Talisman pelistä kysymyksiä

Alien of Change
Viestit: 790
Liittynyt: La 04.10.2008 16:35
Paikkakunta: Tapanila

Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Alien of Change »

Tulipa pari päivää sitten käytyä lautapelikaupassa (Yhdyssana?) ja huomasin Talisman pelin. En viitsinyt ostaa, koska pelistä en tiedä yhtään mitään joten ajattelin kysyä pari asiaa tästä pelistä kun olen kiinostunut.

1) Mitä tässä on tarkoitus tehdä?
2) Kuinka monimutkaiset säännöt ovat jos esim. vertaillaan Warhammer 40k, tai FaBaa?
3) Onko 4. laitoksen painos uusin?
4) Pelaako ketään tätä peliä hesassa?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista :D

Edit: 4. kysymys lisätty. Jos nyt saisi joitakin vastauksia?
Alien of Change
Viestit: 790
Liittynyt: La 04.10.2008 16:35
Paikkakunta: Tapanila

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Alien of Change »

Kärsivällisyys palkitaan vastauksilla?
Avatar
Rune
Peliporukkavalvoja
Viestit: 6374
Liittynyt: Ma 06.01.2003 15:18
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Rune »

Palkitaan palkitaan, nyt kun kerta tänne eksyttiin vaihteeksi. :)

Talisman on semmoinen juttu, josta monet naavaparrat ja pari nuorta wannaberetroilijaa puhuvat paljon, mutta harva oikeasti pelaa. Niitä wanhojen hyvien aikojen GW:n lautapelejä, kuten Heroquest, Space Crusade ja Space Hulk. Näistä jokaista pelanneena voin sanoa että ne ovat hauskoja, Space Hulk oikeassa mielentilassa erinomaistakin viihdettä. :) Talisman tuskin jää näiden kanssa jälkeen.

Pelissä käsitykseni mukaan siis (google saattaa korjata harhakäsitykseni, jos menen metsään. Kantsii kokeilla) seikkaillaan pelaajan valitsemalla sankarilla, kerätään esineitä, tehdään tehtäviä ja tapetaan hirvityksiä. Kuulemma oikein hauskaa ajanvietettä perjantai-illoiksi jos kalja ei satu sillä kertaa maistumaan tai krapulassa kavereiden kanssa. Pelimekaniikasta on vaikea sanoa mitään sen tarkempaa, mutta ostamallahan se selviää. ;)

Pelaajia varmasti löytyy, jos niitä tahtoo etsiä. Kyseessähän on siis lautapeli määrälle x pelaajia, ja jos ei kaveriporukka kelpaa seuraksi niin eiköhän esim. fantsulandian tiloihin eksyttäessä, peli pöytään lyötäessä ja kovaan ääneen kailottaen ja peliseuraa etsien joku innokas istahda alas ja vaivaudu seuraksi tappamaan mörköjä. Itse ainakin istuisin, jos ei liian kova kiire olisi.

Edikasta on vaikea sanoa. Veikkaisin neljättä uusimmaksi, Talisman kun taidettiin uusia aivan hiljattain. Jos vanhemman painoksen löydät, niin niiden arvo parhaimmillaan hipoo jo pilviä näinä päivinä. Uudempi on melko varmasti aivan rahan arvoinen pelillisesti jos naavapartojen kultaisten muistojen kertausta haluaa uskoa. Ja miksi emme uskoisi.

