Kynäruisku

Aloittelijatason kysymykset miniatyyrien maalaamisesta, kokoamisesta tai maaston rakentamisesta.
Mortikka
Viestit: 43
Liittynyt: To 16.02.2012 22:53
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Mortikka » Ma 20.08.2018 12:38

Kiitos jeesistä! Vinkki kynäruiskusta oli hyvä juttu! Ultran hinta tuntuu olevan kohdallaan ja maksan mielelläni vähän enemmän siitä, että ruisku on helpompi puhdistaa ja käyttää. Ja kestääkin todennäköisesti pidempään.

Pullonkaulaksi muodostuu nyt sitten enää sisäilman puhtaana pitäminen, jos Wiltecinkin teho on noin heikko. Olin siis ajatellut poistoputkellista mallia, mutta kerrostaloasunnossa vaihtoehdot maalauspisteeksi ovat keittiö tai juurikin mainitsemasi olkkari. En halua lasten hengittelevän maalipartikkeleita keuhkoihinsa eikä olohuoneen mattokaan kaipaa uusia värisävyjä.

Aika moni ilmeisesti kuitenkin vain maalailee DIY-viritelmien ja vastaavien avulla kotinurkissa? Onko jollakin hyviä kokemuksia jostakin kustannustehokkaasta paint boothista?

Yen
Viestit: 6
Liittynyt: To 12.11.2015 09:38

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Yen » To 23.08.2018 10:35

Mortikka kirjoitti:
Ma 20.08.2018 12:38
Aika moni ilmeisesti kuitenkin vain maalailee DIY-viritelmien ja vastaavien avulla kotinurkissa? Onko jollakin hyviä kokemuksia jostakin kustannustehokkaasta paint boothista?
Rakensin kylpyhuonetuuletinmuovilaatikko homman, siis käytännössä tämän. Tuuletin Bauhausin halvin 230V johdolla ja virtakytkimellä.

Aika heikko on veto/imu veto on tässäkin, hommansa kyllä pääosin hoitaa, savutestillä tsekannut että ilma kulkee oikeeseen suuntaan. En kyllä tällä olkkarissa maalailisi. Haasteena tuulettimen imuteho suhteessa meluun ja hintaan, ja mitä isompi laatikko/maalaustila sen enemmän tarvitaan tehoa.

Jos tekisin uuden, ehkä pistäisin hiljaisia 14cm tai 20cm pc-tuulettimia takaseinän täyteen. Sillä sais enemmän tehoa kun tuolla 10cm kylpyhuonehärvelillä, joka on lisäksi aika äänekäs. Toki jatkuvakäyntinen kompurani (sparmax ac100) pitää omat melunsa ettei hiljaiseksi saa maalailua millään.

Avatar
-Joppe
Viestit: 23
Liittynyt: Ti 13.09.2016 19:45
Paikkakunta: Tampere

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja -Joppe » Ke 29.08.2018 17:41

Itsellä on nyt 5-10h kokemusta kynäruiskuhommista. Alla joitain huomioita ja juttuja joita varaan sessioon. Itsellä kerrostalo-olosuhteet ja olohuoneen valkoinen työpöytä.

Käytössä:

Sparmax ac100 <- toimii, mutta parempi olisi jos olisi säiliösysteemi jolloin ei jatkuvasti nakuttaisi. Nyt session maksimipituus n. 2h kompuran ottaessa lämpöä. Hommat meinaa jäädä kesken tai tahtia täytyy kiristää.

Motonetista ostettu Strong Line-maalauskaappi imurilla <- hyvä valaistus, helppo asentaa ja käyttää. Maalauskaappi ei ole tiivis. Itse teippasin remonttisuojamuovit ympärille. Poistoimurin teippaus. Yllättävän tilaavievä (syvä) kokonaisuus.

Badger Krome-kynäruisku <- toistaiseksi ei aloittelija ole saanut kaikkea iloa irti. Maali tuntuu jämähtävän ja suutin tukkiutuvan jatkuvasti. Luultavasti ohennusta (vesi?) tarvittaisiin ahkerammin. Myös tahattomien taukojen pitäminen johtaa maalin jämähtämiseen.

