Tahmaisia miniatyyrejä?

Miniatyyrien maalaukseen, konvertoimiseen sekä maastontekoon liittyvät kinkkiset kysymykset ja ongelmat.
Avatar
Sutenööri
Viestit: 1122
Liittynyt: To 28.08.2003 17:30
Paikkakunta: Joensuu

Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja Sutenööri »

Heihoi.

Nyt on melkoinen mysteeri selvitettävänä, mistähän voi johtua kun jo maalatut ja lakatut miniatyyrit ajan kanssa "tahmaantuvat" siis figut on CMON valmistamasta lautapelistä, ja olleet laukussa käyttämättömänä niin oikein hiplailustakaan ei voi johtua, osa figuista vaan pohjamaalissa ja ihan hirvittää katsoa mitä noille on päässyt käymään :E

Jännää tosin että vain osa figuista on kokenut tämän tahmailun, ainoa mitä voin keksiä niin osa on pohjamaalattu GW:n pohjamaalilla, ja osa Army paintterin, ja ongelmaa tuntuisi olevan noissa AP:n sprayssa.

Onko kellekkään muulle käynyt näin ja voikohan tuota korjata mitenkään?

-Juha-
Avatar
Sutenööri
Viestit: 1122
Liittynyt: To 28.08.2003 17:30
Paikkakunta: Joensuu

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja Sutenööri »

Pientä päivitystä.

Viskasin aamulla ruiskulla mattalakat pintaan, poistavat kiillon ja tahmaisuuden (for now) katotaan miltä näyttää taas ajan kuluttua.

-Juha-
Avatar
ile
Viestit: 1486
Liittynyt: Pe 01.05.2009 02:01
Paikkakunta: Helsinki | Malminkartano

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja ile »

Joskus lautapelimuovi reagoi spraymaaliin siten, että maalipinta alkaa muutaman viikon tai kuukauden jälkeen kiiltää. Reaktion aiheuttaa ilmeisesti sprayn ponnekaasu. Reaktiolta välttyy, jos ei maalaa kovin läheltä tai suorassa kulmassa figuun. Eli enemmän nopeina viuhkoina niin, ettei spraykannun suutin osoita ihan suoraan figuun. Tällöin ponnekaasuakaan ei osu figuun, ainakaan liikaa.

Itselläni näin ehti käydä pari kertaa (n. 5 % spraylla pohjamaalatuista lautapelimuovifiguista), jonka jälkeen siirryin pohjamaalaamaan käsin. Itsekin käytin AP:n pohjamaalia. Yleensä käytän spraymaaleja sellaisina viuhkaisuina, mutta ilmeisesti pari kertaa olin ampunut suoraan kohti tai liian läheltä tai molempia.

Toinen foorumeilla esitetty vaihtoehto on se, että (kiinalaisen) lautapelimuovin kemiallinen koostumus vaihtelee erästä toiseen. Eli välillä se on herkkää ponnekaasulle, välillä ei. Eikä figuilija sitä voi itse tietää. Jopa samassa ostoksessa saattaa olla eri erien figuja.

Käsittääkseni mattalakka ei välttämättä poista ongelmaa, vaan ennen pitkää kiilto hiipii senkin läpi. Koska koko ongelma tuntuu kuitenkin olevan hyvin yksilöllinen ja satunnainen, ehkä mattalakasta onkin tässä tapauksessa apua. Toivotaan niin.

Toinen syy, miksi olen nähnyt tahmaisia miniatyyrejä, on edellisen omistajan yritys poistaa maaleja tärpätillä. Se ei poista maaleja ainakaan muovista, jättää tahmaisen pinnan ja saattaa pehmentää ohuita osia.

-ile
Avatar
techman
Viestit: 233
Liittynyt: Ma 21.03.2016 21:41
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja techman »

Joissain halvoissa muovilaaduissa, esim. pehmeä PVC, muovin pehmittimet voi hikoilla ulos muovista vuosien saatossa ja pinnasta tulee rasvaisen tuntuinen. Pehmittimet voi liuottaa etanoliin jos maalipinta kestää sen, mutta hikoilu jatkuu ja pinta on taas samassa kunnossa muutaman vuoden jälkeen. Lopulta muovi muuttuu hauraaksi ja murenevaksi kun tarpeeksi pehmittimiä on haihtunut.
Avatar
Gorkiporki
Sotavasaran Maalaajamestari 2008
Viestit: 2309
Liittynyt: Ma 24.03.2003 21:15