Siis käy hyvä mies hankkimassa jos rahatilanne yhtään antaa periksi. Lautapelit on aina kivoja.
#Ostium
http://cabal-ostium.blogspot.fi/

For a Pessimist, I'm pretty Optimistic
Arkku
Viestit: 28
Liittynyt: Ma 22.06.2009 00:59
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Arkku »

Alien of Change kirjoitti: 1) Mitä tässä on tarkoitus tehdä?
Pelissä "seikkaillaan" fantasiahahmoilla ympäri ruutuihin jaettua pelilautaa, keräten omalle hahmolle lisää taistelutaitoa, taikavoimaa, loitsuja, tavaroita ja seuralaisia. Kun oma hahmo tuntuu tarpeeksi kovalta ja on löytänyt talismaanin (mitä ilman ei eräästä kohdasta voi edetä pidemmälle), voi yrittää edetä pelin vaarallisimpien alueiden läpi pelilaudan keskelle, mistä löytyvällä taikaesineellä saattaa sen jälkeen voittaa pelin, ellei joku toinen ehdi nopeasti paikalle tappelemaan Herruuden Kruunun omistuksesta. =)

Alien of Change kirjoitti: 2) Kuinka monimutkaiset säännöt ovat jos esim. vertaillaan Warhammer 40k, tai FaBaa?
Hyvin yksinkertaiset, luokkaa Monopoli. Pelissä edetään laudalla heittämällä noppaa. Ruutuun saavuttaessa luetaan ruudussa oleva teksti, ja toimitaan sen mukaan. Useimpien ruutujen teksti on luokkaa "Nosta 1 kortti.", jolloin toimitaan kortin mukaan. Noin puolet korteista ovat hirviöitä, joita vastaan tapellaan… heittämällä noppaa (heittoon lisätään oma voima tai taikavoima, hirviöstä riippuen). Muut kortit ovat erinäisiä tapahtumia, paikkoja (jäävät ruutuun), tavaroita, loitsuja, tai seuralaisia (voi ottaa mukaan, auttavat taisteluissa).

Teoriassa peli on siis oikeastaan ihan hiton satunnainen, mutta jostain syystä se on ainakin minun mielestäni huisin hauskaa ajanvietettä silloin kun ei jakseta pelata mitään fiksumpaa. Pelin pointti ei (minusta) ole niinkään voittaminen, vaan että "katsotaan mitä kaikkea tapahtuu matkalla". Talisman sopii hyvin vahingoniloisille ihmisille, sillä suuri osa pelin satunnaisuudesta kohtelee hahmoja kaltoin, usein juuri silloin kun se vähiten sopii pelaajan suunnitelmiin*. Taitopeliä hakevien kannattaa kuitenkin valita jotain muuta, esim. jopa HeroQuest on paljon "syvällisempi" peli kuin tämä.


* Mainittakoon että eräässä 2. laitoksen englanninkielisessä lisäosassa oli pelilaudan keskelle sijoitettavia satunnaisia "loppuvastuksia" perinteisen lopun korvikkeeksi. Eräs näistä vaihtoehdoista oli "Häviät pelin. (Arvotaan muille pelaajille uusi loppuvastus.)" No, ihan näin pahoja juttuja ei sentään peruspelissä tahi nykyisessä versiossa ole. =)

Alien of Change kirjoitti: 3) Onko 4. laitoksen painos uusin?
On. Se perustuu pelin 2. laitokseen, joka oli myös aikoinaan suomennettu. Suomenkielisessä versiossa oli myös vakiona mukana eräs englanninkieliseen versioon lisäosana myytävä laajennos (Talisman Expansion Set), mitä tietääkseni tässä uudessa versiossa ei ole. Muutoin erot 2. laitokseen ovat käsittääkseni minimaalisia sääntöjen osalta, mutta pelin ulkoasu on toki mennyt täysin uusiksi. Nostalgia- ja luettavuussyistä pidän itse 2. laitoksen ulkoasusta paljon enemmän, mutta käytetty englanninkielinen 2. laitos maksaa nykyään monta kertaa enemmän kuin uusi 4. laitos, eikä siten liene uudelle pelaajalle kannattava hankinta. Suomenkielisen version saattaa saada halvalla jostain, mutta harvalla se on nykyään kovin hyvässä kunnossa (vanhat kortit ovat melko hauraita ja pieniä hukkuvia osia on paljon). Uuden laitoksen ostaminen lienee siis paras ratkaisu.

