Post-apocalyptic -maastoprojekti (Ekstrapala 12.2.2017)

Muut kuvat kuin miniatyyrien kuvat. Piirustukset, maastonpalat, pelipöydät, jne.
Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Post-apocalyptic -maastoprojekti (Ekstrapala 12.2.2017)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 22.10.2015 09:54

Vanhus ja me… maasto

Olen tässä vähän viritellyt post-apocalyptic (suomeksi [ydin]tuhon jälkeinen tai jotain) maastoprojektia. Edistystä on tapahtunut jonkin verran. Kuten tapana on ollut, laitetaan siitä raporttia tänne.

Lähdin suunnittelussa liikkeelle siitä, että pelipöydän koko olisi osviittana olevien This is Not a Test –sääntöjen mukainen: luokkaa 4 x 4 jalkaa eli suurin piirtein 120 x 120 cm. Päädyin tekemään pöydän modulaarisena kiinteillä maastoilla, eli pöydän rakentamiseen tarvitsisi 16 kpl 30 x 30 cm maastopalaa.

Hankin 20 kpl 30 x 30 cm mdf-levyjä reunoineen (25 mm) – neljä ylimääräistä, jotta saisi vielä vähän lisää vaihtelua pelaamiseen. Levystä tehdyn laatikon keskelle tulee polyuretaanivaahtolevy ja lopuksi pinnoitan kaiken Vallejon tekstuurilla (Sandy Paste), hiekalla ym. ja lisään kasvillisuuden.

Modulaarisuus tuo maastoon vähän muunneltavuutta ja palasiin saa vähän syvyyttä, jos haluaa korkeuseroja. Kiinteä maasto taasen kestää ehkä vähän paremmin kuin irralliset maastokappaleet ja symmetriset jutut on helpompi varastoida. Kestävyysnäkökulma mielessä hankin puiksi palmuja, koska niitä saa kokomuovisina – ei varise lehti kentälle ei.

Materiaaleja:
Kuva

Ostin, kuten kuvassa näkyy, erilaisia palmuja ja kasveja sekä hartsiautoja/autonromuja. Lisäksi hankin erinäisiä irto-osia, kuten ikkunoita, tynnyreitä yms. Rakennukset päätin tehdä itse (osin valmismateriaaleista).

Suunnitelma:
Kuva

Piirsin tällaisen perusskeeman. Olen nyt saanut aikaiseksi lähinnä rakennusten runkoja – etukäteen arvioituna tämä on projektin suurin yksittäinen urakka, joten voiton puolella ollaan :P Totesin rakentelun olevan aika hidasta, joten päädyin hiukan muuttelemaan alkuperäistä suunnitelmaa. Muutan myös alkuperäistä ajatusta asfaltista, rakennan sortuneen alikulun, vaihdan autojen paikkaa jne.

Tehdasalue (A1,A2,B1,B2):
Kuva

Rakentelin nämä teollisuuspytingit kapalevystä (10 mm), josta revin pahvipinnoitteen irti. Löysin askarteluliikkeestä askartelubetonia, jota kokeilin rakennusten päällystämiseen. Katsotaan, miten toimii/kestää maalattuna. Lisäilen seiniin vielä jotain raudoitusta muistuttavaa. Sisätilojen osalta on jotain suunnitelmia, katsotaan miten paljon jaksan toteuttaa.

Puutikuista tehty varastorakennus on vielä pelkkä runko, jota on tarkoitus vähän hajottaa: siihen tulee lisäksi osittainen ”peltikatto” ja hapertuneen oloista lautaseinää. Kuvassa alaoikealla olevaa putkea työstän myös. Ja toiseen betonipömpeliin tulee peltikatto myös.

Tiilitönö (D1):
Kuva

Alun perin ajattelin tehdä ehjän scifi-rakennuksen, mutta koska halusin tiilitalon… Tässä on jotain irtotiiliä ja kuvioitua plasticardia. Ikkunat ovat mdf-muotoja ja katolla olevat ilmastointilaitteet hartsia. Kattoa ei ole kiinnitetty ja perustus puuttuu kuvasta – ajattelin kuitenkin iskeä katon kiinteäksi. Tuumailin rakentavani tikkaat, joilla katolle pääsee – ja samoin jonkinlaisen kukkulan, jolla olisi puita, ja jota voi käyttää kiipeämiseen.

