Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Aloittelijatason kysymykset miniatyyrien maalaamisesta, kokoamisesta tai maaston rakentamisesta.
StrikeFIN
Viestit: 1
Liittynyt: La 05.03.2016 17:16
Paikkakunta: Imatra

Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja StrikeFIN »

Moro!

FoW miniatyyrit ovat todella mielenkiintoisen näköisiä, ainakin vuoden verran olen seurannut erilaisia FoWiin liittyviä sivustoja mutta en ole löytänyt oikein sellaista "noob ABC" opasta, jossa kerrottaisiin esimerkiksi mitä noiden miniatyyrien kokoamiseen tarvitsee. Sen verran tajuan että liimaa ja maalia jos värit kiinnostaa, mutta onko täällä kenelläkään sellaista opasta tiedossa joka lähtisi sieltä ihan alusta, eli ensimmäisen paketin avaaminen, sen kokoamiseen tarvittavat välineet/tarvikkeet ja maalausvaihe?

Kiitos jo etukäteen vastauksista :)
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

Tarvikkeet:

Figujen avaus:
 • Sivuleikkurit: Näillä saat leikattua figut irti kehikoistaan (niissä paketeissa joissa figut tulee kehikkoon kiinnitettyinä, esim muovikitit sekä siivuttua metalliliuskoja joita jää valun jälkeen figuihin)
 • Viila (pyöreä, mieluiten ohut): Tällä saat poistettua valujälkiä joita useissa metallifiguissa on.
 • Skapeli: Tällä saat poistettua valujälkiä joita useissa muovifiguissa on
Figujen kokoaminen:
 • Pikaliimaa: Tällä saat koottua kaikki figut. Tämä on preferenssiliima alussa, sillä pikaliima ei ole yhtä vahvaa kuin muoviliima muovifigujen liimaukseen, ja mahdollistaa väärin liimattujen figujen korjaamisen myöhemmin.
 • Optional 1: Muoviliimaa: tällä saat koottua muovifigut niin että ne kestävät paremmin rasitusta. Sulattaa figun liimauskohdat yhteen, kehotan vasta käyttämään kun figujen kokoaminen on kunnolla hallussa
 • Sinitarraa: Tällä "dry fittaat" eli kuivakokeilet hankaloiden osien yhteensopivuuden samalla kun sinitarra pitää hankalat osat väliaikaisesti paikoillaan, kuten vaikka mahtuuko torni pyörimään tankissa, kokeilet sen yhden upseerin käsien asentoa tai vaikka miten lentokoneen siivet mahtuu yhteen. Vaihtoehtoisesti voit kiinnittää sinitarralla figun maalausalustaan ennen kuin siirrät maalatun figun baselle.
Figun maalaaminen:
 • Spray-pohjamaali: Käytä hobby storesta, eli vaikka esim fantasiapeleistä löytyviä miniatyyri-pohjamaalia purkin ohjeiden mukaisesti pohjamaalaamaan koottu figu. ÄLÄ käytä esim. k-raudasta ostettuja halvempia rakennus-spraymaaleja, osa niistä on liian paksuja tai epätasaisia. Ei ole ensimmäinen kerta että uusi figuilija tuhoaa kalliit figunsa maalaamalla pohjamaalin turhan paksulla tai karkealla pohjamaalilla.
 • Maalausvälineet: minimissään 3 erikokoista sivellintö: iso, keskikokoinen ja pieni. Esimerkiksi käsityöliikkeistä löytyy paketteja joissa useita erikokoisia siveltimiä: ei kannata ostaa turhan hienoja ja kalliita siveltimiä alussa, sillä tulet tuhoamaan useammat siveltimet ennen kuin osaat oikeaoppisesti puhdistaa, kuivata ja huoltaa siveltimet.
 • Maalit: Paikallisista hobby-storesta kuten fantasiapeleistä löytyy iso kasa figumaalaamiseen suunniteltuja akryylimaaleja. Taas, ÄLÄ käytä muita maaleja kuin figujen maalaamiseen tarkoitettuja: näin kun eräs herra laittoi tikkurilan punaista talomaalia figuun ja jälki oli rumaa. Pyri käyttämään alussa vain akryylimaaleja, koska ne ovat vesiohenteisia. Kysy erikseen myyjältä onko maali vesiohenteista: öljymaalit kuten vaikka Revellin maalit on liian hankalia aloittelevalle figuilijalle kun vaativat omia tinnereitään
----Valitse figullesi väripaletti sen mukaan millaiseksi haluat maalata figut, usein figupaketista löytyy "ehdotuksia" mitä maaleja tarvitset tai haluat käyttää figun maalaamiseen. Muista että nämä maalit ovat vain ehdotuksia, eivät pakollisia "tarvitsen juuri tämän ruskean sävymaalin"-vaatimuksia.

--Maalaa figut. maalaamiseen löytyy netistä tutoriaaleja vaikka miten paljon eri tekniikoilla.