(Vanhat laitokset ovat muuten Games Workshopin tuotteita, ja niihin oli rekvisiitaksi saatavilla Citadelin figujakin. Nykyinen laitos taitaa olla Fantasy Flight Gamesin julkaisema.)

Alien of Change kirjoitti: 4) Pelaako ketään tätä peliä hesassa?
Me pelailemme satunnaisesti. Mutta tässä pelissähän ei ole Warhammer-tyyliin mitään varsinaisia kerättäviä osia ja säännötkin oppii nopeasti, joten pelaajia on varmasti helppo löytää muutoin pelaamattomienkin kaverien joukosta. Itse pelasin aikoinaan jopa äitini kanssa, mikä kertonee jotain pelin soveltuvuudesta erilaisille ja -tasoisille pelaajille.

Toisaalta erityisesti WH40K-henkisen porukan kanssa pelattavaksi suosittelen Doom-lautapeliä. Siinä on figujakin, ja palapelimäinen pelilauta, josta voi koota omia karttoja valmiiden loputtua kesken. (Space Hulk vielä parempi, mutta valitettavasti tällä hetkellä todella kallis ja vaikea löytää.) Toisin kuin Talisman, nämä eivät kuitenkaan sovellu kovin hyvin muille kuin "peliharrastajille".
Alien of Change
Viestit: 790
Liittynyt: La 04.10.2008 16:35
Paikkakunta: Tapanila

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Alien of Change »

Kiitoksia vastauksista. Pääsen onneksi jo huomenna ostamaan tämän pelin, jota aion varmasti pelata reissujen aikana kun ei ole sähköä, jonka takia videopelit jäävät kotiin. Space Hulkkia ei tarvitse ostaa kun se löytyy jo hyllylläni todella vanhan Epic laatikon päällä. Epic laatikko saattaa olla ensimmäisiä jos muistan oikein.

Rune yrittää suositella kaljaa alaikäselle näköjään. Siideri maistuu kyllä paremmalta IMO :D
Avatar
Rune
Peliporukkavalvoja
Viestit: 6374
Liittynyt: Ma 06.01.2003 15:18
Paikkakunta: Joensuu

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Rune »

Alien of Change kirjoitti:Kiitoksia vastauksista. Pääsen onneksi jo huomenna ostamaan tämän pelin, jota aion varmasti pelata reissujen aikana kun ei ole sähköä, jonka takia videopelit jäävät kotiin. Space Hulkkia ei tarvitse ostaa kun se löytyy jo hyllylläni todella vanhan Epic laatikon päällä. Epic laatikko saattaa olla ensimmäisiä jos muistan oikein.

Rune yrittää suositella kaljaa alaikäselle näköjään. Siideri maistuu kyllä paremmalta IMO :D
En minä mitään suosittele. :) Kaljaa koskaan ainakaan, itsekin olen viinien ja kuivien siiderien kuluttaja. Olut ei uppoa. Kaljan juonti nyt on vähän kuin menisi 'kahville'. Minä ainakin kahvitellessa otan teetä.

Alaikäisyyteen en ota kantaa. Se on vain oletusarvo. ;)

Space Hulk on hieno... /huokaus Pitäisi taas joskus kai kaivaa se esiin ja sotia kaverien kanssa.
#Ostium
http://cabal-ostium.blogspot.fi/

For a Pessimist, I'm pretty Optimistic
Avatar
sota_esa
Viestit: 105
Liittynyt: La 14.02.2009 16:00

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja sota_esa »

Talismaneja joskuspelanneena suosittelen että ostat jostakin 2. tai 3. edikan ja ekspat käytettynä. Black Industriesin nelos edikka on paskin mitä nyt voi ostaa, fantasy flightin versio tukee tulevia ja nykyisiä 4th edition lisäosia.