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja Gorkiporki »

techman kirjoitti: Ke 05.01.2022 14:45 Joissain halvoissa muovilaaduissa, esim. pehmeä PVC, muovin pehmittimet voi hikoilla ulos muovista vuosien saatossa ja pinnasta tulee rasvaisen tuntuinen. Pehmittimet voi liuottaa etanoliin jos maalipinta kestää sen, mutta hikoilu jatkuu ja pinta on taas samassa kunnossa muutaman vuoden jälkeen. Lopulta muovi muuttuu hauraaksi ja murenevaksi kun tarpeeksi pehmittimiä on haihtunut.
Tätä on kaiketi esiintynyt ainakin retrolelufiguurien kohdalla, ja ehkä joidenkin uudempienkin. Ainakin kasarin He-man ukot ja Turtlesit kärsivät osittain sellaisesta tahmeudesta, mutta ei esim. GI Joe/Action Force figut tai Transformersit, koska kaksi viimeksimainittua on tehty kovemmista muoveista. Toistaiseksi en ole huomannut omien ukkojen murenevan, mutta kaipa siinä voi ainakin teoriassa käydä näin. Ehkä nuo eivät ole vielä tarpeeksi vanhoja, mutta luulisi vanhojen Star Wars ukkojen alkaneen jo hajoilla, ja ehkä osa onkin. En tosin ole varma, ovatko nuo rasvaisuus ja tahmeus täysin sama asia/samasta johtuva, koska joidenkin lelujen pintaan ei nouse varsinaisesti mitään rasvaa/öljyä, mutta se pinta tuntuu hieman tahmealta. Minulla on myös yksi ei niin vanha Jada Toysin die-cast auto, jonka yksi rengas nimenomaan hikoilee sellaista "öljyä" ulos. Se rengas ei ole tahmea, mutta öljyinen.

Tämän ei kuitenkaan pitäisi toistua maalatuissa ja lakatuissa figuissa, koska osa lelukeräilijöistäkin ehdottaa nimenomaan pintojen käsittelyä lakalla tms. "sealant" aineella, jos tahmeus vaivaa hirveästi (toki vasta puhdistamisen jälkeen). Maalin pitäisi kai nimenomaan auttaa tässä asiassa, ellei tosiaan alla käytetty spray tai muu tuote ole huono ko. muovilaadulle. Näissä jossain lautapelifiguissa se muovilaatu kun tosiaan on välillä aika huonoa.

Edit: joo, kaiketi tuo PVC muoveissa käytetty pehmennin on tosiaan nk. "plasticizer"
-ainetta, joka voi alkaa hikoilla läpi.
Modern cars - they all look like electric shavers.
Mikke
Viestit: 913
Liittynyt: La 21.09.2002 11:11
Paikkakunta: Leppävirta

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja Mikke »

Olen itse havainnut samanlaista ongelmaa joissain pienoismallien ja die-cast panssarivaunujen telaketjuissa, jotka on tehty pehmeästä muovista. Muovi on hikoillut jonkinlaista möhnää, joka saa mallit tarttumaan vitriinin lasipintaan kiinni ja jättämään ruskean tahran. Ongelmaa on ilmennyt jopa alle 10v vanhoilla malleilla. Lakkaamista voi kuuelmma yrittää helppona ensiapuna.
"Concrete is heavy ; iron is hard - but the grass will prevail."
-Edward Abbey
_darknapster_
Viestit: 37
Liittynyt: Ma 25.04.2022 22:51

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja _darknapster_ »

Tahmaisuutta havaittu myös täällä nimenomaan ArmyPainterin mustan primerin kanssa. Tosin minit ovat olleet lautapeleistä, kyseisen ongelman vuoksi en ole haaskinut kokeilla GW:n mineihin. Tölkki ostettu joskus 2021 lopulla, mikäli näissä havaitaan joskus olleen jokin tehdasvirhe.
Avatar
The Captain
Valvoja
Viestit: 12881
Liittynyt: Ke 07.08.2002 15:07
Paikkakunta: Kouvola

Re: Tahmaisia miniatyyrejä?

Viesti Kirjoittaja The Captain »

_darknapster_ kirjoitti: Ke 14.09.2022 00:14 Tahmaisuutta havaittu myös täällä nimenomaan ArmyPainterin mustan primerin kanssa. Tosin minit ovat olleet lautapeleistä, kyseisen ongelman vuoksi en ole haaskinut kokeilla GW:n mineihin. Tölkki ostettu joskus 2021 lopulla, mikäli näissä havaitaan joskus olleen jokin tehdasvirhe.
Lautapeliukkelit ovat tosiaan pääsääntöisesti PVC:tä, ja halpis-PVC:n pinta on monesti tuntunut tahmaiselta. Laadukkaammissa PVC:issä en ole tätä ongelmaa havainnut, ja esim. GW:n käyttämä muovilaatu on jo ihan toisenlaista, eikä sen pitäisi käyttäytyä samalla tavoin. Jos spray tekee GW:n muovista tahmaista, vika on luultavasti sprayssa eikä muovissa.

Esim. Privateer Pressin lautapeleissä (Undercity ja Widower's Wood) käyttämä pehmoinen PVC tuntui sormiin melko tahmaiselta. Figujen kuuma-kylmä-käsittely auttoi tässä jonkin verran (siinä määrin, että täysin figuihin perehtymätön isäni niitä hypistellessään kysyi, ovatko ne eri materiaalia). Vastaavasti saman firman figupelifiguissa käyttämä PVC oli jo lähtökohtaisesti jämäkämpää, enkä havainnut niitä käsitellessä mitään tahmaisuutta.
-Miksi Jeesuksen ja Marian päät loistavat valoa?
-Niillä on suvussa halogeenejä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Maalaus, konverttaus ja maiseman teko”