Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Aloittelijoille ja vasta-alkajille tarkoitettu palsta, jossa uskaltaa kysyä vähän yksinkertaisempiakin asioita pelistä ja pelaamaan ryhtymisestä ilman tönimistä. Kokeneet vastaavat.
Avatar
Exalted One
Viestit: 300
Liittynyt: Ti 06.11.2007 16:55

Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Exalted One »

Salve!
Kuudennella edikalla pärjättiin aika kauan, mutta nyt alkaa olla niin paljon uusia figuja joille ei ole sääntöjä, että aika on tullut luovuttaa ja hypätä uusimpaan edikkaan. Eka peli jo takana, mutta aika monet asiat on kyllä muuttuneet. Ajattelin pistää oman kyselynauhan pystyyn, vaikka näitä täällä jo on, toivottavasti on ookoo, aika armeijakohtaisia näyttäisi nämä olevan.

Mutta, asiaan.
Beissien koot on näköjään lähteneet lapasesta ihan täysin. Oli kiva nähdä raptoreilla isommat beissit, vanhat metalliset sai uudet beissit aika heti, ne ei meinanneet pysyä pystyssä millään. Mutta nyt on edessä boksi Havocceja ja ihmetyttää vähän, näköjään aspikin menee isolle beissille? Selviäisiköhän jostain miten nämä beissit nykyään kuuluu mennä? Tottakai mukana tulleelle beissille laitetaan, mutta silti?
"Screw the stupid objective marker! I'll dance around it later, waving your severed heads by the hair!! BFTBG!!!!" -B
Avatar
Sykerö
Viestit: 234
Liittynyt: Pe 25.01.2013 11:15

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Sykerö »

Netissä on jonkunverran listoja mistä löytyy uusimmat alustojen koot. tässä nyt ainakin yksi: https://en-blastedhorizons.blogspot.com ... bases.html

Se että pitääkö modelleja vaihtaa uusiin alustoihin vaihtelee. Jotkut vastustajat saattavat vaatia oikeita kokoja, mutta tämä on varmasti enemmän turnausjuttuja.
- Blind faith, and unreasonable hatred! -
Avatar
Exalted One
Viestit: 300
Liittynyt: Ti 06.11.2007 16:55

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Exalted One »

Sykerö kirjoitti: Ti 12.07.2022 12:35 Netissä on jonkunverran listoja mistä löytyy uusimmat alustojen koot. tässä nyt ainakin yksi: https://en-blastedhorizons.blogspot.com ... bases.html

Se että pitääkö modelleja vaihtaa uusiin alustoihin vaihtelee. Jotkut vastustajat saattavat vaatia oikeita kokoja, mutta tämä on varmasti enemmän turnausjuttuja.
Loistavaa, tämä oli hyvä! ^_^
"Screw the stupid objective marker! I'll dance around it later, waving your severed heads by the hair!! BFTBG!!!!" -B
Avatar
Squirreli
Valvoja
Viestit: 1370
Liittynyt: To 23.05.2002 10:34
Paikkakunta: Helsinki

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Squirreli »

Paras lähde yleensä on GW:n omat sivut. Siellä lukee descriptionin lopussa tyypillisesti oikea base, esim. näin: https://www.games-workshop.com/en-FI/C ... ikers-2019

Toinen yleensä hyvin ajan tasalla pysyvä on Wahapedia, joka sisältää n. kaikki säännöt ja yksikön statlinen perässä myös listaa basekoon, esim. näin: https://wahapedia.ru/wh40k9ed/factions/ ... nes/Bikers

Ja tosiaan, kuten aiemmat vastaajat ovat sanoneet, on oikean basekoon vaatiminen (samoin kuin päivitetyn figun vaatiminen) vähän semmoinen kilpailullisten turnausten juttu. Väärä base on yleensä pelitekninen etu, koska vanhat baset ovat perinteisesti olleet pienempiä ja ne saa siten pienempiin paikkoihin ja suojiin. Esimerkiksi raptorit tai terminaattorit deep strikeävät vanhoilla 25mm baseilla tosi kiusallisen pieniin paikkoihin.