Sundström-hengitussuojain <- 5/5, vaikka hieman kevyempi saisi aina olla. Käytän imurin ohessa.

Ruiskuteline <- tämä kannattaa ehdottomasti järjestää, säästää hermoja ja mahdollisesti maalia (pysyy kupissa eikä matolla).

Valkoinen työpöytä <-tämän vuorasin remonttisuojalla. Työläs projekti, autotallissa tms. kelpaisi vedellä ilman.

Kertakäyttökumikäsineitä, pipettejä/ruiskuja (GWn maaleja varten), ohenninta (tai vettä?), ruiskunpuhdistusaine, vanha hammasharja putsaukseen, tyhjä lasipurkki jonne tyhjentää puhdistusaine ja käyttää uudestaan kerran pari ruiskussa.

Aikaa vievä projekti, varaa aikaa. Paras jos pääsee autotalliin tms. työstämään, vähemmän hikikarpaloita.

Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3293
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan » Ke 29.08.2018 19:20

Ilmasäiliö kompurassa ei vähennä kompuran käyntiaikaa, vaan lisää sitä. Ratkaisevaa on ilman määrä joka tulee letkusta ulos, mutta säiliön kanssa pitää vielä säiliökin täyttää. Tietysti voit sammuttaa kompuran kun säiliö on täys, mutta jos paineen laskua ei yleensä huomaa ennen kuin on myöhäistä ja ärräpäät lentelee suusta kun ruiskusta ei tule tavaraa ulos.

Avatar
Jaenis
Viestit: 5
Liittynyt: Ma 18.04.2016 16:11
Paikkakunta: Espoo

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Jaenis » Ma 03.09.2018 12:42

-Joppe kirjoitti:
Ke 29.08.2018 17:41
...Maali tuntuu jämähtävän ja suutin tukkiutuvan jatkuvasti. Luultavasti ohennusta (vesi?) tarvittaisiin ahkerammin. Myös tahattomien taukojen pitäminen johtaa maalin jämähtämiseen.
Tuttu ongelma, maali haluaa kuivaa neulan kärkeen ja tukkii samalla suuttimen. Olen koettanut tähän avuksi vedellä ja/tai Vallejon Airbrush Thinnerillä ohentamista, mutta tuloksetta.

Eilen testasin löytämääni Vallejon Airbrush Flow Improveria ja se auttoi yllättävän paljon. Aiemmin pohjamaalatessa neulan kärkeen kasaantui kuivaa maalia jo parin modelin maalauksesta. Nyt kuivaa maalia jäi neulaan paljon vähemmän ja sekin vähä lähti kostealla pensselillä pyyhkäisemällä.

Ilmeisesti tuossa Flow Improver pullossa on ohenninta ja ainetta joka hidastaa maalin kuivumista, eli sitä pitää käyttää pienissä määrissä (meni pari osaa uudelleen maalaukseen kun hiukan lorahti...)
Suosittelisin kokeilemaan tuota ainetta, jos se auttaisi ongelmassa.

Avatar
Matti Niemelä
Ylläpitäjä
Viestit: 2732
Liittynyt: Ma 20.05.2002 15:51
Paikkakunta: Espoo

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Matti Niemelä » Pe 02.11.2018 12:50

Osaisko joku sanoa miten pitkään tuolla säiliöllä pystyy maalaamaan ilman että kompura käy?

https://www.wiltec.de/as189-airbrush-co ... -230v.html

Tyyliin, minuutin? Viis? Viistoista?

Ja kauanko kompura käy jotta säiliö on täynnä?

Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3293
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Kynäruisku

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan » La 03.11.2018 01:55

Vajaan minuutin voi ruiskutella ennen kuin paine alenee liikaa ja kompura täyttää vajauksen. Vajauksen täyttöön menee ehkä 10-20 sekuntia, koko säiliön täyttämiseen menee ehkä 2-3 minuuttia.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Perusteet”