Eri lampputyypit maalauksessa

Miniatyyrien maalaukseen, konvertoimiseen sekä maastontekoon liittyvät kinkkiset kysymykset ja ongelmat.
Avatar
STB
Viestit: 207
Liittynyt: Ma 22.12.2003 16:19
Paikkakunta: Hki

Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja STB » Ti 14.11.2017 18:09

En nyt äkkiseltään löytänyt täältä vastaavaa aihetta, joten luodaan sellainen.

Olen tässä vähän koittanut kartoittaa omien maalieni heksa-arvoja, jotta olisi helpompi sitten suunnitella väriteemoja suunnitteluohjelmilla, mutta tuo määritys on vähän hankalaa, kun
a) monitori/näyttö saattaa näyttää värit virheellisesti
b) varsinainen maalipinta näyttää eri valaistuksissa eri väriseltä.

Eli näiden asioiden synkronointi on vähän vaikeaa. Ongelma a on suurinpiirtein mielestäni kunnossa, koska olen mielestäni oikeat värit saanut näyttööni. Mutta b-ongelman kanssa pitäisi nyt ilmeisesti tehdä joku linjaveto, jotta pysyisi edes jonkinlainen koherenssi.

Katselin sitten vähän noita lampputyyppejä ja niissä on tällainen ominaisuus kuin värilämpötila (Kelvineissä). Ainakin valkoisissa LED-lampuissa on tällainen jaottelu:

Lämmin valkoinen:
--standardi 3000 K

Valkoinen:
--standardi 4200 - 4500 K

Kylmä valkoinen: (eli ilmeisesti vastaa luonnonvaloa???)
--standardi 6000 - 6500 K

Oman pöytävalaisimeni loisteputkilamppu on juuri tuota lämpimän valkoisen luokkaa ja siinä ero päivänvaloon on ainakin niin merkittävä, että värit eivät näytä täysin samoilta.

Onko kellään kokemusta noista valkoisesta ja kylmän valkoisesta lampusta maalaushommissa? Vastaako kylmä valkoinen luonnonvaloa vai onko normaali valkoinen silti parempi?

Ja ennen ku kukaan linkkaa sitä dakkadakka:n paint comparison chartia, josta ne heksakooditkin löytyvät, ni kokeiltu on ja se on mielestäni liian epätarkka.
Viimeksi muokannut STB, Ti 14.11.2017 22:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
armored walker
Sotavasaran Maalaajamestari 2008
Viestit: 438
Liittynyt: Pe 06.05.2005 22:26
Paikkakunta: Turku

Re: Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja armored walker » Ti 14.11.2017 20:15

Käytän nykyään 4500K lamppuja. 6500K tuntuu liian rajulta, muistikuvat olis että päivänvalo=5500K.

Avatar
Dr. Icchan
Viestit: 3289
Liittynyt: Ti 28.07.2009 21:51
Paikkakunta: PK-seutu
Viesti:

Re: Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja Dr. Icchan » Ke 15.11.2017 02:00

Valon värilämpötilan lisäksi varsin tärkeä ominaisuus on valon spektrit. Esim. loisteputkivalon spektrissä on isoja aukkoja väreissä. Silmä ei niitä valkoisesta pinnasta näe, koska siinä on kuitenkin päävärit kohdallaan jotka silmä sotkee yhdessä valkoiseksi. Paras spektri on auringonvalossa, toisena on (laadukkaat) ledivalot.
Kuva

Voit testata valon spektrejä kotioloissa dvd tai cd levyllä ja kännykän kameralla. Heijastele cd levyn pintaa valoa vasten niin, että sateenkaren värit näkyvät selvästi ja ota siitä kuva. Koita eristää muut valonlähteet heijastuksista. Ota samanlainen kuva toisella valonlähteellä ja vertaile koneella sateenkaaren värejä.

Se mitä yrität toteuttaa, eli säätää maalien sävyt heksakoodeihin/rgb/hsl/cmyk arvoihin on ilman ammattivälineitä lähes mahdotonta. Ensinnäkin monitorin täytyy kyetä toistamaan värit mahdollisimman tarkasti mikä vaatii tarkan kalibroinnin. Toiseksi tarvitset valaistuksen jossa on hyvät spektrit ja sopiva värilämpötila. Kolmanneksi jos kuvaat maalit jotta voit vertailla niitä koneella, tarvitset hyvän kameran.

Taitaa olla se helpoin keino kuitenkin tehdä värikokeilut paletilla ja käyttää tietokoneen väriarvoja vain viitteellisinä.

Avatar
MAnkka
Viestit: 433
Liittynyt: Ke 30.04.2003 10:56
Paikkakunta: Salo

Re: Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja MAnkka » Ke 15.11.2017 10:33

Spektriltään laadukkaammat ledilamput tosiaan on yleensä parempia kuin loisteputket. Valkoisen ledin spektri on huomattavasti tasaisempi kuin loisteputkilla, ja ainoa merkittävä ero päivänvaloon on selkeä pudotus spektrin vihreällä alueella.