Ökyomakotitalo (D2):
Kuva

Tämä on päällystetty vähän laiskasti Vallejon White Pumicella. Uima-allasta (plasticard) pitää vielä maisemoida yms. Etupihalle tulee auto.

Eli aika vaiheessa ollaan. Tarkoitus olisi seuraavaksi leikata loput vaahtolevyt, rakennella kukkulat ja korkeusvaihtelut ja muutenkin hoitaa perusrakentelu loppuun. Sen jälkeen maalailen näitä ja pistän vaahtolevyt mdf-alustoille tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä.
On tää aikamoista näpertelyä. Kaduttaa, että aloitin, mutta pakko kai tämä on loppuun viedä. Ideoita ja kommentteja saa esittää.
Viimeksi muokannut Pahvivalmiste, Su 12.02.2017 17:57. Yhteensä muokattu 14 kertaa.

Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3271
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan » To 22.10.2015 11:56

Huhhuh, aikamoinen projekti. Mistä muuten hommasit MDF levyt ja oliko kalliit?

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 22.10.2015 12:13

Dr. Icchan kirjoitti:Huhhuh, aikamoinen projekti. Mistä muuten hommasit MDF levyt ja oliko kalliit?
Mdf-levyt hommasin East Riding Miniaturesilta. Siellä oli valmiina myynnissä 300 x 300 mm pohjia ja kysymällä sain nuo sivut leikkauksineen. Hintaa tuli noin satanen posteineen. Pyysin tarjouksen toisestakin firmasta ja se olisi ollut halvempi, mutta vastasivat turkasen hitaasti.

Katselin noita valmistalojasi tuossa toisessa ketjussa. Olisi ehkä ajankäytöllisistä syistä kannattanut... mutta eiköhän tämä n. puolessa vuodessa valmistu :P

Marraskuu
Viestit: 338
Liittynyt: Ti 14.01.2014 00:58

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Marraskuu » La 24.10.2015 09:52

Täytyyhän tätä peukuttaa, kun noudattelee oman Mordheimini tapaa laittaa jokaiseen lohkoon pohja mukaan! Itse kylläkin käytin 15x15cm pohjia, mutta puhtaasti itsekkäistä syistä - sohvapöytäni on vain n. 80 cm kanttiinsa. :D

Uskon, että 30x30 on kuitenkin parempi peruskoko ja suunnitelma vaikuttaa muutenkin pätevältä.
Piirsin tällaisen perusskeeman. Olen nyt saanut aikaiseksi lähinnä rakennusten runkoja – etukäteen arvioituna tämä on projektin suurin yksittäinen urakka, joten voiton puolella ollaan :P Totesin rakentelun olevan aika hidasta, joten päädyin hiukan muuttelemaan alkuperäistä suunnitelmaa.
Näin isoa projektia tehdessä on hyvä muistaa, että teet modulaaria. Homma voi tuntua turhan kolossaaliselta ja monotoniselta puurtamiselta, jos lähestyt sitä yhtenä könttinä. Itse lähdin siitä, että teen rakennuksen tai asetelman kerrallaan, ja aluksi voin koostaa virallista kenttää pienempiä kokonaisuuksia jo tehdyistä palasista (esim. omassa kartassasi tällainen voisi olla vasemman ylänurkkauksen tehdasalue). Näin olen pystynyt rauhassa rakentelemaan ja maalailemaan palasen toisensa jälkeen, nytkin lojuu yksi vaiheessa oleva tuossa nurkassa odottamassa viimeistelyä.

Ymmärrän kyllä, että toiset saattavat haluta tehdä ensin tarkan suunnitelman ja sitten pitäytyä siinä. Omalla kohdallani taso olisi tällaisella järjestelyllä kuitenkin kärsinyt. Usein yhden palasen valmistuttua tulee idea siitä mikä toimii ja mikä ei, jolloin tuoretta tietoa voi hyödyntää seuraavissa paloissa pienillä muutoksilla. Suunnitelmani on matkan varrella muuttunut melkoisesti.

Avatar
116
Viestit: 5051
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: Joen suu(ssa)

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja 116 » Su 25.10.2015 13:04

psst, kun tekee rakennuksia ja maastoa niin gyproc promix mega j on parempaa tököttiä kuin vallejon pumice- kuivaa nopeammin, on halvempaa. 3l kanistereissa maksaa about saman verran kuin 1 200ml kanisteri pumicea eli 10€
Kokeilkaa Kings of Waria. Hilpeän hauska fantasia-blokkimähinäpeli. Ilmaset säännöt kanssa.

