Paluu Warhammer 40k:n pariin

Aloittelijoille ja vasta-alkajille tarkoitettu palsta, jossa uskaltaa kysyä vähän yksinkertaisempiakin asioita pelistä ja pelaamaan ryhtymisestä ilman tönimistä. Kokeneet vastaavat.
KiJo
Viestit: 3
Liittynyt: Ke 17.02.2021 21:24

Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja KiJo »

Hei,

Löysin varastosta vanhat WH 40k Rogue Trader aikaiset Imperial Guard figut ja nyt alkoi kiinnostamaan paluu taistelukentille reilun 20 vuoden jälkeen.
Kysymys kuuluukin, että istuuko vanhat Imperial Guardit uuteen 9th editioniin millään tasolla?

Warhammer 40k 9th: Core Rulebook on hankintalistan kärjessä ja varmasti pitää uutta armeijaakin hankkia, mutta jos vanhaa pystyisi hyödyntämään niin saisi aloitus kassaa vähän pienemmäksi.

Jotain keskustelua löysin mittasuhde eroista ja basen koosta, mutta niissä jäi epäselväksi onko sotilaan base-levy eri nykyään.

Kiitos vastauksista jo etukäteen.
Avatar
Meganiikko
Viestit: 5214
Liittynyt: Ti 22.10.2013 22:57
Paikkakunta: JNS

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja Meganiikko »

Ensinnäkin tervetuloa takaisin!
Toisekseen core säännöt voi ladata games workshopin viralliselta yhteisösivulta "warhammer community". Tässä vielä linkki: https://warhammer40000.com/rules/
Figuista: suurin osa kaartin figuista löytää vielä vastaavan tai ihan saman vanhan roolin, tosin nimi voi olla muuttunut. Kaarti on Astra Militarum nimellä, Storm Troopperit on oma faktionsa nimellä Militarum Scions ja niin edelleen. Figujen tänhetkiset säännöt voi vilkasta pintapuolisesti Battlescribellä joka on hyvin laajasti käytetty armeijanrakennussofta.

Nopeasti muistellen ainoa kaarti-yksikkö joka kokonaan hävinnyt rosterista on rough riderit, joitten tilalla on Forge Worldin valmistamat Death Riderit. Myös iso kasa nimettyjä charactereja on hävinnyt, mutta suurinta osaa voi "proksytä" käyttämällä perus- johtajaa ja antamalla sille jonkin sub-faktion reliikin. Penal legion ja conscriptit on yhdystyny conscripteiksi, tankkien merkitys on kasvanut

Tietyt koneet on eri kokosia nykyään, esim sentinelit o isompia, mutta auurimmalti osalta näistä ei ole ongelmaa. Baset sensijaan on nykyään ympyrä tai soikiobaseja, neliöbaset on jääny gw'n inventaariosta kokonaan pois. Yleisesti ottaen en ukso että kovin moni tulee luudulla ajamaan ulos jos tuot ekoihin peleihin vanhat baset tai vaikka jätät ne muuten vaan figuihin. Heavy weapons teamit ehkä poikkeus tähän kun se on nykyään 1 80mm basellinen figu jossa 2 jamppaa ja ase, kun ennen ne oli kaikki omilla baseillaan. Monibasellisuudesta saa vähän pelillistä etua mutta tuskin ketään haittaa hirveen paljon ekoissa 9th peleissä, ja jos ei turnauksiin mene pelaamaan niin tuskin baset haittaa ketään muutenkaan. Jos kuitenkin haluat uudelleenbasettaa niin netistä löytyy paljon valmistajia jotka tekee kymmenien basejen pusseja euroilla, gw ei nykyään myy enäö halvalla baseja. Figujen nykyisten basejen koot selviää silleensä että katot figun GWn nettisivulta ja katot siitä mitkä baset tulee figujen mukana.
Viimeksi muokannut Meganiikko, To 18.02.2021 10:45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Ferrus, your beard needs a shave." -Fulgrim
"Ok, hit me up fam." -Ferrus Manus
-One of the biggest miscommunications during 30th millennium.
Avatar
Squirreli
Valvoja
Viestit: 1321
Liittynyt: To 23.05.2002 10:34
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja Squirreli »

Tervetuloa takaisin harrastukseen!

Kaartin perusjalkaväki kelpaa nykykentille oikein hyvin, vaikka olisikin rogue traderista asti. Upseerit ja kaartin lasgunnerit vaan riviin, mielellään 25mm baseille. Raskasaseteamit sekä sentinelit kuuluvat nykyään 60mm pyöreille baseille ja hevoset (sekä hevosen virkaa toimittavat biket) sekä ogrynit 40mm pyöreille. Uusimmat basekoot löytyvät GW:n verkkokaupasta vastaavan yksikön kuvauksen lopusta. Niiden noudattaminen on sikäli kivaa, että väärät baset muuttavat yksikön toimintaa kentällä (esim. mahtuu paremmin piiloon kaverien kanssa), mutta oikeasti ei varmaan oo niin just aloittelijalle. Jos meinaat tehdä isompaa remonttia niin suosittelen siinä yhteydessä laittamaan oikealle baselle samalla, mutta basekoko on valtaosalle pelaajista kohteliaisuuskysymys mikä voidaan sivuuttaa ikäänkuin rule of coolilla :)

Just nyt sääntölähteitä on aika monta. Core Rulebook tai Chapter Approved ovat hyviä ihan perussäännöille. Codexi on hyvä, ja yksiköiden pistehinnat löytyvät nykyään FAQ-dokkarien yhteydestä täältä: https://www.warhammer-community.com/faq ... mmer-40000 (perinteiset pisteet nimellä Munitorum Field Manual ja ympäripyöreämmät power ratingit nimellä, noh, Power Ratings). Lisäksi kaartilla on sääntöjä Forge Worldin julkaiseman Imperial Armour Compendiumin puolella sekä GW:n julkaisemassa kampanjakirjassa Psychic Awakening: The Greater Good.