--PROTIP: Kiinnitä figu vaikka pullonkorkin vai vastaavan alustan päälle sinitarralla ja maalaa figu valmiiksi ennen kuin kiinnität figun baseen

Basen tekemiseen:
 • Valitse teema: Talvi, kaupunki, kesä jne...
 • Melkein kaikki basetusteemat tarvitsee yleisliimaa, erikeepper tai muu vastaava toimii tässä hyvin. Tämä voi olla vaikka k-raudan halpis-yleisliimaa, koska tämän tarkoitus on vain liittää huokoiset basetusmateriaalit.
 • Figupaketeissa tulee base jos figu tarvitsee sellaista: usein esim tankit ei tarvitse baseja.
 • basetusguideja löytyy ympäri nettiä, ja niihin tarvittavat materiaalit usein löytyy netistä samasta paikkaa.
----Useimmat guidet käyttää seuraavia materiaaleja: Kesä- Ruohoflokki, static grass, turf (=vihreä solumuovisilppu). Talvi- Snow Flock, yleisliima, pikkukivet. Kaupunki- savimassasta tehdyt katukivet, jne jne.

Yleensä kannattaa tehdä figu ja base erillään, ja vasta viimeisenä liimata valmis figuun valmiiseen baseen yleisliimalla tai pikaliimalla.

Figun viimeistely
 • Lakkaus: Joko figulakka (spray- kiiltolakka, spray- satiinilakka, spray mattalakka) tai hiuslakka (jos joutuu lakkaamaan sisätiloissa, hiuslakka on kaikkein vähiten hasardi, mutta tarjoaa vähiten suojausta ja saattaa vaikuttaa väreihin tummentamalla värejä)
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
gaist
Viestit: 31
Liittynyt: Pe 31.07.2015 20:00

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja gaist »

Kattavasti vinkkejä edellisesä viestissä...

Pari lisäystä omista kokemuksista...

...itsellä figut tulivat perinteisen taidemaalauksen jälkeen aktiviteetteihin, ja voin sanoa että taide-käyttöön tarkoitetut akryylit toimivat vallan hyvin figuihinkin...Esim. taidekaupasta saatavat 12/18/24 peukalonkokoisen tuubin värisetit*, halvempia kuin vastaava lajitelma figumaaleja, tosin yleensä hieman vähemmän mattaa jälkeä kuin figumaaleissa (kiiltoa vähän vähentää hyvä pohjamaali ja ohut kerrokset). Pienimpiin yksityiskohtiin (silmät, soljet yms.) kannattaa maaleja ohentaa. Metallimaalit kannattaa hankkia figu-maaleina.

Spray-pohjamaalin ohella Gesso toimii hyvin metalli- ja resiinifiguihin, ja kohtalaisen hyvin muovifiguihin**, plus on helppoa ja hajutonta käyttää. Levitetään paksulti figuun (ei tarvitse hukuttaa figua, mutta ei tarvitse säikähtää jos yksityiskohdat peittyvät vähäsen - gesso kutistuu muotoihin kuivuessaan). Kuivuu useamman tunnin, eli hitaampi työstää kuin spray-maalit, ja värivalikoimaa ei hirveästi ole (tosin valkoista gessoa voi vähän yrittää sävyttää).

Jos figu on moniosainen, saa osien väliset raot tilkittyä suht hyvin maalaamalla niiden päälle yleisliimalla (puuliima, erikeeper...) ennen pohjamaalausta.

Pese varsinkin resiini-figut ennen maalaamista, niissä saattaa olla jäämiä irrotusaineesta mikä helpotti niiden irrottamista muotista.

Nyrkkisääntönä aloita maalaaminen figun hankalimmasta tai ahtaimmasta kohdasta, ja työskentele ulospäin (viimeisenä uloimmat yksityiskohdat). Ja isot pinnat ensin, sitten yksityiskohdat päälle. Näin vältät sen, että sotket jo maalattuja kohtia joko siveltimellä, tai sormilla kun pyörittelet figua käsissä.

* ihan halvimpia settejä ei kannata ehkä ostaa, paitsi isompien maisemapalojen tekoon - halvoissa on säästetty pigmentissä, eli maalit eivät ole kovin peittäviä (varsinkaan ohennettuina) ja sidosaineissa, eli irtoavat helpommin jos/kun figut kolhiintuvat sotiessa.

** Itsellä terävissä reunoissa kuten kilven laidat yms. eivät kestäneet kovakouraista kynnellä raaputus-testiä, mutta hyvät maalit ja lakkaaminen auttoivat.
Avatar
THelppi
Viestit: 257
Liittynyt: Su 06.12.2015 23:07
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja THelppi »

Hieman täydennystä tähän valmiiksi jo hyvään ohjeeseen:
116 kirjoitti:Tarvikkeet:

Figujen avaus:
 • Sivuleikkurit: Näillä saat leikattua figut irti kehikoistaan (niissä paketeissa joissa figut tulee kehikkoon kiinnitettyinä, esim muovikitit sekä siivuttua metalliliuskoja joita jää valun jälkeen figuihin)
 • Viila (pyöreä, mieluiten ohut): Tällä saat poistettua valujälkiä joita useissa metallifiguissa on.
 • Skapeli: Tällä saat poistettua valujälkiä joita useissa muovifiguissa on
* Perussivuleikkureita parempi vaihtoehto muovifigujen leikkaamiseen irti on terävät nimenomaan muoville tarkoitetut sivuleikkurit juurikin sen terävyyden takia. Niillä ei voi kuitenkaan metallia leikata. Tähän hommaan käy myös tuo skalpelli, mutta varo sormiasi.
* Viilaksi ei kannata valita timanttiviiloja, ne kun jättävät ikävästi rouhean pinnan (voi olla, että niitäkin löytyy jos jotain vahvuutta, itselläni on aika karkeat). vaan metalliset (tunnistaa raitakuviosta, timanttiset on enempi bling-bling.). Jos varaa on, kannattaa hankkia setti, missä on latta-, kolmio-, ympyrä- ja puoliympyräviilat. Näitä löytyy joskus esim. Tokmannilta, mutta myös mestoilta jotka myy Games Workshopin rojuja enemmänkin (Fantasiapelit, Puolenkuunpelit esim.). GW:n viilat on kalliimpia, laadusta en osaa sanoa. Omat löysin jostain halpistavaratalosta ja ovat vieläkin käytössä koska ovat todella hyvät.
* Ei tartte kikkailla erimallisten terien kanssa, perusterällä pärjää pitkälle. Kahvassa on tärkeää, että kaikki osat on metallia, muovinen sokka esimerkiksi menee todella helposti rikki. Erinäiset setit, missä on biljardi terää ja kuuskymmetä kahvaa (tms.) VAIN EUROLLA kannattaa kiertää kaukaa ja ostaa se yksi tai kaksi hyvää kahvaa ja terät erikseen.
Figun maalaaminen:
 • Spray-pohjamaali: Käytä hobby storesta, eli vaikka esim fantasiapeleistä löytyviä miniatyyri-pohjamaalia purkin ohjeiden mukaisesti pohjamaalaamaan koottu figu. ÄLÄ käytä esim. k-raudasta ostettuja halvempia rakennus-spraymaaleja, osa niistä on liian paksuja tai epätasaisia. Ei ole ensimmäinen kerta että uusi figuilija tuhoaa kalliit figunsa maalaamalla pohjamaalin turhan paksulla tai karkealla pohjamaalilla.
Lyhyet suihkaukset riittävän kaukaa (väh. 20 cm) takaavat hyvän tuloksen, ja esimerkiksi Mastonin mattamusta (pohja)maali toimii oikein mainiosti. Harjoittelulla tästäkin hommasta selviää voittajana. Se on oikeastaan ihan sama, millä sprayllä suihkit, koska myös noilla kalliilla miniatyyripohjamaaleilla saa pilattua figun. Maalaustilan lämpötila on hyvä huomioida, eli ei kannata pakkasessa ainakaan suihkia, samaten liiallinen kosteus saattaa pilata lopputuloksen.
Maalit saa myös poistettua, kannattaa tarkistaa "Maalinpoistoartikkelin kirjoittajia haetaan" (tms) ketju, missä on hyviä vinkkejä hommaan.
[*]Maalausvälineet: minimissään 3 erikokoista sivellintö: iso, keskikokoinen ja pieni. Esimerkiksi käsityöliikkeistä löytyy paketteja joissa useita erikokoisia siveltimiä: ei kannata ostaa turhan hienoja ja kalliita siveltimiä alussa, sillä tulet tuhoamaan useammat siveltimet ennen kuin osaat oikeaoppisesti puhdistaa, kuivata ja huoltaa siveltimet.
Liian pientä pensseliä ei kannata hankkia, minimikoko mitä itse suosin on (taiteilijamittakaavassa) 1, eli ne 000-koon kolmen karvan sudit kannattaa jättää kauppaan. Pensselin terävyydellä on enempi väliä kuin koolla, ja kun pitää hyvää huolta pensseleistä, se pysyy. Hieman läskimpi pensseli myös pitää maalia enemmän ja paremmin kuin ohuet. Pensseleiden mukana tuleva muovituppi kannattaa säästää. Suteja ei myöskään ole hyvä lojuttaa yhtään hetkeä purkissa likoamassa, ne taipuvat nopeasti ja vahinko on usein peruuttamaton.
Ja mun mielestä kannattaa sijoittaa jo alussa hyviin pensseleihin, koska huonot eivät kestä huolellisessakaan käytössä pitkään. Eikä niiden hintaero niin suuri ole.
Vanhoilla ja harottavilla pensseleillä on myös käyttönsä, esimerkiksi kuivamaalauksessa tai teksturoinnissa, eli älä heitä niitä pois.
[*]Maalit: Paikallisista hobby-storesta kuten fantasiapeleistä löytyy iso kasa figumaalaamiseen suunniteltuja akryylimaaleja. Taas, ÄLÄ käytä muita maaleja kuin figujen maalaamiseen tarkoitettuja: näin kun eräs herra laittoi tikkurilan punaista talomaalia figuun ja jälki oli rumaa. Pyri käyttämään alussa vain akryylimaaleja, koska ne ovat vesiohenteisia. Kysy erikseen myyjältä onko maali vesiohenteista: öljymaalit kuten vaikka Revellin maalit on liian hankalia aloittelevalle figuilijalle kun vaativat omia tinnereitään[/list]
Tästä olen erimieltä. Taiteilija-akryylit on aivan passeleita myös figujen maalaukseen, kunhan muistaa pohjamaalauksen. Ne ovat myös paljon halvempia, eli jos budjetti on tiukka, kannattaa mielummin ostaa hyvät punanäädänkarvaiset pensselit ja esimerkiksi Winsor & Newtonin tuubeja joita löytyy mahdollisesti lähikirjakaupastakin. Noissa väreissä on tosin semmoset ongelmat, että ohentaminen on melkein välttämätöntä, jos haluaa saada tasaista jälkeä jossa ei siveltimenvedot näy. Tämä tosin tarkoittaa myös sitä, että 60ml tuubista saakin 120ml+ maalia. Värejä myös tarvii sekoitella enempi, etkä ymmärrä mistä väreistä forumilla puhutaan, koska nimeämiskonventiot ovat aivan erilaisia. Tämä on toisaalta myös boonus: kahden eri valmistajan "mars black", "burnt sienna" tai "pthalo green" on samoista pigmenteistä tehty ja samanvärisiä (lähes ainakin), kun taas GW:n ja Vallejon maaleja vertailtaessa pitää turvautua erinäisiin vastaavuustaulukoihin (johon ei auta se, että GW uusii maaliensa nimiä samaan tahtiin kuin jotkut sukkiaan).
Litkujen eli washien suhteen kannattaa tosin turvautua aluksi ainakin virallisiin figumaaleihin, näiden tekeminen samaan laatuun on jo asteen verran monimutkaisempaa kotona ja eron huomaa hyvin helposti. Pelkkä vesi+maali ei toimi hirveän hyvin jos hakee hyvää jälkeä.
http://sotatanner.blogspot.fi/ - Pikku-ukkoilua ja semmosta
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