Manticin uuden scifi-taistelupelin alphasäännöt on ulkona!
Check them out!

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » Ma 26.10.2015 08:52

Marraskuu kirjoitti:Täytyyhän tätä peukuttaa, kun noudattelee oman Mordheimini tapaa laittaa jokaiseen lohkoon pohja mukaan! Itse kylläkin käytin 15x15cm pohjia, mutta puhtaasti itsekkäistä syistä - sohvapöytäni on vain n. 80 cm kanttiinsa. :D

Uskon, että 30x30 on kuitenkin parempi peruskoko ja suunnitelma vaikuttaa muutenkin pätevältä.
Kiitos kannustuksesta :)
Marraskuu kirjoitti:Näin isoa projektia tehdessä on hyvä muistaa, että teet modulaaria. Homma voi tuntua turhan kolossaaliselta ja monotoniselta puurtamiselta, jos lähestyt sitä yhtenä könttinä. Itse lähdin siitä, että teen rakennuksen tai asetelman kerrallaan, ja aluksi voin koostaa virallista kenttää pienempiä kokonaisuuksia jo tehdyistä palasista (esim. omassa kartassasi tällainen voisi olla vasemman ylänurkkauksen tehdasalue). Näin olen pystynyt rauhassa rakentelemaan ja maalailemaan palasen toisensa jälkeen, nytkin lojuu yksi vaiheessa oleva tuossa nurkassa odottamassa viimeistelyä.

Ymmärrän kyllä, että toiset saattavat haluta tehdä ensin tarkan suunnitelman ja sitten pitäytyä siinä. Omalla kohdallani taso olisi tällaisella järjestelyllä kuitenkin kärsinyt. Usein yhden palasen valmistuttua tulee idea siitä mikä toimii ja mikä ei, jolloin tuoretta tietoa voi hyödyntää seuraavissa paloissa pienillä muutoksilla. Suunnitelmani on matkan varrella muuttunut melkoisesti.
Erinomaista tekstiä on tämä mielestäni. Yksi hyvä peruste modulaarisuuteen on juuri tuo kuvaamasi yhden köntin ongelma. Itse ajattelin voivani työstää kappaleita 1-4 kerrallaan. Ajattelin kuitenkin tehdä perusrungot mahdollisimman pitkälle valmiiksi useistakin syistä. Tärkeimmät ovat:
1) Vaahtolevyt ja vaimo; so. roskat täytyy siivota huolella ja mielellään työskennellä silloin, kun hän ei ole kotona :P
2) Näen kokonaisuuden (itselleni on ehkä helpompi työskennellä näin)
3) Materiaaleihin liittyvät synergiaedut (esim. kivien ja hiekan maalauksessa syntyy todennäköisesti tasaisempi lopputulos, betonit yhdellä kertaa jne.).

Aikaa harrastamiseen on vähän suunnittelen juttuja aika paljon etukäteen. Tulee tietysti enemmän tulosta, kun pääsee nysväämään. Esim. sunnuntaina oli tunti aikaa, laitoin ruokaa ja leikkasin samalla vaahtolevyjä... ja imuroin. Katsotaan milloin pääsen kasaamaan mdf-laatikot.
116 kirjoitti:psst, kun tekee rakennuksia ja maastoa niin gyproc promix mega j on parempaa tököttiä kuin vallejon pumice- kuivaa nopeammin, on halvempaa. 3l kanistereissa maksaa about saman verran kuin 1 200ml kanisteri pumicea eli 10€
Onko millainen tekstuuri tuossa gyproc promixissa? Ostin pumicea, koska tiesin suurin piirtein, mitä saan (Snow White Helsingissä myy sitä puolen litran purkeissa parilla kympillä). Erilaisia massoja ja kittejä on maailma pullollaan, mutta kun ei niistä etukäteen tiedä - hyvä jos joku on kokeillut :)

Avatar
116
Viestit: 5051
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: Joen suu(ssa)

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja 116 » Ma 26.10.2015 11:04

Kokeilkaa Kings of Waria. Hilpeän hauska fantasia-blokkimähinäpeli. Ilmaset säännöt kanssa.

Manticin uuden scifi-taistelupelin alphasäännöt on ulkona!
Check them out!

