Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Aloittelijatason kysymykset miniatyyrien maalaamisesta, kokoamisesta tai maaston rakentamisesta.
mpk
Viestit: 3
Liittynyt: Su 03.01.2021 15:25

Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja mpk »

Terve.

Lupasin maalata vaimolle Blood Bowl-paronit, mutta jäin oitis jumiin työvalaisimen värilämpötilan kanssa. Löytämäni suositukset värilämpötilasta vaihtelevat 5000-6400K välillä. Käytössäni on Ikean Tertial-valaisin E27-kannalla (https://www.ikea.com/fi/fi/p/tertial-ty ... a-50355395). Polttimoksi ajattelin jompaa kumpaa seuraavista 5000K:n polttimoista:

https://www.motonet.fi/fi/tuote/4300185 ... 0-lm-5000K
https://www.valotorni.fi/product/26299/ ... 10lm-5000k

Jälkimmäisessä on hieman suurempi valovirran arvo (810 lumenia vastaan 650 lumenia), mutta värintoiston Ra-arvo saattaa olla alhaisempi (80+ vastaan >96).
Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3415
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan »

Suosittelisin aluksi hommaamaan toisen samanlaisen valaisimen. Yhdellä valolla tulee aika inhottavat varjot, kahdella alkaa jo pärjäämään. Ja kun tarkkuustyöstä on kyse, niin liikaa valoa ei yleensä voi olla, kannattaa valita mahdollisimman kirkkaat. Jos pitäisi valita esim. 1500lm 2700k ja 800lm 5000k valojen väliltä, ottaisin aina 1500lm lampun.
mpk
Viestit: 3
Liittynyt: Su 03.01.2021 15:25

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja mpk »

Kiitos, laitan toisen valaisimen hankintaan. Löysin kotimaisista verkkokaupoista vielä kaksi polttimoa. Verkkokaupasta tällaisen valokuvauskäyttöön tarkoitetun 28W polttimon. Istun melko pienessä huoneessa, joten kaksi 1450 lumenin polttimoa taitaa olla liian raju ratkaisu? Yhteenlaskettu valoteho vastaa ilmeisesti jo 240W hehkulamppua.

Ilmoitettu valovirta: 1450 lm
Mitattu värilämpö: 5150-5250K
Mitattu CRI: 92

https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... jeDtKjeWvj

Airam myy 6500K:n polttimoa.
Teho: 8,5W
Valovirta: 810 lm
CRI: >80

https://www.airam.fi/fi/tuote/v7641-225 ... t-bx/294/1
https://www.bauhaus.fi/paivanvalolamppu ... -e27.html#


Motonetin polttimolla pääsee siis alhaisempaan 1300 lumenin valovirtaan hyvällä väritoistolla, mikäli arvot pitävät paikkansa. Airamin polttimolla saa 1620 lumenin valovirran ja valkoisempaa valoa, mutta väritoisto saattaa jättää toivomisen varaa, mikä korostuu 6500K:n värilämpötilassa. Verkkokauppa tarjoaa keskitien ratkaisua, mutta antaa päänsäryn : )
Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3415
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan »

6500K alkaa olla jo aika korkea, eikä varsinkaan lähellekään yleisempien pelitilojen värilämpötilaa. Se vanha nyrkkisääntöhän on ollu, että maalaa siinä valossa missä pelaatkin (ainakin värin kannalta).

240W vanhaa hehkulankapolttimoa en sanoisi vieläkään kovin kirkkaaksi. Pieni tila on itseasiassa eduksi kirkkaiden valojen kanssa, saat enemmän heijastusta seinältä mikä hälventää varjoja. Erittäin tehokkaiden valojen kanssa voit teoriassa heijastaa valot kokonaan seinän kautta, olettaen että seinät on valkoiset.

CRI lukuun ei voi luottaa loisteputkivalon kanssa varsinkin jos värilämpötila on korkea. Loisteputkissa (eli energiansäästölampuissa) on perinteisesti ollut aina todella huonot spektrit.
https://en.wikipedia.org/wiki/Color_ren ... #Criticism
Avatar
MAnkka
Viestit: 456
Liittynyt: Ke 30.04.2003 10:56
Paikkakunta: Salo

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja MAnkka »

Kuten Dr. Icchan tuossa jo totesi, CRI ei todellisuudessa kerro enää mitään. CRI on jäänyt torsoksi siinä vaiheessa kun sinistä säteilevään puolijohteeseen perustuvat ledit on alkaneet yleistymään, ja spektrin muokkaaminen on muuttunut loisteputkia helpommaksi. Jatkuvaspektrisen ledivalaisimen (kaikki "valkoiset ledit") värintoisto on aina parempi kuin CRI90 loisteputken. Jos värintoistoa pitää alkaa tarkemmin speksaamaan, niin ainoa vaihtoehto on vertailla valonlähteen spektriä.

Vaikka nuo ledit on huomattavasti parempia värintoistoltaan kuin loisteputken, niin ongelmia niissäkin on. Kylmemmän sävyisissä ledeissä sinisen piikin ja vihreän väliin jää suuri katvealue. Tämä toistuu käytännössä kaikissa kuluttajakäyttöön suunnatuissa valaisimissa. "Daylight" teksti valaisimessa siis tarkoittaa pelkästään sitä että värilämpötila on lähellä "päivänvaloa", mutta minkäänlaista spektrikorjausta sinisen ja vihreän välillä noissa ei ole.