Vanhat modelit ovat myös joskus todella röyhkeitä peliteknisiä etuja: esim. Ghazzhkull Thraka aloitti uransa nykyisen perusörkin kokoisena 25mm basella ja siirtyi 40mm meganobin koosta suoraan 80mm baselliseksi möhkäleeksi. Eldar Avatarilla ja kaikilla Greater Daemoneilla on suunnilleen sama tausta.

Nyrkkisäännöistä paras on varmaan, että väärät baset ja liian pienet modelit pitäisi tulkita aina uusimman mukaan ja vastustajan eduksi. Silloin ei ota peliteknistä etua eikä myöskään joudu vaihtamaan vanhoista lempifiguistaan pois.
...to crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.
irtephos
Viestit: 31
Liittynyt: Su 02.12.2018 22:49
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja irtephos »

Jos haluaa säilyttää alkuperäiset baset (vaikkapa fiilis, tai muista syistä), niin voi käyttää myös irrotettavia baseja.

Esim. pahvista leikattuja, tai 3d tulostettuja. Jotka pelin ajaksi sinitarralla/magneetilla kiinni, tai jopa ei kiinnitä ollenkaan. Jos ei kiinnitä ollenkaan, niin vaikkakin hiukan hitaampi siirrellä modeleita, niin on tosi kätevä ja helppo mittailla etäisyyksiä tarkasti, kun ukkoa nostamalla saa vain basen jäämään siihen.

40K peleissä käytän alkuperäisen kokoisia, kun pelikavereiden kanssa leppoisia pelejä ja häviän ne oikeastaan aina, niin ketään ei kiinnostele, vaikka mun pikkubaset pääsee jonnekin minne ei iso ehkä pääsisi :)

Mutta yllä esittelemääni käytän, kun pelaan Warmachine/Hordesia, joissa 40K/Blood bowl modeleita proxyinä
Mikke
Viestit: 927
Liittynyt: La 21.09.2002 11:11
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Mikke »

Pelin säännöt (codexit) eivät taida ottaa mitään kantaa basejen kokoon. Itse olen sen tulkinnut niin, että ukkoja pelataan niillä baseilla mitkä niiden mukana on myyty tai joille ne koon puolesta fiksusti menevät (esim. erilaisten konversioiden kohdalla). Ajatuskin, että lähtisi kehittelemään uusia alustoja valtavalle läjälle vanhoja figuja tai jotain rumia sabotti ratkaisuja hirvittää. Vielä ei ole kukaan vastustaja kieltäytynyt pelaamasta tällä ratkaisulla.
"Concrete is heavy ; iron is hard - but the grass will prevail."
-Edward Abbey
Wynn
Viestit: 782
Liittynyt: Ti 28.03.2006 23:01
Paikkakunta: Vantaa

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Wynn »

Mikke kirjoitti: Ma 25.07.2022 23:12 Pelin säännöt (codexit) eivät taida ottaa mitään kantaa basejen kokoon. Itse olen sen tulkinnut niin, että ukkoja pelataan niillä baseilla mitkä niiden mukana on myyty tai joille ne koon puolesta fiksusti menevät (esim. erilaisten konversioiden kohdalla). Ajatuskin, että lähtisi kehittelemään uusia alustoja valtavalle läjälle vanhoja figuja tai jotain rumia sabotti ratkaisuja hirvittää. Vielä ei ole kukaan vastustaja kieltäytynyt pelaamasta tällä ratkaisulla.
Nykyään nimenomaan on viralliset basekoot GW:llä kun kaikki mitataan basesta. Toki kaveripeleissä ihan sama mut turnauksissa toi on tiukempaa.
L:XVI/C:VIII
Mikke
Viestit: 927
Liittynyt: La 21.09.2002 11:11
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Mikke »