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » Ma 26.10.2015 11:21

116 kirjoitti:Tuolla on kuvat esimerkeistä.
]

Pinta näyttää kyllä erilaiselta kuin White Pumicella tehty - ihan hyvältä kyllä sinänsä. Pannaan korvan taa (öö...). Siis mikäli katsoin oikeaa kuvaa, niitä oli aika paljon :)

Avatar
Sergeant
Viestit: 772
Liittynyt: Ti 13.03.2007 19:07
Paikkakunta: Pori

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Sergeant » Ma 26.10.2015 13:44

Mistä nuo automuotit on? Tarkoitan, että ilmeisesti oma tekoisia, mutta onko mallit olleet ihan lelukauppojen pikkuautoja?

Avatar
116
Viestit: 5051
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: Joen suu(ssa)

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja 116 » Ma 26.10.2015 15:08

Pahvivalmiste kirjoitti: Pinta näyttää kyllä erilaiselta kuin White Pumicella tehty - ihan hyvältä kyllä sinänsä. Pannaan korvan taa (öö...). Siis mikäli katsoin oikeaa kuvaa, niitä oli aika paljon :)
pumice on karkeampaa, ja sen efektin saa kun sekottaa gerbiilihiekkaa tasoitteen sekaan.
Kokeilkaa Kings of Waria. Hilpeän hauska fantasia-blokkimähinäpeli. Ilmaset säännöt kanssa.

Manticin uuden scifi-taistelupelin alphasäännöt on ulkona!
Check them out!

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » Ma 26.10.2015 17:43

Sergeant kirjoitti:Mistä nuo automuotit on? Tarkoitan, että ilmeisesti oma tekoisia, mutta onko mallit olleet ihan lelukauppojen pikkuautoja?
Ei oo omatekosii, romut on ostettu Project Zeke:ltä :) Ehjät autot ovat Ainsty Castings-firman tekeleitä.
116 kirjoitti:
Pahvivalmiste kirjoitti:pumice on karkeampaa, ja sen efektin saa kun sekottaa gerbiilihiekkaa tasoitteen sekaan.
Ok. Mietin teksturointia hiekalla ja tasoitteella, mutta en jaksa sotkea :P Tai ostaa hiekkaa... Joskus nuorena tein ihan marsuhiekalla ja PVA-liimalla bunkkerin, sekin toimi ihan hyvin. Mutta siis hyvä vihje.

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (22.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 29.10.2015 09:47

Tässäpä vähän vaiheilua: laitoin varastorakennuksen kuntoon, eli puuta vaan ja katoksi plasticardia. Sisälle tulee öljytynnyreitä, hylly, jotain roinaa sekä askartelemani laatikot. Laitan varmaan vähän tuota ”kattoakin” ja ympäristöön puutavaraa, kunhan saan tuotettua maanpinnan.

Varastorakennus:
Kuva

Vähän sellainen olo, että tästä tulee sekä huono pienoismallina että pelillisesti :P Voisi laittaa vielä nauloja/reikiä, vaikka se raskaalta tuntuukin.

Sortunut tunneli:
Kuva

Asfalttia tulee noihin pahvinpaloihin. Askartelubetonoitua ja betonoimatonta vaahtolevyä on muu rakenne. Ideoita otetaan vastaan :)

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (29.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 19.11.2015 09:11

Sain maastolaatat kasattua, eli liimailin mdf-laatikot ja vaahtolevyt kiinni. Kittasin saumat. Rakentelin pari kukkulaa, raunion jne. Aloitin asfaltin teon.

Epäselvä kuva (neljä tyhjää laattaa puuttuu):

Kuva

Asfalttia (Vallejon Black Lava) on vielä reippaasti jäljellä, joten vähennän tuota reikäisyyttä ja pistän tienpätkää vielä yhteen-kahteen tyhjään levyyn.

Seuraavax virittelen ehkä jotain lisärakennuksia ja kukkulan tai pari. Jotain muutakin korkeaa/matalaa kuten kuoppia, romukasoja jne. pitäisi ehkä laitella. Puita on pöydän kokoon nähden aika vähän, joten mitään kunnollista metsää ei synny - puut toimivat lähinnä detaljeina ja pari pientä keskittymää voi laittaa. Postilakko haittaa tilailua ja into omatoimirakenteluun on vähän siinä ja tässä. Varastossa olisi koottava helikopteri, mutta en ole ihan varma, haluanko käyttää sitä.