Tuo halpisskapeleitten välttely on muuten tosi_hyvä ohje. Melkein onnistuin sokeuttamaan itseni kun VAIN EUROLLA halpisskapellin terä otti ja napsahti, metallinpala lentäen suoraan silmä... lasiin. Viilto oli about 2cm pitkä ja melkein puolen millin syvyinen, ja tämä siis silmälasin pleksiin. Silmässä olisi ollut sama case sokeuteen johtava.

Sama myös mitä tulee tylsiin teriin. Ei kannata figujutuissa.
Tästä olen erimieltä. Taiteilija-akryylit on aivan passeleita myös figujen maalaukseen, kunhan muistaa pohjamaalauksen. Ne ovat myös paljon halvempia, eli jos budjetti on tiukka, kannattaa mielummin ostaa hyvät punanäädänkarvaiset pensselit ja esimerkiksi Winsor & Newtonin tuubeja joita löytyy mahdollisesti lähikirjakaupastakin. Noissa väreissä on tosin semmoset ongelmat, että ohentaminen on melkein välttämätöntä, jos haluaa saada tasaista jälkeä jossa ei siveltimenvedot näy. Tämä tosin tarkoittaa myös sitä, että 60ml tuubista saakin 120ml+ maalia. Värejä myös tarvii sekoitella enempi, etkä ymmärrä mistä väreistä forumilla puhutaan, koska nimeämiskonventiot ovat aivan erilaisia. Tämä on toisaalta myös boonus: kahden eri valmistajan "mars black", "burnt sienna" tai "pthalo green" on samoista pigmenteistä tehty ja samanvärisiä (lähes ainakin), kun taas GW:n ja Vallejon maaleja vertailtaessa pitää turvautua erinäisiin vastaavuustaulukoihin (johon ei auta se, että GW uusii maaliensa nimiä samaan tahtiin kuin jotkut sukkiaan).
Litkujen eli washien suhteen kannattaa tosin turvautua aluksi ainakin virallisiin figumaaleihin, näiden tekeminen samaan laatuun on jo asteen verran monimutkaisempaa kotona ja eron huomaa hyvin helposti. Pelkkä vesi+maali ei toimi hirveän hyvin jos hakee hyvää jälkeä.
Quotaan nyt tekstihirviötä, mutta idea "figumaalien" ostossa on se että jos haluaa figuilun aloittaa, ja on ihan ekoja figujaan maalaamassa niin ehkä ne ihan suoraan "tää sopii figulle" maalit figukaupan hyllyltä on kaikkein yksinkertaisempia löytää. Tietenkin riippuu miten pitkä kokemus on taidemaalausesta tai alan liikkeiden sijainnista, mutta käytännössä figupuodista saa kaiken tarpeellisen yhdestä paikkaa, eikä tarvitse lähteä taidekaupan pitäjältä kysymään sopiiko nämä muovin tai hartsin maalaamiseen. Siellä taideliikkeessä ei välttämättä osata neuvoa. Kaikki taide-akryylit ei tarraa samalla tavalla pohjamaalliin.

Myös spray-maaleissa on eroa: osassa spraymaaleista on vettä hylkivää lakkaa sekoitettuna maalliin (kuten vaikka esim Nespolin spraymaalit) joten jos sillä menet suihkauttamaan figua, joutuu kokemaan ns. Reaper Bones-kokemuksen eli mitä tapahtuu kun figulla on vettä hylkivä kerros. Muun muassa. Jos toki tietää että tämä mastonin musta on jees, niin kyllähän se. Tai että Profin maali on epätasaista ja liukuu, tai että nespolin maalissa on just sitä lakkaa tjms...

