut. Teemana on yli 20v vanhat figut, ja päätin osallistua tällä bad moon mega-armored nobilla (tervetuloa muuten mukaan kisaan). Näyttävämpiä figuja ei löytynyt, mutta tälle saa lipun, johon voin harjoitella freehandia. Yritän myös hinkata nmm:a parempaan suuntaan tällä. Pistän varmaan wip-kuvia, ja palaute on tervetullutta.