Missä tällainen basekokolista on? Ainakaan yhdessäkään minulla olevassa codexissa ei ole basen kokoa ilmoitettu. Jos se olisi virallinen statti, niin oletettavasti se olisi yksikön tiedoissa? Näin toimitaan monissa peleissä.
"Concrete is heavy ; iron is hard - but the grass will prevail."
-Edward Abbey
Avatar
Squirreli
Valvoja
Viestit: 1370
Liittynyt: To 23.05.2002 10:34
Paikkakunta: Helsinki

Re: Hyppy 6. edikasta ysiin, oh my..!

Viesti Kirjoittaja Squirreli »

Ei ole olemassa mitään virallista basekokolistaa, vaikka se tietty ois odotettavaa ja järkevää. Kuten jo yllä mainittu, uusimmat modelit ja basekoot tyypillisesti näkee GW:n sivuilta, yksikköjen descriptionissa. Itse pelin säännöissä mainitaan, että pelataan Citadel miniatureilla, mutta tarkemmin konversioiden ja eri versioisten figujen erojen käsittely on jätetty pelaajien omalletunnolle ja tapahtumien sääntöihin. Esimerkiksi GW:n oma Grand Tournament -tapahtumien paketti sanaili seuraavaa:
A Note on Basing: Many models are no longer produced on the bases they originally came with. Wherever possible, base your models according
to their current boxed kit. As with other exceptions, if you wish to have a model reviewed, please e-mail for approval.
WTC on vielä tarkempi modeleista ja linjaa seuraavaa:
4. Any instances where a model does not match the GW stock (as per the instruction manual that comes with the model) should be raised with the referees, and if any unfair advantage is deemed to be gained then said models will be removed and the player will be carded. Players may only convert their models for aesthetic purposes. Any players/teams that according to the opinion of the Referees have converted/changed their models specifically to gain a gameplay advantage will be penalized. Always assume stock position, height and loadout of models to determine if modeling for advantage is in play (Imperial Knights for instance may not rotate their gun arms out to gain more range/visibility, and Harlequin players may not mount the shuriken cannon on their Voidweavers in a backwards position to decrease the space their model takes up on the board). In the favor of having a clean game and to shoehorn players away from ‘shenanigans’, we assume that all parts of a given model are glued in place for the event, and that weapons and such may not voluntarily change position during any battle.
Toisaalta pienempien ja vähemmän kilpailullisten turnausten säännöit voivat olla ottamatta asiaan kantaa, tai pyytävät hyväksyttämään poikkeukset etukäteen. Tapaus- ja tapahtumakohtaista siis, eikä välttämättä turnauksia kaihtavalle edes olennaista.

Yleisestihän pelin säännöt on kirjoitettu kulloinkin tuoreimmille figuille. Ongelma tulee lähinnä tosi isojen kokoerojen kanssa, kuten greater daemonit, obliteratorit jne... Kun vaikkapa uudet Keeper of Secretsin säännöt on kirjoitettu 100mm basella tulevalle talon korkoiselle hirviölle, eikä sille 40mm x 40mm basella tulleelle ogren kokoiselle antiikkifigulle, niin se pelietu vanhasta pikkufigusta on tosi tosi iso. Useissa tapauksissa tietysti esim. 25mm vs 32mm basejen pelitekniset erot jäävät aika pieniksi ja tasoittuvat jo sillä, että siinä vanhassa armeijassa ei ole uusimpia tehoyksiköitä seassa.

Ja tosiaan: kaveripeleissä voi tietysti pelata vaikka käpylehmillä, ja on pelaajien keskinäinen asia, miten paljon saa proxyttaa tai modeling-for-advantage:ttaa. Sit vaan sopii olla yhtä mieltä kaverin kanssa siitä, että mikä on soveliasta ja mikä ei.
...to crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “40k: Perusteet”