Se onko tällä käytännössä mitään väliä figumaalaukseen on ihan jokaisen itse päätettävissä. Itselle tärkeimpiä asioita valaistuksessa figumaalaukseen on yhtenäinen spektri (yleensä ledi, koska hehkulamppuja ei enää ole juurikaan saatavilla), riittävä valon määrä (harvoin sitä on liikaa) ja varjojen minimointi.

Valon määrästä sen verran, että tuo 1500lm saattaa vaikuttaa kovalta määrältä 800lm verrattuna, mutta käytännössä tuollainen steppi on sellainen että pienemmässä ei ihmissilmä havaitsisi eroja. Käytännössä eroja havaitaan vasta kun valon määrä puolittuu tai tuplaantuu. Vertailun vuoksi keskipäivällä valaistusvoimakkuus saattaa hyvinkin nousta yli 100k luksiin, kun tyypillisesti kotioloissa valaistusvoimakkuus vaihtelee 50-300 luksin välillä. Kumpikaan ei tunnu silmälle epämiellyttävältä kunhan kontrasti ei nouse liian korkeaksi. Figumaalaukseen voi siis käyttää juuri niin paljon valoa kuin haluaa, kunhan pitää huolen että myös näkökentässä tausta no valaistu riittävän hyvin.
Sumppi Ry
Salon Kortti-, Lauta- ja Miniatyyripelaajat
http://sumpinmukana.blogspot.fi/
mpk
Viestit: 3
Liittynyt: Su 03.01.2021 15:25

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja mpk »

Kiitos vastauksista. Tunsin "analyysiparalyysin" ensioireet, joten kävin yksinkertaisesti hakemassa Ikeasta toisen valaisimen, sekä Verkkokaupasta Falcon Eyes- polttimot. Valo on niin miellyttävää, että käytän toista valaisinta seinien ja katon kautta heijastettuna yleisvalona. Selvästikin toinen valaisin oli avainidea.
Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3415
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan »

Ikeallakin on 1500lm lamppuja: https://www.ikea.com/fi/fi/p/ryet-led-l ... -30447631/
On tietysti vähän keltasempia, mutta spektri olis loisteputkea parempi.

Tässä vähän spektrivertailua:
Kuva

Olen nähnyt tuon valojen väriä muokkaavan efektin ihan livenäkin. Maalasin kotona ledivalojen alla punaisia demoneja ja menin niiden kanssa myöhemmin noppakerholle missä valaistus tulee loisteputkista. Ensinnäkin demonit näytti paljon tummemmilta kuin kotona ja värisävy oli siirtynyt oranssin punaisesta lähes violettiin.

Tältä ne näytti ledivalaistuksessa:
WP_20200924_20_20_24_Rich_LI (2).jpg
Ja tälläiseltä loisteputkivalaistuksessa:
WP_20200927_12_03_44_Rich_LI.jpg
Huomioitava seikka on myös, että mun ledivaloissa on korkeampi värilämpötila kuin kerhotilan loisteputkissa.

ISO herkkyys, aukon koko ja valaistusaika molemmissa kuvissa on lähes sama, joten merkittävin muutos on valon spektrissä.
Vader
Viestit: 756
Liittynyt: To 13.03.2003 21:21
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Päivänvalopolttimo Ikean Tertial-valaisimeen

Viesti Kirjoittaja Vader »

Semmoinen huomio, että käytiin paikallisessa K-Raudassa katsomassa maalisävyjä keittiön seiniin, niin siellä on sellainen testipöytä, johon voi niitä väriliuskoja levitellä ja sitten nappia painamalla saa vaihdella valaistusta pöydän päällä, onko päivänvaloa vai mitä. Taisi olla neljä eri vaihtoehtoa, havaitsi kyllä hyvin noita eroja, kun ei tarvinnut vaihtaa paikkaa. En tiedä onko kaikissa K-Raudoissa, mutta ainakin Turun Skanssissa. Jos on muutakin asiaa, niin ottaa pari figua mukaan ja käy kokeilemassa eri valaistuksessa.

Ja jos vähän vielä jatketaan, niin mitään sellaistahan ei ole kuin "oikea valaistus" tai "oikea väri", figu on juuri sen värinen, mitä se siinä ympäristössä on. Väri ei ole mikään suorainen kappaleen ominaisuus, kuten vaikkapa massa tai korkeus, vaan väri muodostuu niistä aallonpituuksista, mitä kappale heijastaa. Jos ei ole valoa ollenkaan, niin kappale on musta riippumatta siitä, että mitä värejä siihen on vaikka päivänvalossa maalattu. Punaisten lyhtyjen alueella kaikki on aika paljon punaisempaa.

Niin kuin tuossa jo todettiin, niin kannattaa maalata sellaisessa valoympäristössä, jossa figuilla pelaa tai niitä pitää näytillä, jos haluaa värien toistuvan "oikein", eli siten kuten itse odottaa. Ja toki ihmisten silmätkin ovat erilaisia, havaitsevat eri aallonpituuksia eri tavalla.
Omat mietelmät ja muistelmat, tai ihan vaan figupäiväkirja: http://vainvader.wordpress.com/
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Perusteet”