Kolmosen timewarp tms ekspassa voit pelata space marinella ja terminaattorilla (siis elokuva terminaattorilla, ei 40k) jonka nimi oli cyborg assassin tms. Myöskin kaikkea muuta häröä luvassa jos tuon ekspan bongaat.
+++++
Tupakoimaton, tanssitaitoinen 20+ sinkkumies etsii 40k peliseuraa Hämeenlinnan seudulta tositarkoituksella. Laitathan yksityisviestiä jos kaipaat seikkailua ;-)
Arkku
Viestit: 28
Liittynyt: Ma 22.06.2009 00:59
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Arkku »

sota_esa kirjoitti:Kolmosen timewarp tms ekspassa voit pelata space marinella ja terminaattorilla (siis elokuva terminaattorilla, ei 40k) jonka nimi oli cyborg assassin tms. Myöskin kaikkea muuta häröä luvassa jos tuon ekspan bongaat.
Lienee mielipidekysymys ovatko nämä häröilyt hyväksi pelille vai eivät. =)
Mazikainen
Viestit: 700
Liittynyt: Ma 04.11.2002 13:27
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Mazikainen »

Talisman on omanlaisensa nostalgiapläjäys mutta pelillisesti kehno. Vähän niinko Afrikan tähti tai Musta Pekka. Kyllä sitä muisteloissaan kerran pari pelaa, mutta..

Säännöt ovat aivan liian yksinkertaiset ja peli käytännössä randomtapahtumien läpi heittelyä. Soveltuu ainoastaan beer&pretzel -tyyppiseen pelaamiseen kaljoittelun/limonaadin kittaamisen lomassa. Jos haluaa tällaisella fantasiaseikkailuteemalla hyvän pelin, niin suosittelen lämpimästi Fantasy Flight Gamesin Runeboundia. Siinä seikkaillaan ympäri maita ja mantuja, mätetään turpaan korteista vedettäviä kohtaamisia, expataan ja kehitetään hahmoa. Peliin on myös piljoona laajennosta, jos laajennoksista pitää.

-Mazikainen
http://mazikainen.blogspot.com Figu- ja sotapeliprojekteja.
Joonatin
Viestit: 519
Liittynyt: Pe 21.03.2008 01:01
Paikkakunta: Tampere

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Joonatin »

Arkku kirjoitti:Lienee mielipidekysymys ovatko nämä häröilyt hyväksi pelille vai eivät. =)
Talisman on siitä jännä peli, että sitä on äärimmäisen vaikea tehdä huonommaksi. Vaikka välillä tuleekin niitä epätoivoisia hetkiä, että Talisman levitetään pöydälle, niin parasta mitä pelille voi tehdä on polttaa se reippaassa humalassa ja haudata tuhkat niin syvälle metsään, ettet niitä enää seuraavana aamuna onnistu löytämään. Suosittelen tekemään saman myös kaverin kopiolle.

ps. jullevi, koskas vapautetaan Talin Mies kärsimyksistään?
Painting miniatures is like making love to a beautiful woman... It doesn't happen in real life.
Oi, maalattuja figuja, kuinka söpöä

Öljyväri-tutoriaali
Arkku
Viestit: 28
Liittynyt: Ma 22.06.2009 00:59
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Arkku »

Mazikainen kirjoitti:Talisman on omanlaisensa nostalgiapläjäys mutta pelillisesti kehno. Vähän niinko Afrikan tähti tai Musta Pekka. Kyllä sitä muisteloissaan kerran pari pelaa, mutta..