Toki bulkkitaiteilija-akryylit on halvempia, mutta taas vaatii maalaustaitoa osata tehdä omat värisekoitukset, säilöä käyttövärit eri puteleihin jotka on ostanut erikseen, ja vaatii väripaletin syvempää tuntemusta. Ja bulkkivärien hyötysuhde tulee vasta esille siinä vaiheessa kun on maalannut jo pari sataa figua, joten ei välttämättä paras aloituskynnys.

ps. Mistä lähtien Tikkurila on tehnyt taitelija-akryylejä?
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Avatar
THelppi
Viestit: 257
Liittynyt: Su 06.12.2015 23:07
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja THelppi »

116 kirjoitti: Quotaan nyt tekstihirviötä, mutta idea "figumaalien" ostossa on se että jos haluaa figuilun aloittaa, ja on ihan ekoja figujaan maalaamassa niin ehkä ne ihan suoraan "tää sopii figulle" maalit figukaupan hyllyltä on kaikkein yksinkertaisempia löytää. Tietenkin riippuu miten pitkä kokemus on taidemaalausesta tai alan liikkeiden sijainnista, mutta käytännössä figupuodista saa kaiken tarpeellisen yhdestä paikkaa, eikä tarvitse lähteä taidekaupan pitäjältä kysymään sopiiko nämä muovin tai hartsin maalaamiseen. Siellä taideliikkeessä ei välttämättä osata neuvoa. Kaikki taide-akryylit ei tarraa samalla tavalla pohjamaalliin.
Oivallisia pointteja. Ja noissa figumaaleissa se, että ne on valmiiksi kohtuullisen hyvällä koostumuksella on helpotus kun voi vetää suoraan purkista. Ja värivalikoima on laajempi kuin mitä taidekaupoista löytyy. Ja tietty vielä se, että GW:n figuihin löytää helposti jotkut perusohjeet GW:ltä itseltään jossa kerrotaan mitä maaleja käytetään. Aloittelevalle ihan hyvä ratkaisu kyllä. Noihin taiteilijaväreihin kannattaa vasta perehtyä paremmin jos niitä löytyy syystä tai toisesta varastosta jo, tai maalaa paljon jotain isompaa, esimerkiksi maastoja. Niitä varten nuo pikkupurkit tekevät kohtuuttoman loven lompakkoon.
Myös spray-maaleissa on eroa: osassa spraymaaleista on vettä hylkivää lakkaa sekoitettuna maalliin (kuten vaikka esim Nespolin spraymaalit) joten jos sillä menet suihkauttamaan figua, joutuu kokemaan ns. Reaper Bones-kokemuksen eli mitä tapahtuu kun figulla on vettä hylkivä kerros. Muun muassa. Jos toki tietää että tämä mastonin musta on jees, niin kyllähän se. Tai että Profin maali on epätasaista ja liukuu, tai että nespolin maalissa on just sitä lakkaa tjms...
Tämmösistäpä en edes tiennyt, kiitoksia. Nyt kävi arveluttamaan, että kelpaakohan tuo juuri hankkimani Nespolin matta-spray mihinkään... maastoja olisi tarkoitus lakkailla sen kanssa.
Toki bulkkitaiteilija-akryylit on halvempia, mutta taas vaatii maalaustaitoa osata tehdä omat värisekoitukset, säilöä käyttövärit eri puteleihin jotka on ostanut erikseen, ja vaatii väripaletin syvempää tuntemusta. Ja bulkkivärien hyötysuhde tulee vasta esille siinä vaiheessa kun on maalannut jo pari sataa figua, joten ei välttämättä paras aloituskynnys.

ps. Mistä lähtien Tikkurila on tehnyt taitelija-akryylejä?
Tikkurilaosuus jäi huomaamatta.
Mut bulkkeja ei kannatakaan ostaa figuilua varten. Ne käy lähinnä maastoihin. Winsor & Newtonin värit taas toimii oikein hyvin ukkeleissakin, mutta totta on, että se vaatii hiukka enempi sekottelua ja säätämistä. Jos väriteorian alkeet ei ole hallussa, ei välttämättä kannata.

OP:lle vielä: tässä nyt tulee vähän turhankin tarkkaa kommentaaria, periaatteessa sulle riittää joku pienehkö pensseli missä on hyvä terä, joku maalisetti ja mattopuukko (raameista irrottamiseen) harrastuksen aloittamiseen ;) Itse aloittelin Humbrolin enameleilla joita levittelin hammastikulla ja mattopuukon terällä leikkelin ja siistin ukkeleita. Jonkin verran nurgle-konversioita tein ihan sytkärillä :D
http://sotatanner.blogspot.fi/ - Pikku-ukkoilua ja semmosta
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

THelppi kirjoitti: Tämmösistäpä en edes tiennyt, kiitoksia. Nyt kävi arveluttamaan, että kelpaakohan tuo juuri hankkimani Nespolin matta-spray mihinkään... maastoja olisi tarkoitus lakkailla sen kanssa.
Käy, koska maastoa maalatessa useimmiten voi levittää paksumman kerroksen maalia jolloin vettä hylkivä efekti ei tule niin vahvasti esille. Figun maalauksessa paksu värikerros taas... noh.

Tietenkin jos haluaa neutralisoida liukumisen kokonaan niin suihkauttaa pohjamaalattua figua hiuslakalla, jolloin kerros rikkoontuu.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Yen
Viestit: 6
Liittynyt: To 12.11.2015 09:38

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Yen »

gaist kirjoitti:Spray-pohjamaalin ohella Gesso toimii hyvin metalli- ja resiinifiguihin, ja kohtalaisen hyvin muovifiguihin**, plus on helppoa ja hajutonta käyttää. Levitetään paksulti figuun (ei tarvitse hukuttaa figua, mutta ei tarvitse säikähtää jos yksityiskohdat peittyvät vähäsen - gesso kutistuu muotoihin kuivuessaan). Kuivuu useamman tunnin, eli hitaampi työstää kuin spray-maalit, ja värivalikoimaa ei hirveästi ole (tosin valkoista gessoa voi vähän yrittää sävyttää).
Aloittelijan kannattaa kyllä mielestäni harkita tarkkaan gessoa, tai ainakin treenata ensin, jos 15mm figuja maalailee. Sillä saa helposti pilattua yksityiskohdat, ja gesson irroitus on osoittautunut itelle työlääksi hommaksi. Maastoon sen sijaan gesso sopii kuin nenä päähän. Esim. rakennuksen pintoihin sillä saa melkeimpä vahingossa luonnollisen eläväisen/epätasaisen laastipinnan.

Noista spraystä, olen käyttänyt hyvällä menestyksellä lautapelien muovifiguihin, GW:n ja BF/FOW muoviin ja metalliin ihan mätänetin valkoista/harmaata/mustaa 3,90e mattapohjamaalia. Figusprayn hyöty on valmiiksi oikeat sävyt, saisi perusvärin samalla kohdilleen samalla - esim. tankeissa missä yhtä sävyä on laajalti. Muuten suhteessa figumerkkien purkit on kyllä törkeän kalliit.

Tärkeätä on pestä tiskipesuaineella kehikot, se kantsii todella tehdä pohja-aineesta riippumatta.
Avatar
Dethos
Viestit: 435
Liittynyt: Ma 02.03.2015 23:54
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Dethos »

Yen kirjoitti:
gaist kirjoitti:Spray-pohjamaalin ohella Gesso toimii hyvin metalli- ja resiinifiguihin, ja kohtalaisen hyvin muovifiguihin**, plus on helppoa ja hajutonta käyttää. Levitetään paksulti figuun (ei tarvitse hukuttaa figua, mutta ei tarvitse säikähtää jos yksityiskohdat peittyvät vähäsen - gesso kutistuu muotoihin kuivuessaan). Kuivuu useamman tunnin, eli hitaampi työstää kuin spray-maalit, ja värivalikoimaa ei hirveästi ole (tosin valkoista gessoa voi vähän yrittää sävyttää).
Aloittelijan kannattaa kyllä mielestäni harkita tarkkaan gessoa, tai ainakin treenata ensin, jos 15mm figuja maalailee. Sillä saa helposti pilattua yksityiskohdat, ja gesson irroitus on osoittautunut itelle työlääksi hommaksi. Maastoon sen sijaan gesso sopii kuin nenä päähän. Esim. rakennuksen pintoihin sillä saa melkeimpä vahingossa luonnollisen eläväisen/epätasaisen laastipinnan.

Noista spraystä, olen käyttänyt hyvällä menestyksellä lautapelien muovifiguihin, GW:n ja BF/FOW muoviin ja metalliin ihan mätänetin valkoista/harmaata/mustaa 3,90e mattapohjamaalia. Figusprayn hyöty on valmiiksi oikeat sävyt, saisi perusvärin samalla kohdilleen samalla - esim. tankeissa missä yhtä sävyä on laajalti. Muuten suhteessa figumerkkien purkit on kyllä törkeän kalliit.

Tärkeätä on pestä tiskipesuaineella kehikot, se kantsii todella tehdä pohja-aineesta riippumatta.
Joo en itse lähtisi gessolla pohjamaalaamaan. Perus sprayt toimii ihan hyvin jos ulkona on suhteellisen hyvä poutakeli.
www.eightpeaks.net - Karak Eight Peaks - Dwarffit, Skavenit ja O&G
Avatar
MAnkka
Viestit: 456
Liittynyt: Ke 30.04.2003 10:56
Paikkakunta: Salo

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja MAnkka »

Mulla on noitten spray maalien kanssa kyllä ollu kaikenlaisia ongelmia sen jälkeen kun on joutunu ulkotiloissa niitä käyttämään. Muutamat figut pilattuani ostin vesiliukosta spray maalia (maston h2o tais olla merkki). Pieleen menneet pohjamaalaukset saa huuhtastua pois ihan vedellä, kunhan ei anna kuivua ensin. Suutin noissa on aika huono mutta oppii sitäkin käyttämään kun muutaman kerran käy figut pesemässä.
Sumppi Ry
Salon Kortti-, Lauta- ja Miniatyyripelaajat
http://sumpinmukana.blogspot.fi/
ookkeri
Peliporukkavalvoja
Viestit: 522
Liittynyt: To 16.08.2012 08:58

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja ookkeri »

116 kirjoitti:Tuo halpisskapeleitten välttely on muuten tosi_hyvä ohje. Melkein onnistuin sokeuttamaan itseni kun VAIN EUROLLA halpisskapellin terä otti ja napsahti, metallinpala lentäen suoraan silmä... lasiin. Viilto oli about 2cm pitkä ja melkein puolen millin syvyinen, ja tämä siis silmälasin pleksiin. Silmässä olisi ollut sama case sokeuteen johtava.