Päivänvalo ei ole mitenkään standardi, vaan vaihtelee pitkin päivää. Värimittauksessa on yleisin standardi valonlähde on D65, joka siis vastaa suurin piirtein auringon spektriä iltapäivällä. Standardoituja valonlähteitä siis löytyy, mutta hinnat ovat myös sen mukaisia.
http://mitaten.fi/tuotteet/17-suomi/tuo ... amput.html

Liikaa ei kuitenkaan kannata lähteä hifistelemään, koska valon ja värien yhtälössä on loputon määrä muuttujia, joita on mahdoton saada osumaan kohdalleen. Tärkein asia kuitenkin värejä tarkastellessa on se valonlähteen yhtenäinen spektri. Jos kaikki aallonpituusalueet ovat edustettuna spektreissä toistuvat myös kaikki värit. Spektrin vaihtelulla värimaailmassa tulee esiin pieniä vaihteluita väkisin, mutta en oikein näe että figujen maalauksessa absoluuttinen värimaailma olisi tärkeää. Figut kuitenkin matkustelee erilaisten valonlähteiden alla ja värimaailma hieman elää matkan aikana.

Maalien kanssa ongelmaksi tulee lisäksi värien metameria. Sävyt sekoitetaan aina pigmenteistä, ja eri valmistajilla pigmenttiseokset saattavat vaihdella huomattavasti. Tämän seurauksena tietyt maalit saattavat näyttää 2700K hehkulampun alla täysin identtisiltä, mutta pelitilan loisteputkien valossa täysin erilaisilta.
Kuva

Lisäksi pinnan kiiltävydellä,valon määrällä sekä taustan värillä on suora yhteys värien näkemiseen. Näitä on astetta hankalampaa ottaa huomioon tietokoneella tehdyn sävytyksen sekä oikean kolmiuloitteisen figun maalaamisessa.
Sumppi Ry
Salon Kortti-, Lauta- ja Miniatyyripelaajat
http://sumpinmukana.blogspot.fi/

Avatar
ile
Viestit: 1365
Liittynyt: Pe 01.05.2009 02:01
Paikkakunta: Helsinki | Malminkartano

Re: Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja ile » Pe 17.11.2017 16:55

Haluan kiittää näistä tiedoista, vaikken kysymystä esittänytkään. Tuskin koskaan hifistelen väriasian kanssa näin pitkälle, mutta uuden maalauspöydän lampun hankinta on ollut pitkään listalla, ja nyt ainakin voin testata myyjän asiantuntemusta tarkentavilla kysymyksilläni. :)

-ile

Avatar
STB
Viestit: 207
Liittynyt: Ma 22.12.2003 16:19
Paikkakunta: Hki

Re: Eri lampputyypit maalauksessa

Viesti Kirjoittaja STB » La 18.11.2017 20:52

Kiitos vastauksista minunkin puolestani!

Ihan vielä en kuitenkaan ole torppaamassa taisteluani tuulimyllyjä vastaan. Mitään kuvia en ole maalipinnoista ottamassa ja sitä kautta värimäärityksiä tekemässä, eli kameraa ei tarvitse tähän sotkea. Vertaan ihan vain maalattua, tasaista pintaa näyttöä vasten, johon olen väri-iteraatiot tehnyt. Hyvän valaistuksen se tietysti vaatii, ettei maalattu kappale näy vain silhuettina näyttöä vasten. Minulla on melko vahva usko käyttämäni näytön värintoistokykyyn, vaikkei se täydellinen olekaan. Monesti esim. kirkas turkoosi on mahdotonta saada näkymään oikein näytöissä, niin myös tässä minun tapauksessani. Syaani ja sinertävän vihreä kyllä näkyvät, mutta siinä välissä on ns. kuollut kulma.

Ja on kyllä myös havaittu tuo, että mukamas samanväriset maalit ovatkin eri valmistajilla erilaisia. Joskus jopa saman valmistajan saman maalin eri erissä on vaihtelua.

Tuli nyt myös hommattua tuollainen kunnollinen lamppu, jossa värintoistoindeksi CRI on 90, eli todella hyvä. Tein myös tuon cd/dvd-spektritestin ja tällä lampulla kyllä selkeästi sain parhaan spektrin kaikkiin muihin lamppuihini verrattuna. Siinäkin tosin ongelma-alue on siellä lilan paikkeilla, missä ero luonnonvaloon on selkeä.

Ja hyvin kyllä tiedostan yliampuvan pedanttisuuteni tässä asiassa, mutta minkäs sitä ihminen luonteelleen mahtaa? Tässä vaiheessa ehkä voi kuitenkin jo vaihtaa hieman löysemmän pipon päähän, kun on tullut tiettyjä havaintoja tehtyä. Ja vaikka toki kaikki värisuunnitelmat pitää loppujen lopuksi sitten testata oikeilla maaleilla, niin kyllä hommaa helpottaa, kun tietää mitä sävyä jokin väri oikeasti on. Paljas silmä kuitenkin valehtelee. Esim. joku oliivinvihreä ei välttämättä ole lainkaan vihreä vaan värikylläisyydeltään köyhä keltainen. Paljas silmä sen vain silti jotenkin mieltää vihreäksi, mutta sitten se ei kuitenkaan ihan loksahda kohdalleen sellaisissa värikomboissa, joissa luulee käyttävänsä vihreää. Kaikki dempatut sävyt on tietty testattavissa sekoittamalla joitain kirkkaita värejä harmaammiksi ja/tai tummemmiksi, mutta minusta on helpompaa sitten iteroida se oikea sävy näyttöpäätteen avulla.

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maalaus, konverttaus ja maiseman teko”