Säännöt ovat aivan liian yksinkertaiset ja peli käytännössä randomtapahtumien läpi heittelyä.
Myönnän kaiken tämän. Joskus pelin sääntöjä selittäessäni aloin oikein erikseen miettiä että missäköhän kohtaa tässä pelissä voi valita itse jotain – useimmilla vuoroilla ainoa ei-satunnainen päätös on kumpaan suuntaan lautaa lähtee kiertämään. =)

Teoreettisesta surkeudestaan huolimatta tämä (ja Afrikan Tähti) ovat hauskoja pelejä. Eikä tämä mielipide edes johdu siitä, ettäkö emme paremmasta tietäisi (kaapista löytyy parisen kymmentä lautapeliä, suurin osa lähes tai täysin ei-satunnaisia ”europelejä”, tyyliin Puerto Rico).
Joonatin kirjoitti: Talisman on siitä jännä peli, että sitä on äärimmäisen vaikea tehdä huonommaksi.
Noh noh, kyllä se siitä huonommaksi menee jos siihen lisää esim. täysin yli- tai alivoimaisia hahmoja tai turhan monta vaihtoehtoista pelilautaa. Tietenkin jos on jo valmiiksi sitä mieltä ettei pelistä ole mihinkään muuhun kuin kokon sytykkeeksi, voi olla vaikea havaita täysin surkean ja täysin surkean miinus epsilonin eroa. =)
Avatar
smaxx
Valvoja
Viestit: 8429
Liittynyt: Ti 13.02.2007 17:29
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja smaxx »

Joonatin kirjoitti:
Arkku kirjoitti:Lienee mielipidekysymys ovatko nämä häröilyt hyväksi pelille vai eivät. =)
Talisman on siitä jännä peli, että sitä on äärimmäisen vaikea tehdä huonommaksi. Vaikka välillä tuleekin niitä epätoivoisia hetkiä, että Talisman levitetään pöydälle, niin parasta mitä pelille voi tehdä on polttaa se reippaassa humalassa ja haudata tuhkat niin syvälle metsään, ettet niitä enää seuraavana aamuna onnistu löytämään. Suosittelen tekemään saman myös kaverin kopiolle.
Tuollaisia ajatuksia tuli aikoinaan, kun pelailin ekoja kertoja Black Industrin 4th edikan Talismaania. Sittemmin FFG on tuonut korjauksia, lisäyksiä ja laajennuksia peliin, niin ettei se mekaniikkakaan ole enää edes heikko, vaan jopa ihan jees. Monimutkainen pelihän tuo ei ole, mutta kaikkien laajennusten jälkeen enää ei ole sitä fiilistä, että peli pelaa itseään, vaan kyllä siinä on pelaaja jo selkeästi ruorissa. Kevyenä fantasiaroolipelimäisenä lautapelinä tuo on aivan loistava peli. Itsellänihän on siis tässä pelikavereina omat nassikat 7-13 ikäluokassa, ja sillä porukalla tämän pelaaminen on todella hauskaa. Korttia, nappulaa ja muuta sälää on jo aika mukavasti, vaikkei vielä olla lähelläkään Descentin roinamäärää kaikilla laajennuksilla. Ei tuota ehkä viitsisi aikuisten kesken pelata, mutta on tuo itsellekin ihan viihdyttävää ajanvietettä.

Eli tiivistettynä : fantasiasta kiinnostuneelle nuorisolle Talismaani on mainio peli, mutta kannattaa investoida kerralla kaikkiin lisäosiin (Reaper, Dungeon, revised 4th edikka), eli >120€...

Lisäosia on jo julkaistu seuraava pienempi laajennus, ja lisää pelilautalaajennuksia on epäilemättä tulossa, kunnes tarvitaan biljardipöydän verran tilaa kaikille pelilaudan nurkkiin tulleille lisäyksille.
finmirage
Viestit: 884
Liittynyt: Ti 02.05.2006 11:35
Paikkakunta: Tiksu

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja finmirage »

Tehdäänpä nyt yksi asia selväksi. Afrikan tähti ei ole huono peli. Päin vastoin se on aivan loistava. Talisman sen sijaan on huono peli. Talismanin mekaniikka on sellainen, että se loppuminen on melko epätodennäköistä.