Helpoiten säännöistä ja yksiköistä saa kuitenkin kopin joko BattleScriben tai Wahapedian http://wahapedia.ru/wh40k9ed/factions/astra-militarum/ kautta. Ne eivät ole ihan aina täsmälleen ajan tasalla, mutta se ei aloittelijan menoa haittaa.

Semmoinen havainto vielä, että nyky-40k on virtaviivaisempi ja abstraktimpi otus kuin RT/2nd Edition. Samalla armeijakoko on paljon isompi, ja esimerkiksi 40 kaartilaista ja pari everstiä on vasta 290pts (500 ja 1000pts ovat aloitteluun sopivia pikkupelejä, 1500pts alkaa olemaan ns. normaalikokoinen armeija ja 2000pts on yleisin turnauspistemäärä). Niiden tärkeimmät roolit ovat kentällä objektiiveilla juokseminen sekä takakentällä deep strikeäjien karkoittaminen läsnäolollaan. Kun jotain vastustajan nappeja pitäis saada pois kentältä, niin kaarti tarvitsee tankkeja. Just nyt kovimpia ovat Leman Russ Demolisherit ja Manticoret, mutta on siellä kaartin valikoimassa vaikka mitä muutakin telaketjuilla kulkevaa herkullista. Ihan pelkästään Rogue Trader -figuilla ei siis tosiaan pääse vielä maaliin asti, mutta jos sulla on siellä vaikka kakkosedikan tankkeja myös, niin tilanne on heti paljon parempi.
...to crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.
Purging Flame
Viestit: 706
Liittynyt: Su 20.04.2014 11:57

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja Purging Flame »

Tervetuloa takaisin.

RT/2nd edition ajoista on aika paljon ehtinyt muuttua, joten riippuu paljolti siitä millainen nippu sinulla figuja on.
Esim. penal legionia ei enää ole, bestmanit eivät ole enää imperialeja vaan kaaosta, heavy weapon valikoima on muuttunut jne...
Lisäksi kuten tuossa onkin jo mainittu, figuja tarvitsee huomattavasti enemmän nykyään. Lisäksi uutta hyödyllistä joutunee hankkimaan jokatapauksessa, joten kannattaa henkisesti varautua siihen.

Mutta perus jalkaväki ja komentajat yms on edelleen käyttökelpoisia kentällä. Figuja on saatavilla säännöllisesti myös käytettyinä, joka helpottaa aloittamista.

Kirjojen osalta tosiaan perus sääntökirja on hyvä, codex vielä toistaiseksi kunnes uuden edikan kirja ilmestyy.

Aloittaa voi myös pienillä pistemäärillä jotta saa tuntumaa nykynelkkariin helposti.
KiJo
Viestit: 3
Liittynyt: Ke 17.02.2021 21:24

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja KiJo »

Kiitokset tuhannesti.

Tässä tuli jo paljon selventävää asiaa.
Mites onko Astra Militarumilla mitään jet bikeja ja tavallisia bikeja?
Ja onko jalkaväen olalta ammuttava lascannon historiaa?

Tässä jo sormet syyhyää armeijan rakentamiseen. Tankkeihin ei aikanaan ollu varaa eli niitä ei ennestään ole. Pääsee siis hommaan ne nykyaikaisina.
Avatar
Squirreli
Valvoja
Viestit: 1321
Liittynyt: To 23.05.2002 10:34
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja Squirreli »

Osa kalustosta tosiaan jäi kaartilla RT-aikaan: Land Raiderit, Rhinot, Land Speederit, biket ja jetbiket nyt ainakin. Bikeille/jetbikeille lähin vastine tuoreissa säännöissä ovat Death Riderit (eli Death Korps of Kriegin säännöistä löytyvät ratsuyksiköt).

Olalta ammuttavat lascannonit ovat niinikään jääneet RT:hen. Kakkosedikassa tykki oli jo jalustoilla, joko kolmijalalla tai pyörillä... Mutta ei syytä huoleen: Länttäät vaan sen lascannon-ampujan lataajansa kanssa 60mm baselle, ja kyseessä on ilmiselvä heavy weapons team lascannonilla.
Esim. näin: https://weemen.blogspot.com/2019/07/gen ... brood.html
...to crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.
KiJo
Viestit: 3
Liittynyt: Ke 17.02.2021 21:24

Re: Paluu Warhammer 40k:n pariin

Viesti Kirjoittaja KiJo »

Kiitos taas.
Loistava vinkki. Täytyypä tehdä parit heavy weapon teamit tolla tyylillä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “40k: Perusteet”