Sama myös mitä tulee tylsiin teriin. Ei kannata figujutuissa.
Tosiaankin itsellä oli sairaalaskalpelli ja kävi samalla lailla. Erotuksena ettei minulla ollut silmälaseja, mutta onnekseni suhahti vaan tosta ohimon ohi. Ois varmaankin piraattimeininki tai täyssokeus menossa tällä hetkellä. Eli älä koskaan leikkaa mitään irti spruesta skalpellilla, sen sijaan käytä mattoveitteä tai sivuleikkureita.
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

ookkeri kirjoitti: Tosiaankin itsellä oli sairaalaskalpelli ja kävi samalla lailla. Erotuksena ettei minulla ollut silmälaseja, mutta onnekseni suhahti vaan tosta ohimon ohi. Ois varmaankin piraattimeininki tai täyssokeus menossa tällä hetkellä. Eli älä koskaan leikkaa mitään irti spruesta skalpellilla, sen sijaan käytä mattoveitteä tai sivuleikkureita.
Gee willikers, misters, lentävät metallinsirpaleet ovat vaarallisia :P

Sinänsä hauska miten se pitää aina kokeilla "hands on" ennen kuin sen uskoo. Muistelen joskus pienempänä taaperona kyseenalaistaneeni että punahohkuinen metalli ei ole oikeasti kuumaa, ja otin kiinni. hue hue hue.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Avatar
smaxx
Valvoja
Viestit: 8429
Liittynyt: Ti 13.02.2007 17:29
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja smaxx »

ookkeri kirjoitti:Tosiaankin itsellä oli sairaalaskalpelli ja kävi samalla lailla. Erotuksena ettei minulla ollut silmälaseja, mutta onnekseni suhahti vaan tosta ohimon ohi. Ois varmaankin piraattimeininki tai täyssokeus menossa tällä hetkellä. Eli älä koskaan leikkaa mitään irti spruesta skalpellilla, sen sijaan käytä mattoveitteä tai sivuleikkureita.
Bauhausista saa ainakin hyvät leikkurit kohtuuhintaan (no en oikeasti muista mitä maksoivat, mutta Bauhaus on hyvä mesta). Sellaiset missä se leikkaspää on sopiva muvin leikkaamiseen spruesta. Ei kannata huonoilla kaluilla leikellä mitään.
Nopat ja Taktiikka Ry
Pääkaupunkiseudun pelikerho
Liity Nopat ja Taktiikka Pelien sopiminen -ryhmään : https://www.facebook.com/groups/553301271491198/
JarkAira
Viestit: 1520
Liittynyt: Ke 27.02.2013 19:50
Paikkakunta: Kuopio

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja JarkAira »

116 kirjoitti:
ookkeri kirjoitti: Tosiaankin itsellä oli sairaalaskalpelli ja kävi samalla lailla. Erotuksena ettei minulla ollut silmälaseja, mutta onnekseni suhahti vaan tosta ohimon ohi. Ois varmaankin piraattimeininki tai täyssokeus menossa tällä hetkellä. Eli älä koskaan leikkaa mitään irti spruesta skalpellilla, sen sijaan käytä mattoveitteä tai sivuleikkureita.
Gee willikers, misters, lentävät metallinsirpaleet ovat vaarallisia :P

Sinänsä hauska miten se pitää aina kokeilla "hands on" ennen kuin sen uskoo. Muistelen joskus pienempänä taaperona kyseenalaistaneeni että punahohkuinen metalli ei ole oikeasti kuumaa, ja otin kiinni. hue hue hue.
Älä myöskään koskaan leikkaa mitään irti figusta skalpellilla. Purin figua konvertointia varten ja terä napsahti yhtäkkiä saumojen läpi ja suoraan vasemman käden etusormeen.

Tässä välivaiheet ja lopputulos:

Dämn ku ei leikkaa *Adds more brute force*... Naps!
Kuva
Oho! Noh Blood for the Blood God...

Kuva
Itse paketoitu, jotta pääsee ajamaan lekurille

Kuva
Putsattu ja tikattu pienen saarnan jälkeen. Oli kuitenkin lääkäri sentään tyytyväinen, että olin juuri vaihtanut puhtaan terän, eli ei ollut kertynyt bakteereita eikä ollut rosoinen haava

Kuva
Valmis paketti ja viikko ilman figujen kasaamista

Kuva
Figusta tuli kuitenkin ihan nätti
7. edikan pelit:
IH 8W/1T/3L | Skitarii 3W/0T/1L | Cult Mechanicus 2W/0T/0L|
IH+INQ 24W/2T/9L | IH+Ski+CM 6W/0T/2L | Ski+CM 4W/0T/0L|
Orks 4W/1T/9L | Muut 7W/2T/13L|
ookkeri
Peliporukkavalvoja
Viestit: 522
Liittynyt: To 16.08.2012 08:58

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja ookkeri »

JarkAira kirjoitti:
Älä myöskään koskaan leikkaa mitään irti figusta skalpellilla. Purin figua konvertointia varten ja terä napsahti yhtäkkiä saumojen läpi ja suoraan vasemman käden etusormeen.

Tässä välivaiheet ja lopputulos:

Dämn ku ei leikkaa *Adds more brute force*... Naps!
Kuva
Oho! Noh Blood for the Blood God...
=/ Itselle onneksi ei oo ihan noin pahoja haavoja tullut, vaikkakin ennätys yhden napin työstössä on 8 vai 9 haavaa vasemman käden sormissa, joista 4 oli etusormessa. Pikaliimalla itse suljen yleensä pienet haavat ja jatkan touhuamista :) Ainut mikä on noita haavoja ikävämpää on saada pienen metallisen keihään (siis figun keihään) kärki kynnen alle. Ei oo kivaa puuhaa se
JarkAira
Viestit: 1520
Liittynyt: Ke 27.02.2013 19:50
Paikkakunta: Kuopio

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja JarkAira »

Heh. Onks se muuten ihan urbaani legenda vai totta, että pikaliima on alunperin tarkoitettukin tuohon touhuun? Jostain muistan lukeneeni, että Vietnamissa kehitettiin sellainen doktriini kenttälekureille ja lääkintämiehille, että he sulkivat potilaan haavat pikaliimalla ja stabiloivat potilaan helikopterikuljetusta varten ja sitten joukkosidontapaikassa availtiin haavat lämpimällä vedellä ja tehtiin tarkemmat lääkärintoimet.
7. edikan pelit:
IH 8W/1T/3L | Skitarii 3W/0T/1L | Cult Mechanicus 2W/0T/0L|
IH+INQ 24W/2T/9L | IH+Ski+CM 6W/0T/2L | Ski+CM 4W/0T/0L|
Orks 4W/1T/9L | Muut 7W/2T/13L|
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

Ihan hyvin sillä pienemmät haavat tapetoi, niin kauan kun saa haavan veren virtauksen vähenemään.
Ite olen käyttänyt sitä aika monessa haavassa- sellainen 4cm pitkä haava sulkeutuu ihan hyvin kunhan saa pikaliiman kiinnitettyä ihoon eikä vereen.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Snowtrooper
Viestit: 1287
Liittynyt: Pe 20.08.2004 11:22
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Snowtrooper »

JarkAira kirjoitti:Heh. Onks se muuten ihan urbaani legenda vai totta, että pikaliima on alunperin tarkoitettukin tuohon touhuun? Jostain muistan lukeneeni, että Vietnamissa kehitettiin sellainen doktriini kenttälekureille ja lääkintämiehille, että he sulkivat potilaan haavat pikaliimalla ja stabiloivat potilaan helikopterikuljetusta varten ja sitten joukkosidontapaikassa availtiin haavat lämpimällä vedellä ja tehtiin tarkemmat lääkärintoimet.
Tottahan tuo on, syanoakrylaattia käytetään yleisesti ihan rauhan aikanakin leikkaushaavojen liimaamiseen. Alkuperäinen tarkoitus se ei ollut kuitenkaan, mutta nopeastihan tuo siihen omaksuttiin.

Mistä muuten noita Mastonin aineita saa? K-Raudassa tuntuu olevan vain nolabelia eli K-Prof spraykannuja.
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5182
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

Esim tokmannista tai prismasta.

K-raudat (ts k-ketju) taisi tehdä sopimuksen profin kanssa ja heivata mastonin töhnät pois tuoteluettelosta, ottaen profin jutut tilalle. Tää vaan arvaus tosin.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Avatar
THelppi
Viestit: 257
Liittynyt: Su 06.12.2015 23:07
Paikkakunta: Tampere

Re: Mitä kaikkea tarvitsen miniatyyrien kokoamiseen ja maalamiseen?

Viesti Kirjoittaja THelppi »

116 kirjoitti:Esim tokmannista tai prismasta.

K-raudat (ts k-ketju) taisi tehdä sopimuksen profin kanssa ja heivata mastonin töhnät pois tuoteluettelosta, ottaen profin jutut tilalle. Tää vaan arvaus tosin.
Tähän sitten suositus, eli Mastonin harmaa pohjamaali jota eilen ensikertaa kokeilin on aivan mahtavaa kamaa. Tasainen pinta ja oikein hyvää mattaa. Miinuksena aavistuksen pidempi kuivumisaika (ainakin havaintopohjaisesti) kuin tuossa mattamustassa perusmaalissa. Sormet tarttuivat hieman vielä tuon purkissa mainitun 30 minuutin jälkeen kun piti kiinne vähän kovemmin (kyseessä oli painava hartsirakennus), mutta maalipintaan ei tullut havaittavaa jälkeä.
http://sotatanner.blogspot.fi/ - Pikku-ukkoilua ja semmosta
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Perusteet”