Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Aloittelijatason kysymykset miniatyyrien maalaamisesta, kokoamisesta tai maaston rakentamisesta.
Snowtrooper
Viestit: 1287
Liittynyt: Pe 20.08.2004 11:22
Paikkakunta: Helsinki

Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Snowtrooper »

Kyllä, googletin ensin, mutta kysäistääs täältäkin mielipiteitä koska dippauskysymykseenikin sain hyviä argumentteja: lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen? Intuitio sanoisi kyllä ennen, jottei flokki, ruoho tms. nuupahda, mutta kommentteja veteraaneilta kaivataan.
Avatar
Rutabaga
Valvoja
Viestit: 1061
Liittynyt: Ti 10.09.2002 18:20
Paikkakunta: Salo

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Rutabaga »

Jos static grassia tai muita tufteja laittaa baselle, niin lakkaus ennen niitä. Flocki varmaan menis kivasti vielä alle.

Ohuet ruohosäikeet kun sulavat tai "huurtuvat" spraylakasta, eivätkä varmaan kauhean kivalta näytä sudittavan lakankaan alla.
Flockista ei ole tietoa. Kokeilisin varmaan ensin johonkin pahville flockata ja lakat päälle.
Väitteesi on hyvä...mutta olet väärässä.
http://jarecsblog.blogspot.com Melko aktiivista seurantaa askarteluistani.
Laava
Viestit: 563
Liittynyt: Ti 27.08.2002 14:32
Paikkakunta: Tampere

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Laava »

Minä taasen olen lakannut basetuksen jälkeen spray-lakalla. Kyllä, pientä "huurtumista" tulee static grassiin, mutta ei minusta mitään ongelmallista. Eipähän ainakaan ruohot varise alustalta.
"Born to RUNE"
Mazikainen
Viestit: 702
Liittynyt: Ma 04.11.2002 13:27
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Mazikainen »

Yleensä lakkaan siinä välissä kun baset on maalattu mutta ennen flockkaamista/tufteja/mitänäitäon. Järkeilen että lakka kannattaa sutaista hiekan päälle niin basekin saa siinä suojakerroksen mutta suotta sitä ruohoon suihkimaan jos ei ole pakko.

Toisaalta jos haluaa lakata jo valmiita figuja joissa on ruohot ennestään niin onnistuu se kunhan tuhauttaa vain ohuelti lakkaa. Silloin ei karvojen "huurtuminen" pääse niin ilmeiseksi.
http://mazikainen.blogspot.com Figu- ja sotapeliprojekteja.
Marraskuu
Viestit: 689
Liittynyt: Ti 14.01.2014 00:58

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Marraskuu »

Sama juttu, olen lakannut ennen ja jälkeen. Jos valita saa, niin tufteja en tarkoituksella lakkaisi ainakaan useampaan kertaan, mutta ei kertasuihkaus pahaakaan tunnu tekevän. Flokin taas lakkaan oikein mielellään, koska se edesauttaa sen pysymistä paikoillaan.
Avatar
Scumboogie
Viestit: 4380
Liittynyt: Su 02.03.2008 12:26
Paikkakunta: Vantaa

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Scumboogie »

Beissaukseen liittyen pieni vinkki, monet saattaa tietää tän mut aina on joku jolle techi on uusi.

Kun ootte heittäny beisseihin hiekat ja kivet ja muun soran, tämän kuivuttua kunnolla vetele päälle kerros vedellä ohennettua erikeepperiä. Soran päälle tulee hienon ohut "kalvo" joka estää yksittäisiä hiekan/soran/kivennokareita varisemasta beissiltä. Tää myös suojaa muista materiaaleista kuten foamista tai korkista tehtyjä kiviä jne.

Alkuperäseen topicciin, itse lakkaan aina ihan lopuksi eikä koskaan ole tullut ongelmia mikäli lakka on kunnossa.
Ilgoth
Viestit: 219
Liittynyt: Pe 23.09.2016 16:38
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Ilgoth »

Itse tässä mietin miten pidentäisi säilyvyyttä omille figuureille. On maalattu ja basetukset tehty, molemmissa static grassia. Joku spray-lakka? Löytyykö suosituksia hyviin purkkeihin.
Liitteet
Fennblade#1.jpg
Fennblade#1.jpg (110.11 KiB) Katsottu 5495 kertaa
Avatar
Thaumiel_Nerub
Viestit: 68
Liittynyt: Su 25.12.2016 12:01
Paikkakunta: Siikainen
Viesti:

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja Thaumiel_Nerub »

Ilgoth kirjoitti: To 15.06.2017 13:49 Itse tässä mietin miten pidentäisi säilyvyyttä omille figuureille. On maalattu ja basetukset tehty, molemmissa static grassia. Joku spray-lakka? Löytyykö suosituksia hyviin purkkeihin.
Itse olen suihkinut Army Painterin anti-shineä basetettuihin figuihin ilman ongelmaa. On ollut tuftia ja flokkia. Jotkut sanoo, että lakka "kuuraantuu" tupsuihin, mutten ole tällaista itse huomannut.
Pelikryptan kotisivut www.pelikrypta.fi
Instagram
Käyntiosoite: Koivulantie 13, Pori
Avatar
marke
Viestit: 937
Liittynyt: Ti 24.12.2002 13:34
Paikkakunta: Tampere

Re: Lakkaus ennen vai jälkeen basetuksen?

Viesti Kirjoittaja marke »

Mä en ole lakannut figujani järjestelmällisesti pitkään aikaan. Muovi- ja hartsifigujen kohdalla en edes oikeastaan mieti. Jätän lakkaamatta. Tää ei todellakaan tarkoita, että kenenkään pitäisi jättää lakkaamatta, mutta mun mielestä se lakkaus ei oikeastaan hyödytä hirveästi ja muuttaa aina maalattua pintaa. Jotkut sanoo, että hyvin kuivunut pohjamaali pitää maalit paremmin figussa kuin lakkaus, ja olen mututuntumalla samaa mieltä. Toisaalta olen myös jättänyt primerit pois parissa figussa hiljattain, enkä siinäkään ole oikeastaan mitään isompia ongelmia kokenut. Figussa on kymmeniä kerroksia akryyliä, ni se viimenen läpinäkyvä kerros ei ehkä välttämättä tee kauheesti :p Jos siitä saa hyvän mielen, antaa mennä vaan. Toistaen, mä en pidä siitä kun lakat muuttaa maalattua pintaa, ellei se sitten ole haluttu tulos (esim. joidenkin kiiltävien inkkien käytön jälkeen). En osaa suositella tai sanoo aiheesta mitään varmaa, mutta eipä noista lakkailuista kannata stressiä ottaa muovifigujen kohdalla ainakaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Perusteet”