Seuraavaksi teen isommat systeemit loppuun, liimaan kaarnaa, kittaan, pinnoitan/hiekoitan tarvittavat paikat, lisään yksityiskohtia jne. Joulukuussa olisi tarkoitus päästä maalaamaan.

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (19.10.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 19.11.2015 09:11

Hups

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (19.11.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » To 19.11.2015 15:17

Hups II

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (19.11.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » Ma 30.11.2015 09:25

Tralaaa, spämmäys jatkuu, askartelukin.

Puut ja korkeampi kasvillisuus on liimattu alustoihin ja suurin osa alustoista päällystetty Vallejon Sandy Paste –tuotteella. Kukkuloissa ja pinnanmuodoissa on hyödynnetty vaahtolevyn ja kitin ohella kaarnaa.

Jonkin verran pientä askartelua (lähinnä yksityiskohtia) pitäisi vielä rakentaa ja/tai asentaa joihinkin levyihin ennen maalauksen aloittamista. Eli jotain tekniikkaa, kuten johtoja ja romua tms. tulee joihinkin rakennuksiin ja maastoon.

Tässä (ainoa) ehjä talo levyineen:
Kuva

Ja pari kasvustoa sisältävää kukkulaa mittakaava-apulaisen kera:
Kuva

Jälkikäteen ajateltuna osan kasveista olisi voinut laittaa jälkikäteen, mutta toisaalta valmis asettelu helpotti päällystystyötä. Kasveja oli lopulta aika vähän, ei niistä saanut kuin pari vähän metsäisempää aluetta - loput menivät yksittäisiksi somisteiksi, kuten tuossa yllä. No, yritin laittaa kasvit siten että keskittymien voi takana sentään kyykistellä yksittäinen heppuli. Kukkuloiden reunoja voisi vielä vähän laittaa, tai jos jotain muita ideoita tulee…

On tässä aika kauhea työ. Mieli on tehnyt monta kertaa pikku-ukkojen pariin. Mutta nyt vaan loput levyt pakettiin ja maastonmaalaushommiin.

Marraskuu
Viestit: 338
Liittynyt: Ti 14.01.2014 00:58

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (30.11.2015)

Viesti Kirjoittaja Marraskuu » Ma 30.11.2015 13:10

Hienoa nähdä miltä tämä tulee näyttämään maaleissa!

Avatar
Antrax
Viestit: 1343
Liittynyt: Pe 11.04.2003 18:21
Paikkakunta: Pori

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (30.11.2015)

Viesti Kirjoittaja Antrax » Ma 30.11.2015 15:05

Komiaa on. Josko tästä saisi taas motivaatio omaankin projektiin. :D
"Cover my lovejunk in catnip and teabag a horny lion"
Spoonyone

Avatar
Pahvivalmiste
Viestit: 500
Liittynyt: Su 17.01.2010 12:05
Paikkakunta: Helsinki

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (30.11.2015)

Viesti Kirjoittaja Pahvivalmiste » Ma 28.12.2015 08:03

Hidasta, hidasta valssia.

Rakentelin asiat loppuun, pohjamaalasin kaiken ja aloin maalata. Oikeastaan käytän ohuita wash-tyyppisiä ratkaisuja, mutta kuitenkin. Ostin vieläpä akryylimaalausta varten tarkoitettua apuainetta (matte medium tms.) ja kaikkea, alkaa olla vähän turhan pro meininki.

Tuntuu välillä siltä, ettei erilaisia suojia ole tarpeeksi, mutta katsoo nyt. Mitään miniatyyriskirmishiähän en ole pelannut :P Matalaakin maasto on, mutta se on osittain säilytyskysymyskin.

Kasvut, silmät ja kokonaisuus
Kuva

Vessoja
Kuva

Uima-altaan väri on vähän siinä ja siinä. Pitää vielä miettiä.

Kiitos edellisistä kommenteistakin!

Avatar
116
Viestit: 5051
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: Joen suu(ssa)

Re: Post-apocalyptic -maastoprojekti (28.12.2015)

Viesti Kirjoittaja 116 » Ma 28.12.2015 08:16

Uima-altaan väri on just jees. Sopivan realistinen
Kokeilkaa Kings of Waria. Hilpeän hauska fantasia-blokkimähinäpeli. Ilmaset säännöt kanssa.

Manticin uuden scifi-taistelupelin alphasäännöt on ulkona!
Check them out!

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maastot ja pelipöydät”