Osta mieluummin Afrikan tähti... tai Inkan aarre.
Alien of Change
Viestit: 790
Liittynyt: La 04.10.2008 16:35
Paikkakunta: Tapanila

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Alien of Change »

finmirage kirjoitti:Tehdäänpä nyt yksi asia selväksi. Afrikan tähti ei ole huono peli. Päin vastoin se on aivan loistava. Talisman sen sijaan on huono peli. Talismanin mekaniikka on sellainen, että se loppuminen on melko epätodennäköistä.

Osta mieluummin Afrikan tähti... tai Inkan aarre.
Afrikan tähti on tylsä, eikä mitään Inkan aaretta jaksa ostaa. Ties kuinka tylsä peli sekin on.
Avatar
smaxx
Valvoja
Viestit: 8429
Liittynyt: Ti 13.02.2007 17:29
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Talisman pelistä kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja smaxx »

finmirage kirjoitti:Tehdäänpä nyt yksi asia selväksi. Afrikan tähti ei ole huono peli. Päin vastoin se on aivan loistava. Talisman sen sijaan on huono peli. Talismanin mekaniikka on sellainen, että se loppuminen on melko epätodennäköistä.
Afrikan tähti ja Inkan aarre on kohderyhmilleen, ehkä ~4-7 vuotiaaille hyviä pelejä, lähinnä siinä mielessä että pelien teema kiinnostaa ja jännittää sen ikäistä pelaajaa, ja on jotain tekemistä aikuisen tai kaverien tai sisarusten kanssa. Molemmissa pääsee myös tekemään hiukan valintoja ja päätöksiä sen suhteen miten pelissä etenee. Sekä Inkan aarrettaa että afrikan tähteä on tullut pentujen kanssa pelattua ihan riittämiin. Yli kymmenvuotiaita nämä pelit eivät kuitenkaan varsinaisesti enää kiinnosta.

Talismaanin haukkuminen huonoksi, ja pelimekaniikan tyrmääminen on aika turhia väitteitä. Nimenomaan se Black Industryn versio oli heikohko, mutta Fantasy Flight Gamesin päivityksillä, ja lisäosilla pelistä on tullut erittäin toimiva. Peli on suht nopeatempoinen, siinä on sopivasti pelaaajien välistä interaktiota, ja nykyisellään jo erittäin monta tapaa edetä pelissä, eli valintoja ja vaikutusmahdollisuuksia on riittämiin. Lisäksi pelissä on samaa kuin afrikan tähdessä siinä mielessä, että jos aihepiiri ja ulkomuoto itsessään kiinnostaa, niin se on hyvin mukaansatempaava. Ja aihepiirihän osuu kohtuu hyvin monellekin hammeristille tai LoTR:ista innostuneelle (siis normifantasiaa). Talismaani on kuitenkin nykyisellään (Reaper+Dungeon+Frostmarch lisäosilla) jo varsin laaja ja monipuolinen peli. Lisäksi kaikki komponentit ovat erittäin korkealaatuisia, mikä lisää taas pelin mukaansatempaavuutta.

Jos pelin teema ei miellytä, niin eihän se tee pelistä mitään absoluuttisesti huonoa. Ei Talismaani mielestäni pelimekaniikan osalta mitenkään huono ole, jos ei mikään erityisen nerokaskaan. Suunnilleen samalle yleisölle ja genreen hivenen innovatiivisemmalla pelimekaniikalla toteutettu RuneBound esimerkiksi jää loppujen lopuksi Talismaanin jalkoihin selkeästi yksinkertaisella mittarilla : Talismaania vaan tulee pelattua enemmän kun se vaan on hauskempaa & kiinnostavampaa. Tykkäämisasiat ovat aika vaikeasti ennustettavia ja arvosteltavia asioita.

Loppujen lopuksi, jos Afrikan tähti on itsellesi loistava peli, niin hyvä niin. Se on aina mukavaa ja terveellistä että on jotain mistä pitää ja mikä innostaa. Tyypillisesti näillä on kuitenkin aika eri kohderyhmä kuin Talismaanilla, eli nimenomaan nyt näiden kahden vaihtoehdon kesken ei kannata valintoja tehdä.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut”